Geef je op voor de e-zine

Earth! Duurzaamheidslessen uit de antropologie

bomen hires

Duurzaamheid gaat over meer dan het scheiden van afval en koffiebekertjes, thuiswerken of het isoleren van kantoorpanden. Duurzaamheid gaat over mensen. Over gedrag, gewoonten en gebruiken. Dat noemen antropologen cultuur. Zacht en moeilijk meetbaar, én bepalend in onze overtuigingen en dagelijkse gedrag.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is bouwen aan een duurzaamheidscultuur. Duurzaamheid gaat immers niet alleen over planet en profit, maar ook en vooral over gedrag, gewoonten en gebruiken. Over mensen, over de relaties tussen hen en over de ongeschreven regels. Over cultuur. De transitie naar een duurzame samenleving is een cultuuromslag.

De lezing 'Duurzaamheidslessen uit de antropologie' inspireert met verhalen uit Groenland, Spitsbergen, en andere exotische plekken waar klimaatverandering zichtbaar en gaande is. Walter Faaij, corporate antropoloog, werd tijdens zijn reizen geraakt door de kracht en kwetsbaarheid van onze aarde. Werkelijk verduurzamen betekent met z’n allen besluiten dat duurzaam met elkaar, goederen en de wereld omgaan de nieuwe normaal moet zijn. Walter deelt in deze lezing de inzichten en verhalen uit zijn reizen die samen duurzame lessen vormen voor bedrijven en organisaties.

Verduurzamen wordt makkelijker als je weet hoe (organisatie)cultuur werkt en hoe je het kunt veranderen. In deze lezing 'Duurzaamheidslessen uit de antropologie' leer je als antropoloog naar je organisatie kijken. Hoe duurzaamheid en organisatiecultuur met elkaar samenhangen, en hoe andere tribes en culturen dit vraagstuk al hebben opgelost. Is duurzaamheid een modegril, iets nieuws of al eeuwenoud?

"The transition towards sustainability is about people, their practices and motivations, their webs of meaning and their perspectives on the world. Sustainability is about building culture”

Mogelijke accenten om uit te kiezen

 • Duurzaamheid als liminale fase die pijn doet
 • Duurzaamheid in het organisatie DNA verankeren
 • Hoe taal, humor en goede verhalen helpen bij het verduurzamen van organisaties
 • Hoe je de ruimte kunt gebruiken om duurzaam gedrag te stimuleren
 • Hoe groot is je tribe als je echt circulair gaat?

Spreker Walter Faaij

Taal

Nederlands

Duur en interactie

Keynote: 30 – 90 minuten, 10 – 100 mensen

Een ‘harde’ lezing vol praktijkvoorbeelden en praktische tools voor je eigen duurzame ambities. Maar wel met de exotische toon van de Corporate Antropologie. Beeldend, pakkend, vol humor en mooie verhalen. Je weet na deze lezing hoe je cultuur kunt gebruiken om duurzaamheid in je organisatie DNA te verankeren.

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur, 10 – 100 mensen

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. We stemmen dit graag met je af. Zaalgrootte: 10 – 100 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.

1. Masterclass: Duurzaamheid in jouw organisatie

Na de lezing gaan we in kleinere groepen aan de slag met de vraag wat duurzaamheid voor ieder persoonlijk nu werkelijk betekent. En hoe zich dat vertaalt in gedrag als mens en als medewerker van de organisatie. Daarna bespreken we wat duurzaamheid voor de organisatie betekent. Wat hebben we als groep hierin te leren en hoe ga we dat doen?

2. Masterclass: Duurzaamheid belonen

Na de lezing gaan we in kleinere groepen aan de slag met de vraag welk gedrag in de organisatie beloond wordt en of dit duurzaamheid bevordert of juist niet. Is het normaler om te fietsen naar het werk of de auto te pakken? Worden de MVO doelstellingen beloond met een financiële bonus? Hebben duurzame kwalificaties hun plek in vacature-omschrijvingen? Wat doet HR, Sales, finance, ... aan duurzaamheid? Etc.

3. Masterclass: Storytelling en rituelen voor duurzaamheid

Bij het kampvuur vertellen mensen al eeuwenlang verhalen en bouwen zo cultuur. In groepen bouwen aan nieuwe verhalen en rituelen die aansluiten op de uitdagingen van de organisatie. Krachtige overgangsrituelen ontwerpen om de verduurzaming en cultuurverandering te begeleiden. Afscheid nemen van niet duurzame gebruiken, rituelen en ongeschreven regels.

Masterclass: 1 dag, 10 – 100 mensen

We kunnen het programma uitbreiden tot een volledig verzorgde dag. Deze masterclass van een dag zullen we in overleg samenstellen op basis van de hierboven beschreven mogelijkheden of komen tot een volledig op maat gemaakt programma. Uiteraard afhankelijk van de behoefte van de deelnemers en de organisatie.

iglo hires

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Deep Democracy

  Krachtige besluitvormingsmethode, werken met de onderstroom. Meer info en inschrijven: www.deepdemocracy.nl

 • Training Deep Democracy Level 4

  Echt gegrepen door Deep Democracy en verder op dit pad? De Level 4 training focust op een dieper begrip van jezelf en dan speciaal in relatie tot conflict, projectie en roltheorie. Trainer: Frank Weijers. Inschrijven kan hier.

 • 28-29 Oktober 2017: Why the world needs anthropologists

  Powering the planet! Een antroplogie congres in Durham (UK). En wij zijn er ook! Walter Faaij geeft een workshop over hoe je duurzaamheid in het DNA van je organisatie kunt veranderen. Meer informatie en inschrijven

 • 7 november 2017: Rhythm of Life, Jitske Kramer en Typhoon

  Na het grote succes van het eerste seminar in april, gaan Jitske en Typhoon nogmaals samen de planken op. Meld je snel aan voor dit bruisende event! Meer informatie en inschrijven.

 • 14 November 2017: Noloc Loopbaancongres

  Verschillende sprekers zullen je inspireren rondom het centrale thema ‘Verbinding!’ Jitske Kramer is een van de keynote sprekers. Meer informatie en inschrijven.

 • 28 November 2017 college Verandermanagement voor Focus Conferences

  Danielle Braun geeft op 28 november een college in de collegereeks Verandermanagement voor Focus Conferences, meer informatie over dit college vindt u hier.

 • 1 December 2017: Jaarcongres Verandermanagement

  Alweer de zevende editie van hét Jaarcongres Verandermanagement. Met in ieder geval Ben Tiggelaar, Hans Vermaak en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 1 December 2017: Mediationcongres 2017

  Danielle Braun is één van de sprekers op het Mediationcongres 2017, meer informatie over dit congres vindt u hier.

 • 12 December 2017: Event Corporate Culture

  Omdat vorig jaar zo'n geweldig succes was, doen we het dit jaar weer! Een inspirerende reis door de Corporate Tribe. Met in ieder geval Danielle Braun en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 6-12 Mei 2018: Deep Democracy Griekenland

  Voor de vijfde keer organiseren we een intensieve Deep Democracy week in Griekenland (level 2 en 3). Met Jitske Kramer en Frank Weijers. Meer informatie en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016! 

Managementboek van het jaar 

 
 

Nieuwste Blog