Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Diagnose van de tijd: leegte, complexiteit, toekomst

Schermafbeelding 2022 06 20 om 20.10.18

Onze tijd

Veel mensen weten niet meer goed wat ze in deze tijd van complexiteit, tegenstellingen en snelle verandering moeten doen. Het lijkt wel alsof we ergens onze handleiding kwijt zijn geraakt. We zijn allemaal op zoek naar grip en controle, maar lopen continu tegen een muur aan. Waarom voelen we ons zo leeg? Ons gedrag en welzijn wordt zeker beïnvloed door situationele factoren, zoals het gezin waarin we opgroeien, de mensen die we in ons leven tegenkomen en grote gebeurtenissen zoals geboorte en dood. Tegelijkertijd heeft de tijd waarin we leven impact op ons menszijn. En moeten we ons dan maar neerleggen bij die leegte, of kunnen we hervinden wie we in wezen zijn? In onze organisaties brengen we heel erg veel tijd door. Wat als we daar nu eens zouden beginnen met opnieuw verbinden, menselijkheid en wederkerigheid? Zodat organisaties beter en mensen weer bezielder raken? Welke bijdrage kan jij daar als leider of organisatieveranderaar aan leveren?

Een lezing of master class over complexiteit, leegheid, trauma van individuen, organisaties en de samenleving. Over wat we voor afweermechanismes hebben als de wereld en onze organisaties te complex zijn geworden. Over hoe je die afweer herkent. En hoe het eruit ziet als we daar echt door in de war raken.

Maar ook een workshop over verbinding, bronnen, hervinden, gezonde grenzen, hoop en toekomst. En over de wezenlijke rol die je als leider of begeleider van organisaties daar zelf in kunt spelen. Door Esther van Fenema, door het oog van de psychiater die haar blik richt op de samenleving en op organisaties.

cocoon 39353 1280

Complexiteit, afweer, trauma, leegte

estherDr. Esther van Fenema is psychiater, violiste en coach voor high performers in organisaties. Promoveerde op de rek en ruimte in het werken met kaders en protocollen in de zorg. Ze ondersteunt toppresteerders: specialisten, medici, musici, ceo's, bestuurders. Omdat het soms eenzaam is aan de top en slimme hoofden soms ook gevoelig zijn. En ze intervenieert in de patronen in teams en in samenwerkrelaties. Door regelmatig patronen tussen mensen en in jezelf te bespreken, houd je ze gezond en scherp. Esther vindt dat je als psychiater ook wat mag vinden van de samenleving en staat bekend om stevige uitspraken. Ze publiceert veelvuldig in kranten en in Medisch Contact en is ze vaste gast op radio en tv bij programma’s. Met de twee prachtige boeken 'Het Verlaten Individu' en De Leegte Voorbij maakte Esther een foto van onze huidige tijdgeest. Geen vrolijke kost, wel een uiterst waardevolle en belangrijke diagnose. En zocht ze naar de hoop en opmaat voor transformatie, waarvoor ze veel grote denkers intervieuwde. En als ze dan nog tijd over heeft is ze professioneel violiste met een conservatorium-achtergrond.

In deze lezing kijk je door de ogen van Esther naar de samenleving. Ze neemt je mee in haar beschouwing over de vraag wat maakt dat onze wereld zo complex is geworden en dat dat gevoelens van leegte en verwarring oproept. Vervolgens krijg je stevige theorie aangereikt over afweermechanismes. In jezelf, in organisaties en in de samenleving. En vertelt ze je hoe je trauma van mensen en organisaties herkent en wat je ertegen doet. Geen saai verhaal, maar vol mooie beelden en praktijkvoorbeelden. Uit Esther haar eigen praktijk en uit de organisaties waar ze leiders ondersteunt. Daarbij schuwt ze het nooit om liefdevol doch streng te prikkelen en haar eigen kwetsbaarheid op tafel te leggen.

Deze lezing is geschikt voor organisaties, medewerkers en leiders die snappen dat hun werk niet losstaat van maatschappelijke ontwikkelingen. Die zien dat de invloed van de huidige tijdgeest op klanten, burgers, leerlingen, patienten zo groot is. Die even willen uitzoomen in plaats van steeds maar in snelle oplossingen te willen schieten. Die bereid zijn een stevige diagnose aan te horen, om vanuit daar weer rustig op te bouwen. Die ook bereid zijn daarin in de spiegel naar zichzelf te kijken. Naar eigen patronen, afweermechanismen, pijn en kracht.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Wat aan de orde komt:

 • Wat maakt dat veel mensen somber zijn en zich leeg voelen? Hoe merk je dat in de samenleving? Waarom is ziekteverzuim in organisaties zo hoog? Hoe komt het dat onze jongeren zo veel druk ervaren?
 • De wereld is complex. Maar hoe ziet die complexiteit er dan precies uit?
 • Als het roerig is, treden allerlei afweermechanismen in werking. Wat zijn dat en hoe herken je die van jezelf en van je medewerkers?
 • Als het te intens is: hoe herken je trauma en welke traumareacties zijn er. In individuen en in organisaties en in de samenleving?
 • Welke verbindingen zijn we kwijt geraakt en hoe komt dat precies?
 • We vechten om woorden, om macht, om wel of niet woke zijn, om taal, om excuses. Wat is het effect daarvan en hoe komt het eigenlijk precies? Wat is de oorzaak van polarisatie op allerlei plekken? En wat doe je eraan om weer rust te krijgen in plaats van korte lontjes?
 • Wat kan je zelf doen aan leegte? In je eigen leven en voor de mensen waar je leiding aan geeft of die je begeleidt? Hoe maak je een organisatie weer bezield en verbonden?
 • Welk leiderschap past in deze tijd en wat moet je belangrijkste focus zijn om weer kleefstof in je organisatie terug te brengen?
 • Wat heb je nodig voor overtuigingen en simpele gedragsregels in jezelf om deze tijd goed door te komen.

Accent:

Afhankelijk van de doelgroep gaat Esther meer in op eigen patronen en afweermechanismen die je van huis uit hebt meegekregen of geeft ze gesprekshandleidingen voor leiders om dit onderwerp bespreekbaar en hanteerbaar te maken in de organisatie.

Boek:

Een leuk idee is om het prachtige boek van Esther van Fenema mee te geven na afloop aan de deelnemers: Het Verlaten Individu.

verlaten individu

Keynote lezing

Keynote: 60 minuten, 10 – 5000 mensen. Met korte interactie momenten.

Uitbreiding tot masterclass

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur. 10 - 50.000 mensen.

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. We gaan op zoek naar de eigen patronen en afweermechanismen in jezelf of in jouw team of organisatie. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is, bepalen we in overleg. De masterclasses geven Esther en Danielle samen.

1. Masterclass: in gesprek over de eigen patronen en afweer

Diepe gesprekken over dat wat er echt toe doet. Om elkaar en jezelf echt goed te leren kennen. Rustig opgebouwd en veilig begeleid. Aan de hand van handige vragen en modellen, gaan we op zoek naar de eigen patronen en afweermechanismen. Vervolgens bekijken we of en zo ja hoe je verandering zou willen aanbrengen. Of dat het zo helemaal goed is, omdat je je eigen patronen en die van elkaar nu beter begrijpt.

2. Masterclass: oefenen met patronen afweer bespreekbaar maken

We duiken diep en geven je ter plekke gesprekshandvatten om patronen en afweer in je eigen team of organisatie bespreekbaar te maken. Een boeiende en zeer praktische masterclass voor leiders, veranderaars, HR-medewerkers, consultants. We doen zowel groepsgerichte gesprekken als een-op-een-gesprekken die patronen inzichtelijk maken. Je krijgt hand-on tools.

children 4210215 1920

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 12 maart 2024, Op zoek naar Patronen, Amsterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • 19 april 2024, De Grote Harry dag, Leusden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Danielle Braun - Da's Gek

De Grote Hé... Harry Dag 19 april 2024

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld 

Waarheid en verhaal

Beautiful nymph in the fairy forest. Fashion photo

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Diagnose van de tijd: leegte, complexiteit, toekomst?

7509801 HSC00001 7 kopie

Nieuwste Blog

Leiders: aandacht is het nieuwe goud Als dr. Danielle Braun iéts goed kan, is het zaken van een afstandje bekijken. De bedrijfsantropoloog maakte zich dat als kind al eigen. Inmiddels heeft ze al diverse boeken op haar naam staan, moedigt ze haar eig...

/**/