Geef je op voor de e-zine

Deep Democracy

vogels anders wit

Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het snel eens worden'. Maar: 'wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zo veel mensen, met zo veel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.' Wat zouden we dan een grootste dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen op een management dag? Dat alle standpunten volledig aan bod komen. Dat het geheel belangrijker is dan ego's?

Het grootste deel van het werken in organisaties bestaat uit het nemen van beslissingen. En het zorgen dat mensen daar ook naar gaan handelen. De manier waarop besluit tot stand komt is niet altijd even effectief. Of het gaat te snel en te top-down waardoor mensen gaan muiten. Of het gaat te traag en te bottom-up waardoor mensen... ook gaan muiten.

Deze lezing en/of masterclass gaat over Deep Democracy, een zienswijze en methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. De Lewis methode van Deep Democracy is ontwikkeld in post-apartheid Zuid-Afrika door Myrna Lewis en bestaat uit een aantal technieken en concrete stappen om tot constructieve besluiten te komen, met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Door de wijsheid van de minderheid te benutten, wordt de effectiviteit en de inhoudelijke kwaliteit van besluiten verhoogd. Het is een krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit. Een indringende lezing die je werkelijk anders laat kijken naar groepen en groepsdynamiek. Waarbij we het zullen hebben over Harry, ons symbool voor het andere standpunt, het andere geluid, de andere mening, de andere blik. Meer informatie op: www.deepdemocracyacademy.nl  

Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

 • wijsheid van de minderheid: Harry
 • impact van autocratie op groepen
 • sabotage gedrag: haaien en vissen
 • ranking en status tijdens besluitvorming
 • veiligheid in groepen vergroten
 • voeren van moedige en niet-gevoerde gesprekken
 • belang van neutraliteit en compassie
 • zondebokken dynamiek
 • dialoog en debat
 • dominantie blindheid en minderheidsstress
 • inclusief leiderschap en een inclusieve werkcultuur
 • anders kijken naar groepen: fractale patronen en energievelden
 • beslissingen nemen als een tribe (zie ook deze keynote en masterclasses)
 • actieve werkvormen die geschikt zijn voor kleine en hele grote groepen (zie hieronder)

Duur en interactie:

Keynote: 30 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen

Deep Democracy.

Herken je dat? Dat mensen ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen? Dat een democratisch genomen besluit door bijna de helft van je team niet loyaal wordt gesteund? Dat het resultaat sneller was bereikt als je ook had geluisterd naar je medewerkers die niet altijd het hoogste woord hebben? Dan is dit dé lezing die je zoekt! Voor mensen die conflicten willen oplossen, verschillen willen benutten, en vervolgens duurzame besluiten durven te nemen. Die met elkaar en niet voor elkaar denken. Die samen vechten voor de hoogst haalbare oplossing. Meet Harry....

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur of een hele dag, 10 – 3000 mensen

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot een masterclass, van een halve of hele dag. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met interactieve activiteiten. Deep Democracy kent een aantal actieve gespreksvormen, die geschikt zijn om met kleine en hele grote groepen in te zetten. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg, waarbij we over meer methoden dan Deep Democracy beschikken. De mogelijkheden hangen af van de groepsgrootte, de doelen en de praktische indeling van de ruimte (platte vloer, losse stoelen). Zaalgrootte: 10 – 3000 deelnemers, altijd in overleg.

Tijdens een Masterclass faciliteren wij regelmatig de dialoog en / of besluitvorming. Door middel van verschillende werkvormen stimuleren we het échte gesprek. Over de ziel, de totem van de organisatie, over verandering, over kernwaarden, missie, visie. Soms in kleine groepen, soms in hele grote verbanden. Soms zittend, soms lopend ‘gesprekken op voeten’, soms met veel geluid (speed dates), soms in totale stilte (besluiten zonder te praten). Altijd met oog voor verschillen en het uitnodigen van andere en afwijkende meningen. Zodat we de wijsheid van de minderheid kunnen benutten om de voor dat moment hoogst haalbare oplossing te vinden.

Het gesprek kan gaan tussen de directie en de organisatie. Gesprekken over visie ontwikkeling, het vaststellen van de nieuwe strategische koers, kernwaarden, grote strategische beslissingen, etc. We faciliteren moedige besluitvorming in de beslotenheid van de directiekamer, maar ook besluitvorming, brainstorming, visieontwikkeling in groter gezelschap. Wij faciliteren zelfs dialoog met hele grote groepen tot 3000 mensen tegelijk, waar nodig met een netwerk van door onszelf opgeleide partners samen.

De besluitvorming kan bestaan uit een eenmalig event op een directeurendag, maar ook uit een gespreksronde, bijvoorbeeld om met alle medewerkers in de organisatie in gesprek te gaan over de nieuwe koers in de organisatie. In het laatste geval gaan we om tafel zitten voor een strakke projectplanning. Tijdens onze begeleiding van gesprekken putten we uit dialoogvormen van over de hele wereld. Specifieke Deep Democracy methoden om met kleine tot hele grote groepen actief aan de slag te gaan zijn:

Gesprek op voeten – actief met z’n allen in gesprek, lopend door de ruimte

Check-in – aanpak waarbij iedereen betrokken wordt bij de start van een bijeenkomst

Conflict aangaan; niet-gevoerde gesprekken – aanpak waarbij tegenstellingen op een prettig pittige wijze worden uitgesproken en conflicten worden opgelost

Check-out – actieve wrap-up om een bijeenkomst of congres af te sluiten

Trainingen Deep Democracy

Wij leiden met een enthousiast team van gelicenseerde instructors mensen op in de methodiek en zienswijze van Deep Democracy. Elk level is een tweedaagse training. Zie: www.deepdemocracyacademy.nl .

Deep Democracy haaien

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Vanaf 1 april 2019 Collegereeks Nieuw Leiderschap van Management Impact

  Met André Wierdsma, Danielle Braun, Hans van der Loo, Thom Verheggen, Annemieke Roobeek, Raymon Geurts.Meer informatie

 • 9 mei 2019 Het Grote Kwaliteitscongres, Burgers’ Zoo

  Samen sturen op kwaliteit, meer informatie

 • 3 oktober 2019 IIA Masterclass cultuur

  Meer informatie en inschrijven

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo

  Nadere info volgt

 • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

  Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Lees alles over de nieuwe training Building Tribes

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Ondertussen

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Japke-d. Bouma onderzoekt hoe je gelukkig wordt op je werk. Tips via @Japked op Twitter.Schapendrijven, met Lego spelen of samen een kluwen wol afwikkelen om de ‘verbinding’ te symboliseren: je kunt het zo gek niet verzinnen of collega’s doen het met...