Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Corona, cultuur, veerkracht

Verbinding, leiderschap, cultuur en herstel in corona tijd

hoe blijf je een verbonden tribe in corona tijd

iStock 1215697335 def

Verbinding, leiderschap, cultuur en herstel in corona tijd. Hoe blijf je als tribe, als organisatie verbonden in een tijd waarin je elkaar minder ziet en alles anders is? Corona zet onze cultuur op scherp. Dat merk je in de samenleving, in organisaties en in jezelf. Alles wat normaal was, is dat nu niet meer. In heel korte tijd hebben we nieuwe omgangsvormen ontwikkeld. We geven geen handen meer, houden afstand, missen hugs, werken vanuit huis, vergaderen online, werken met een bijna militaire structuur op de ic's, reizen minder, geven directief leiding, zijn soms eenzaam. We zoeken een weg in een nieuw normaal dat nog elke maand verandert. Cultuur, leiderschap, vergaderen, rituelen... vragen om aanpassing. Onze veerkracht wordt op de proef gesteld… en toont zich in volle glorie. Hoe ziet dat eruit… 'het nieuwe normaal’? Hoe herstellen wij Homo Sapiens onszelf na een ramp? Hoe bouw je een tribe van je organisatie als medewerkers vanuit huis werken? Hoe blijf je verbinden en zorg je voor flow als sommige mensen snel geprikkeld zijn? Hoe houd je de moed er in in de frontlinie? Gaan we alles straks weer doen zoals vroeger, of is het tijd voor wezenlijke transformatie? Komen we allemaal weer naar kantoor of gaan we hybride werken?

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Antropologen zijn gespecialiseerd in groepsgedrag. In hoe mensen cultuur vormen en hoe cultuur mensen vormt. Hoe ze bewegen in groepen en hoe ze groepsgedrag veranderen. Danielle reist de wereld rond op zoek naar best practices voor samenleven en -werken. Nu kijkt ze door de bril van de antropoloog naar onze samenleving. Naar hoe wij hamsteren, zorgen, afstand houden, wel of niet binnen blijven, proberen op afstand te verbinden, terugkeren, op afstand relaties onderhouden, soms polariseren. Ze bestudeerde hoe mensen overal op aarde herstellen na rampen, oorlog en ziekte. Hoe nomadische stammen al eeuwenlang op afstand leven en werken en tóch een tribe vormen. De antropologische blik geeft rust, stemt mild en maakt sterk. Mild: over ons Homo Sapiens; die angstig zijn en heel snel moeten aanpassen wie we in wezen zijn. Rust: iets meer uitzoomen helpt bij goed leiderschap, managen van organisaties in deze tijd, wijze beslissingen nemen, terugkeren. Sterk: verhalen over veerkracht, tribe bouwen op afstand en anti-fragiliteit inspireren. Danielle Braun geeft lezingen en trainingen over cultuur. In de samenleving en in organisaties. Helpt bij gedragsverandering en reorganisatie. Ze geeft op dit moment lezingen live op gepaste wijze en online voor organisaties. Begrijpen wat er om je heen gebeurt, uitzoomen en geïnspireerd worden om je organisatie en je mensen wijs door deze tijd heen te leiden. Een boeiend verhaal vol mooie beelden en verhalen. Wijsheid van verre vreemde volkeren overal ver weg. Als je weet hoe Nomadische volken op afstand verbinden, weet je hoe je hybride werkt. Als je weet dat Indianen een crisischief naast een reguliere chief hebben, weet je hoe je je organisatie door zwaar weer heen loodst. Danielle duidt groepsgedrag van onszelf in deze tijd van verwarring, nieuwe ordening en herstel. Door de antropologische bril zie je scherper wat er werkelijk speelt in de dynamiek van onze samenleving en in onze organisaties nu alles anders moet. Alsof je van zwart-wit naar kleurentelevisie omschakelt. Samen een mooie ervaring delen in de vorm van een lezing of masterclass bindt en is een moment van rust in crisis. Danielle geeft handvatten voor hernieuwde verbinding en rituelen bij terugkeer. Ze leert je hoe je goed vergadert en verbonden blijft in online werken.

Schermafbeelding 2020 04 10 om 08.27 def

Inhoud

Aan de hand van een telefonische intake, maak ik het programma mooi op maat voor jullie team of organisatie. De volgende onderdelen kunnen aan bod komen:

 • Wat is cultuur en hoe zijn onze omgangsvormen en overtuigingen nu razendsnel aan het veranderen?
 • Hoe beïnvloed je groepsgedrag en help je mensen bij grote verandering?
 • Wat doe je als de totem, de why van je organisatie fundamenteel wordt uitgedaagd door crisis?
 • Leidinggeven aan een crisisorganisatie, hoe doe je dat? We duiken in tribale structuren en inspraakmodellen voor en tijdens corona.
 • Ons tribale brein en de behoefte aan hugs, aan groepssamenzijn en binding. Hoe kan het toch als het niet kan?
 • Verbinden en tribes bouwen op afstand; hoe doe je dat? Nomadische volken weten het al eeuwenlang hoe je dat doet; op afstand werken.
 • Hangen in het ondertussen. Omgaan met onzekerheid en transformatie.
 • Polarisatie en diversiteit: verbind corona ons juist of zorgt het voor toegenomen polarisatie en arm-rijk verschil? Hoe houd je verbinding in wijken en steden in deze tijd?
 • Rituelen in corona tijd; rituelen zijn vluchtheuveltjes bij angst en verandering. Welke passen en kunnen?
 • Terugkeerrituelen. Hoe maak je je school, ziekenhuis, organisatie weer klaar voor het nieuwe normaal? Hoe herdenk je overleden medewerkers en breng je mensen stap voor stap weer terug in de 'organisatietribe’?
 • Hoe zet je events en rituelen in om weer te verbinden en met elkaar terug te keren?
 • Inspiratie over herstel na oorlog, ziekte, rampen van over de hele wereld. Verhalen van veerkracht. Leren van wat we al weten. Anti-Fragiel.

Schermafbeelding 2020 04 10 om 08.28 def

Praktisch en technisch

Het samen volgen van een lezing of masterclass geeft een moment van reflectie en rust voor organisaties die nu heel hard hollen in de crisis. En verbinding voor organisaties waar mensen op afstand werken en een beetje 'kwijt' zijn of die stilstaan.

Wij hebben verschillende mogelijkheden om de lezing of masterclass te organiseren en we gaan graag met je in gesprek over wat passend is bij jullie organisatie.

 • Zoom masterclass online: wij werken bij voorkeur met het platform Zoom. Wij kunnen dat voor jullie hosten. Met een simpele login kan iedereen meedoen. Op organisatiecomputers of als dat niet kan of mag vanaf privélaptops. Het voordeel van Zoom is dat je heel interactief kunt werken. In break-out rooms komen mensen tot echte uitwisseling. Danielle faciliteert het groepsproces heel erg strak, ook met grote groepen. Wij krijgen stomverbaasde reacties dat er zo veel intimiteit en echte verbinding ontstaat online.
 • Wij kunnen een webinar hosten voor grote groepen mensen vanuit een studio waarop mensen inloggen. Technisch perfect. Aangeraden voor hele grote gezelschappen.
 • Wij werken graag vanuit jullie eigen intranet of platform. Jullie nemen de hosting op je en Danielle verzorgt een lezing.
 • Geen geschikt platform: een filmopname van de lezing vooraf, geheel op maat gemaakt voor jullie organisatie kan ook. Minder actief, soms wel erg praktisch.
 • Voor kleine groepen bestuurders of samenwerkingsverbanden van crisisorganisaties komt Danielle op locatie of naar een studio, mits met goede afstandsregels voor mij en voor de deelnemers. Eventueel met een inbelverbinding naar andere groepen en locaties. Ik doe dit nu regelmatig voor politie en ziekenhuisbestuurders.
 • Wij hebben uitstekende afspraken met een aantal fijne conferentiecentra die zaalindelingen met 1,5 meter kunnen maken.
 • We kunnen van alles met buitenwandelingen in tweetallen of fijne events in grote fabriekshallen met lezing en film op je mobieltje tussendoor etc. Creatieve events voor deze tijd.

Schermafbeelding 2020 04 10 om 08.28 def 1

Mogelijkheden

Keynote: 30 – 90 minuten, 3 – 5000 mensen

Cultuur, verbinding, corona, crisis, leiderschap. Op maat gemaakte lezing over de onderwerpen die voor jullie nu actueel zijn. Overigens kunnen wij alle aangeboden lezingen op deze website omzetten naar online! Lezing via een webinar, Zoom, eigen platform of vooraf opgenomen film. Jullie verzorgen introductie en online hosting. Op locatie indien gewenst.

Masterclass: 2 tot 3 uur, 5 – 5000 mensen

We wisselen de lezing af met een goede check-in, interactieve opdrachten en reflectiemomenten. Strak voorzitterschap. Ruimte om ook vanuit de organisatie een verhaal te doen. Je zult versteld staan van hoeveel er kan online. Wij zorgen voor goede introductie en genoeg pauzes om ook het lijf gezond te houden en geen vierkante ogen te krijgen. Tijd vliegt voorbij en deelnemers komen opgeladen terug.

Andere opties

Naast deze lezing en masterclass bieden wij aan:

Teamfacilitatie, teambuilding, conflictbegeleiding

Ook in deze tijd je team 'schoon' houden; juist als het spannend is. Teaminterventies, teambuilding, conflictbemiddeling van (crisis)teams online. Bij conflict, ernstige crisis, doorontwikkelvragen van een team, opgelopen spanning in crisisoverleg, behoefte aan diepgang en checken hoe het nu écht met je mensen gaat, gedoe, vastgelopen reorganisatie, vertrouwensbreuk, plotseling vertrek of overlijden directeur of bestuurder. Razendsnel herstel van rust, daarna passende interventies en eventueel snelle onderzoeksronde. We schrikken niet terug voor ruzie, emotie, conflict. Investering van enkele dagdelen tot langere begeleiding.

Het nieuwe presenteren…

Het nieuwe presenteren…

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 25 oktober 2021, Food Inspiration Trendsummit, Veghel

  Meer informatie en aanmelden

 • 4 november 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Extrovertie wordt hoger gewaardeerd dan introvertie In het werkzaam leven wordt extrovertie hoger gewaardeerd dan introvertie. Op je sollicitatiegesprek moet je 'vooral jezelf laten zien', gaande de rit wordt je uitgedaagd 'in de spotlights te stappe...