Geef je op voor de e-zine

Connect! Wow, wat een verschil – Diversiteit & Inclusie

Wow Wat een verschil 1

Wow! Laat de mix werken. Een praktische en inspirerende kijk op diversiteit en inclusie. Voor teams. Op elk niveau. De mix laten werken. Met elkaar vliegen. Over kijken vanuit een opvallend perspectief. Zonder automatische piloot. Nieuwsgierigheid. Lef om van de gebaande paden af te wijken. Een kwestie van mentaliteit. Het gewone uitdagen. Vragen stellen. Elke dag. Openstellen. Exploreren. Creëren. Om het veilig te maken om anders te mogen en te kunnen zijn. Om te genieten van elkaars verschillen. En deze te benutten. Inclusief. En/en.

Teams die het lastig vinden om verschil te benutten. Fragmentatie in je organisatie. Subculturen. Wij - Zij denken. Of juist eenheidsworst. Heb je behoefte aan meer diversiteit binnen je organisatie? Zoek je naar manieren om beter internationaal te werken? Verlangen om als team te innoveren door álle talenten te benutten? Droom je over inclusief werken, waarbij er ruimte is voor nieuwe mensen, meer kleur, andere persoonlijkheden, frisse ideeën en innovatieve inzichten?

We zullen tijdens deze masterclass of keynote spreken over anders kijken, creativiteit, flow, fragmentatie, sabotage, diversiteit, inclusie, openheid voor verschillen. Niet alleen in theorie, maar toegespitst op de eigen organisatie, de eigen afdelingen en teams. En ieders eigen rol hierin. De sleutel voor diversiteit op het werk ligt niet zozeer in de verschillen, maar in de dynamiek die ontstaat door de verschillen. Dit vraagt daadkrachtig en verbindend leiderschap. 

Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

Centraal staan de 8 inclusie principes. Door deze inclusie principes in de praktijk te brengen, kun je de verschillen tussen mensen beter laten werken. Afhankelijk van vraag en behoefte, kunnen we verschillende accenten in leggen. Meer afgestemd op strategische vragen (hoe creeeren we een inclusieve werkcultuur in onze organisatie); teambuilding (hoe gaan wij samen beter om met onze verschillen); diversiteit binnen Nederland (etniciteit, man/vrouw, leeftijd, etc) en internationaal (culturele verschillen). Hierbij de principes op een rij:

1. Kloon niet

Begrijp hoe jouw voorkeuren je besluiten beïnvloeden.
Verbreed je voorkeur.
Werk bewust met mensen die anders zijn dan jij.
Beoordeel een idee, niet een persoon.

2. Zie de macht van macht

Ga bewust om met de vraag wie er bepaalt wat normaal is.
Bespreek regels en gedrag dat mensen buitensluit.
Zet je privileges en plek in de rangorde in voor het grotere geheel.

3. Daag de waarheid uit

Durf je eigen mening en de groepsnorm ter discussie te stellen.
Voer eerlijke gesprekken over verschillen en overeenkomsten.
Ga actief op zoek naar je eigen ongelijk.
Accepteer dat er meerdere waarheden zijn.

4. Geniet van het onbekende

Doorbreek vaste patronen en probeer nieuwe dingen uit.
Creëer veiligheid door je lerend op te stellen.
Erken en herken spanning en onzekerheid.

5. Niet of/of, maar en/en

Zie een andere mening niet als een obstakel.
Denk en/en, met het gezamenlijke doel voor ogen.
Ga uit van je eigen voorkeur, en voeg de kwaliteit van anderen toe.

6. Zoek actief naar het alternatief

Duw afwijkende standpunten niet onder water.
Zeg op respectvolle wijze wat er gezegd moet worden, zonder angst voor afwijzing of voor je positie.
Betrek mensen die het aangaat, persoonlijk bij je besluiten.
Luister oprecht naar hun mening.

7. Varieer in ritme

Stem af op elkaar, op de doelen en op de situatie.
Pas de werkwijze aan, niet de mensen.
Muziek als universele taal

8. Doe het samen

Zet je in voor verbinding.
Steun goede initiatieven openlijk.
Maak ruimte voor informeel, menselijk contact.

Spreker:

Danielle Braun en/of Jitske Kramer

Taal:

Nederlands of Engels (Jitske)

Duur en interactie:

Keynote: 30 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen

De lezing Wow! Wat een verschil daagt je uit om antwoord te geven op de vraag: hoeveel diversiteit kun jij aan? Over verschillen en overeenkomsten. Over nut en noodzaak van diversiteit in teams en organisaties. Over dat inclusie staat voor een open werkcultuur waarin niemand onnodig wordt buitengesloten. Empowering zonder belerend te zijn. Exotisch en down to earth. Idealistisch en pragmatisch. Niet te missen. (zie ook de keynote ‘wie bepaalt hier wat normaal is?’)

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur, 10 – 5000 mensen

We hebben een aantal mogelijkheden om deze keynote uit te breiden tot een masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. We stemmen dit graag met je af. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.

1. Masterclass: Wat is beter, in- of uitademen?

Praktisch: 3 of 4 uur tot een dag, 18 – 200 mensen, zaal met veel loopruimte, stoelen aan de kant
Sommige problemen zijn geen of/of vraagstukken. Je kunt niet kiezen tussen ‘korte termijn focus’ of ‘lange termijn focus’, tussen ‘relatiegericht werken’ of ‘taakgericht’, ‘leiderschap’ of ‘zelfsturing’. Het zijn geen vraagstukken die vragen om een keuze of oplossing, maar om een polariteit die goed gemanaged moet worden. Net als in- en uitademen. Door op een andere manier met dilemma’s om te gaan krijgt de diversiteit in de groep de ruimte om benut te worden. In deze masterclass krijg je een praktische manier aangereikt om paradoxen in kaart te brengen en anders te benaderen. We gebruiken hiervoor de methodiek van polarity mapping, gecombineerd met Deep Democracy.

2. Masterclass: Ritmes van samenwerking

Praktisch: 3 of 4 uur tot een dag, 18 – 200 mensen, zaal met veel loopruimte, stoelen aan de kant. Muziek is onze universele taal. In deze masterclass leren we op bijzondere wijze culturele verschillen kennen, duiden en begrijpen. Middels muziekfragmenten worden de verschillende wereldwijde communicatiestijlen en de effecten ervan op het communicatieproces helderder dan ooit. Een muzikale ontdekkingstocht, waarbij het cultuurmodel van Richard Lewis centraal staat. Actief aan de slag hoe we onze ritmes op elkaar kunnen afstemmen in overleggen, planning maken en email verkeer.

3. Masterclass: ‘wie bepaalt hier wat normaal is?’

Klik hier voor de omschrijving

4. Het succesvolle trainingsprogramma: Wow – laat de mix werken.

Op basis van de 8 inclusie principes bieden we een serie van 3 masterclasses en / of een tweedaagse training aan. De masterclasses richten zich op de strategische vraagstukken rondom diversiteit en inclusie; hoe komen we tot meer diversiteit en een (meer) inclusieve werkcultuur. Geschikt voor strategisch leiderschap en diversiteitsprojectgroepen. De training behandelt dezelfde thema’s, maar richt zich op de samenwerking in teams. Beide programma’s maken gebruik van speciaal door ons ontwikkelde films op basis van de 8 inclusie principes, veel beelden, muziek, reflectie en praktische aanpak. Een uniek programma dat veel in beweging kan zetten. Met voor het top-leiderschap en de teams een andere focus, gebaseerd op dezelfde principes. Zie hier voor meer informatie.

Wow wat een verschil 2

 

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Deep Democracy

  Krachtige besluitvormingsmethode, werken met de onderstroom. Meer info en inschrijven: www.deepdemocracy.nl

 • Training Deep Democracy Level 4

  Echt gegrepen door Deep Democracy en verder op dit pad? De Level 4 training focust op een dieper begrip van jezelf en dan speciaal in relatie tot conflict, projectie en roltheorie. Trainer: Frank Weijers. Inschrijven kan hier.

 • 28-29 Oktober 2017: Why the world needs anthropologists

  Powering the planet! Een antroplogie congres in Durham (UK). En wij zijn er ook! Walter Faaij geeft een workshop over hoe je duurzaamheid in het DNA van je organisatie kunt veranderen. Meer informatie en inschrijven

 • 7 november 2017: Rhythm of Life, Jitske Kramer en Typhoon

  Na het grote succes van het eerste seminar in april, gaan Jitske en Typhoon nogmaals samen de planken op. Meld je snel aan voor dit bruisende event! Meer informatie en inschrijven.

 • 14 November 2017: Noloc Loopbaancongres

  Verschillende sprekers zullen je inspireren rondom het centrale thema ‘Verbinding!’ Jitske Kramer is een van de keynote sprekers. Meer informatie en inschrijven.

 • 28 November 2017 college Verandermanagement voor Focus Conferences

  Danielle Braun geeft op 28 november een college in de collegereeks Verandermanagement voor Focus Conferences, meer informatie over dit college vindt u hier.

 • 1 December 2017: Jaarcongres Verandermanagement

  Alweer de zevende editie van hét Jaarcongres Verandermanagement. Met in ieder geval Ben Tiggelaar, Hans Vermaak en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 1 December 2017: Mediationcongres 2017

  Danielle Braun is één van de sprekers op het Mediationcongres 2017, meer informatie over dit congres vindt u hier.

 • 12 December 2017: Event Corporate Culture

  Omdat vorig jaar zo'n geweldig succes was, doen we het dit jaar weer! Een inspirerende reis door de Corporate Tribe. Met in ieder geval Danielle Braun en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 6-12 Mei 2018: Deep Democracy Griekenland

  Voor de vijfde keer organiseren we een intensieve Deep Democracy week in Griekenland (level 2 en 3). Met Jitske Kramer en Frank Weijers. Meer informatie en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016! 

Managementboek van het jaar 

 
 

Nieuwste Blog