Geef je op voor de e-zine

Hannah Arendt - 'de banaliteit van het kwaad' Breinvoer – pop-up workshop - 4 mei 2020

Danielle Braun en Leike van Oss

hand 1200

Hannah Arendt is haar hele leven bezig geweest met het onderzoek naar de diepere laag onder en achter politiek. Kenmerkend aan haar manier van denken, is dat begint bij het goed waarnemen van concrete situaties en geen abstracte filosofische systemen wil ontwikkelen. Hannah gaat altijd uit van 'wat er nu is'.

Gedreven door haar Joodse roots en vlucht voor het Naziregime in Duitsland vraagt ze zich af hoe totalitaire regimes (nazi-Duitsland en bolsjewistisch-Rusland) kunnen ontstaan. Hoe is het mogelijk dat een democratie van individuele rechten verloren gaat en hoe kan het kwaad zich zo eenvoudig manifesteren? Zij volgt en schrijft over het proces tegen Eichmann. Haar conclusie is dat kwaad eigenlijk heel banaal is en dat kampbeulen ook maar brave ambtenaren zijn die gewoon doen wat er van ze gevraagd wordt. Door het proces van dood en vernietiging in bureaucratische stukjes te hakken, is het zo meedogenloos.

 


Filmpje: de banaliteit van het kwaad

De workshop

In deze pop-up workshop kruipen we in het complexe, weerbarstige, beschadigde, stellende hoofd van Hannah Arendt. We nemen je mee door haar persoonlijke levensbiografie en naar de essentie van haar denken. Met mooie verhalen, film en beelden delen we onze ver- en bewondering. De praktische toepassing is er ook; we gaan aan de slag met de denkbeelden van Arendt, leggen de koppeling naar huidige complexe maatschappelijke vraagstukken en naar het verlangen van ontregeling en de-bureaucratisering in organisaties. Hoe kunnen we de wereld en organisaties weer 'heel' maken en defragmenteren?

Hannah Arendt 4 mei

Voor wie

Leiders, bestuurders, veranderaars, consultants, managers, trainers, coaches, ambtenaren, systemische werkers, journalisten, politieke dieren, Deep Democracy facilitators, filosofen, antropologen… die zin hebben in Breinvoer. Die willen kauwen op theorie en de waarde snappen van het doen herleven van oude denkers op wiens schouders wij staan en daar in prettige setting met medeprofessionals over willen doordenken en mee willen werken.

Breinvoer

breinvoer 1200

Pop-up workshops op volstrekt onregelmatige tijden. Op een fijne plek in het midden van het land. Wij, Danielle en Leike, doen dit vooral voor ons eigen breinkraak-fun, die we graag met jullie delen. Gewoon weer eens aandachtig studeren met elkaar in een tijd van online, snelle filmpjes en oneliners. Aandacht en uitwisseling. We hopen op verwondering en lol met elkaar in een informele leersetting. Let’s be nerdy!

Praktisch

Midden van het land. Landgoed Drakenburg, Baarn. Op 4 mei van 12.00 – 17.00 met borrel erna. Opgeven kan hier. Kosten zijn € 200,- inclusief BTW. De boeken van Leike en Danielle zijn te koop.

Inschrijven kan hier

Met wie

Leike van Oss
Leike van Oss is sociaal psycholoog en werkt als organisatieadviseur, interim-manager en (team)coach in publieke en kennisintensieve organisaties. Vraagstukken waar ze mee te maken heeft gaan over weerbarstige patronen en ontstroeving, of het maken van puzzels die zich niet in een keer laten leggen. Leike is gefascineerd door hoe organisaties in hun feitelijk functioneren zoveel afwijken van de managementbedoelingen en waarom beoogde veranderprocessen anders lopen dan gehoopt of gedacht. Behalve pragmatisch praktijkmens is Leike ook dol op theorie en theorie over theorie: het zien van overeenkomsten en verschillen tussen verschillende denkpistes en de consequenties voor de praktijk van het vak. Heeft een oog voor de orde in de chaos. Leike vormt samen met Jaap van ’t Hek Organisatievragen. Meer informatie is te vinden op www.organisatievragen.nl Leike zou haar agenda kunnen vullen met het opleiden van vakgenoten, maar blijft graag zelf actief in de veranderpraktijk. Tussendoor verzint ze nieuwe werkvormen, leest ze pulpboekjes en kookt ze voor vrienden en collega’s.
Danielle Braun
Danielle Braun is corporate antropoloog, een van Nederlands topsprekers, directeur van de Academie voor Organisatiecultuur www.avorganisatiecultuur.nl auteur van managementboek van het jaar ‘ De Corporate Tribe’, van ‘Building Tribes’ en ‘Da’s gek’. Danielle stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager / bestuurder. Promoveerde op een onderzoek naar politiecultuur. Nu reist ze de wereld rond op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Ze maakt organisaties graag klaar voor verandering. Expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Sparringpartner voor boards. Haar motto: “een mens is niet los verkrijgbaar”. We functioneren binnen de cultuur en dynamiek van de groep of organisatie. Onder de naam #antropoloogdesvaderlands geeft Danielle duiding aan de dingen die gebeuren in kranten, social media, radio. Vaste columnist voor De Financiële Telegraaf. Danielle is bovenal reiziger, alleen en samen met haar gezin. Hierover blogt ze en staat ze in 2020 met een theater tournee op de planken.

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Januari 2020 Theatertour door Nederland

  Meer informatie

 • 13 februari UWV inspiratiedag, Amsterdam

  Meer informatie

 • 11 maart 2020 Maak het verschil!, Culemborg

  Meer informatie

 • 4 mei 2020 Breinvoer Hannah Ahrendt, Baarn

  Meer informatie

 • 18 mei 2020 Collegereeks Veranderkunde, Doorn

  Meer informatie 

 • 28 mei 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Ik smul van ze. De groep 'Vlaamse psychiaters', met trouwens mínstens even goeie Nederlandse soortgenoten, die ons inwijden in wat ik graag 'de nieuwe melancholie' noem. De acceptatie dat het leven een zeven is. Dat verdriet bij het bestaan hoort, da...