Geef je op voor de e-zine

Breinvoer – maak kennis met het werk van Gregory Bateson

pop up workshop van Danielle Braun en Leike van Oss

hand 1200

Als je naar je hand kijkt, zie je dan je vingers? Of zie je de ruimte tussen de vingers? Gregory Bateson zag vooral het laatste. Altijd op zoek naar relaties tussen mensen en dingen. The spaces between people. En hoe die op elkaar inwerken.

Gregory Bateson was een Brits antropoloog, sociaal wetenschapper, linguïst, filmmaker en systeemdenker. Hij begaf zich ook op het terrein van de psychologie en psychiatrie en schreef een belangwekkend boek over de werking van de mind en het ontstaan van schizofrenie. Zijn bekendste werken zijn Steps to an Ecology of Mind en Mind Nature. Bateson werkte samen met een aantal andere bekende wetenschappers: psycholoog Watzlawick bijvoorbeeld. Bateson was getrouwd met de beroemde antropologe Margaret Mead. 

bateson logische niveaus 1200

In de huidige organisatiekunde komen we het werk van Bateson veelvuldig tegen. Het model van de logische niveaus van denken en leren hebben we allemaal wel eens voorbij zien komen.

ignore this signDe dubbel bind theorie van Bateson helpt ons om ‘verwarrende communicatie’ te ontrafelen. In de volksmond noemen we double bind communicatie ‘dubbele boodschappen’, waarbij je iets anders zegt dan je non-verbaal uitstraalt en degene met wie je communiceert het eigenlijk altijd fout gaat doen, omdat die niet weet op welke boodschap hij of zij moet reageren.

Leike van Oss en Danielle Braun zijn gefascineerd door Bateson. In zijn werk zien ze psychologie (Leike) en antropologie (Danielle) samenkomen. De holitische, systemische, ecologische complexiteit van Batesons werk geeft heerlijke hersenkrakers en een prettig soort verwarring in het kijken naar organisaties, jezelf en de wereld. Je ziet de ruimte tussen de vingers. 

De workshop

In deze pop up workshop gaan we dieper dan de bekende modellen. We proberen in het briljante hoofd van Bateson te kruipen. We nemen je mee door zijn persoonlijke levensbiografie en naar de essentie van zijn denken. Met mooie verhalen, film en beelden delen we onze ver- en bewondering. De praktische toepassing is er ook; we gaan aan de slag met zijn modellen en denkrichtingen, zodat je die ook zelf kunt toepassen in je leiderschap- en organisatiewerk.

Voor wie

Leiders, bestuurders, veranderaars, consultants, managers, trainers, coaches, systemische werkers, ecologen, Deep Democracy facilitators (this is big time roltheorie), psychologen, antropologen… die zin hebben in Breinvoer. Die willen kauwen op theorie en daar in prettige setting met medeprofessionals over willen doordenken en mee willen werken.

Breinvoer

breinvoer 1200

Pop up workshops op volstrekt onregelmatige tijden. Op een fijne plek in het midden van het land. Wij, Danielle en Leike doen dit vooral voor ons eigen breinkraak-fun, die we graag met jullie delen. Gewoon weer eens aandachtig studeren met elkaar in een tijd van online, snelle filmpjes en oneliners. Aandacht en uitwisseling. We hopen op verwondering en lol met elkaar in een informele leersetting. Let’s be nerdy! 

Praktisch

Locatie Conferentiecentrum Drakenburg, Dr. Albert Schweitzerweg 1, 3744 MG Baarn. Op 17 oktober van 13.00 – 16.00 met borrel erna. Opgeven kan hier. Kosten zijn € 200,- inclusief BTW. De boeken van Leike en Danielle zijn te koop.

Met wie

Leike van Oss
Leike van Oss is sociaal psycholoog en werkt als organisatieadviseur, interim-manager en (team-)coach in publieke en kennisintensieve organisaties. Vraagstukken waar ze mee te maken heeft gaan over weerbarstige patronen en ontstroeving, of het maken van puzzels die zich niet in een keer laten leggen. Leike is gefascineerd door hoe organisaties in hun feitelijk functioneren zoveel afwijken van de managementbedoelingen, en waarom beoogde veranderprocessen anders lopen dan gehoopt of gedacht. Behalve pragmatisch praktijkmens is Leike ook dol op theorie en theorie over theorie: het zien van overeenkomsten en verschillen tussen verschillende denkpistes en de consequenties voor de praktijk van het vak. Heeft een oog voor de orde in de chaos. Leike vormt samen met Jaap van ’t Hek Organisatievragen. Meer informatie is te vinden op www.organisatievragen.nl Leike zou haar agenda kunnen vullen met het opleiden van vakgenoten, maar blijft graag zelf actief in de veranderpraktijk. Tussendoor verzint ze nieuwe werkvormen, leest ze pulpboekjes en kookt ze voor vrienden en collega’s.
Danielle Braun
Danielle Braun is corporate antropoloog, een van Nederlands topsprekers, directeur van de Academie voor Organisatiecultuur www.avorganisatiecultuur.nl auteur van managementboek van het jaar ‘ De Corporate Tribe’, van ‘Building Tribes’ en ‘Da’s gek’. Danielle stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager / bestuurder. Promoveerde op een onderzoek naar politiecultuur. Nu reist ze de wereld rond, op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Ze maakt organisaties graag klaar voor verandering. Expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Sparringpartner voor boards. Haar motto: “een mens is niet los verkrijgbaar”. We functioneren binnen de cultuur en dynamiek van de groep of organisatie. Onder de naam #antropoloogdesvaderlands geeft Danielle duiding aan de dingen die gebeuren in kranten, social media, radio. Danielle is bovenal reiziger, alleen en samen met haar gezin. Hierover blogt ze en staat ze in 2020 met een theaterrtournee op de planken.

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 3 oktober 2019 IIA Masterclass cultuur, Nieuwegein

  Meer informatie en inschrijven

 • 17 oktober 2019 Breinvoer, Baarn

  Meer informatie

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo, Arnhem

  Meer informatie

 • 15 november 2019 seminar Veranderkracht, Driebergen

  Meer informatie

 • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

  Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

 • 12 december 2019 Congres Netwerkleiderschap

  Informatie volgt...

 • 16 december 2019 Waan - Zinnig

  Meer informatie

 • Januari 2020 Theatertour door Nederland

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators gebaseerd op de Afrikaanse Volksraadplegingen. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Ondertussen

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Stop met festivalisering: vorm verdrijft inhoudHet aantal festivals is niet meer te stuiten. Muziek, Kennis, Democratie, Literatuur, Food… Whatever. Volledig uitverkocht of pijnlijk stilletjes zoals het Democratiefestival. Dat bracht mij tot de vraag...