iStock-494254150-def

Estland is het noordelijkste en kleinste land van de Baltische staten, met 1,3 miljoen inwoners. Maar Estland heeft nog heel andere bewoners en bedrijven. Digitale nomaden. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 moest Estland zichzelf van scratch af aan opbouwen en opnieuw uitvinden. Estland heeft ervoor gekozen om de digitale snelweg tot de belangrijkste in het land te maken. Door het hele land werden glasvezelkabels aangelegd. Overal werd toegang gegeven tot gratis internet bij openbare gebouwen, gemeentehuizen, bibliotheken. Er is gratis internetles voor elke bewoner. Sinds 2000 is het recht op toegang tot internet vastgelegd in de grondwet. Wifi is gratis voor iedereen. Inmiddels is Estland digitale wereld-koploper.

iStock 1168736824 defIn 1979 startte de overheid met e-governance. Estland heeft er geen last van als een insituut als de Eerste Kamer niet fysiek bijeen kan komen. 98% van de Esten heeft een digitale identiteitskaart. Dat is een soort DigiD, maar dan veel beter en uitgebreider. Hiermee kan je van alles regelen: geboorteaangifte doen, stemmen, een parkeervergunning aanvragen, een huis kopen. Je hoeft er niet voor naar een gemeentehuis of notaris. Estland heeft een zogenaamde X-road. Een digitale verkeersader die allerlei databases met internetportals verbindt, waar burgers toegang toe hebben, veilig en goed gecontroleerd.

 

 

 

iStock 1092924750 defEstland kent bijzondere inwoners. De digitale bewoners. Niet-Esten kunnen zich als e-resident laten inschrijven in het land zonder er echt te wonen. Meer dan 40.000 mensen maakten er al gebruik van. Als e-resident kan je een bedrijf oprichten en je bijvoorbeeld als digitale start-up inschrijven. Veel digitale nomaden; reizigers zonder vaste thuisbasis die werken vanuit wisselende locaties op de wereld, schrijven zich als Est in. Skype, opgericht door een Zweed en een Deen, startte vanuit een e-resident inschrijving. Estland heeft het hoogste aantal start-ups per hoofd van de bevolking ter wereld. Meer dan Silicon Valley. Estland streeft naar 10 miljoen e-residents in 2025. Door de Brexit schrijven veel Britse bedrijven zich nu in als e-resident en blijven zo een EU-bedrijf met EU-rechten.

 

 oleviste 110718 1920 defLessen:

een land dat investeert in een echt goede digitale structuur kent veel minder reisbewegingen. Dat is goed voor het klimaat, geeft bewoners rust en is natuurlijk erg handig bij terugkerende epidemie├źn. De e-residents brengen belastinginkomsten binnen in een klein, dunbevolkt land. Estland neemt digitale identiteit en digitale veiligheid bloedserieus. Het is makkelijk schakelen tussen 'echte' identiteit en je digitale.