Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Verhalen van Veerkracht - Leren van wat we al weten

Leren van wat we al weten. Wij leven in Nederland al een hele tijd na WOII in rust en welvaart. Corona kwam dan ook flink aan in onze maakbaarheidsgedachte. Maar dat is natuurlijk niet overal zo. We kunnen enorm veel leren van volken die crisis, ziekte, rampen en andere ellende achter de rug hebben en opkrabbelen. Hier en de komende tijd op social media zal ik verhalen van veerkracht gaan delen. Daarbij wil ik uitdrukkelijk zeggen, dat als ik een verhaal leerzaam vind, het niet wil zeggen dat ik direct álles aan dat land of politiek regime ook omarm. Veel landen na crisis zijn politiek instabiel, religieus intolerant of hebben discutabele leiders. Net als in mijn andere boeken; als ik schrijf wat je kunt leren van koppensnellers, wil dat niet zeggen dat ik bloed vergieten promoot. Mooie lessen over handelsrelaties in Iran willen niet zeggen dat ik het regime steun. Maar ik kan wel opveren van veerkrachtige mensen waar ik ben geweest op mijn reizen of die ik ken uit onderzoek.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (389 woorden)

Estland: digitale identiteit

iStock-494254150-def

Estland is het noordelijkste en kleinste land van de Baltische staten, met 1,3 miljoen inwoners. Maar Estland heeft nog heel andere bewoners en bedrijven. Digitale nomaden. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 moest Estland zichzelf van scratch af aan opbouwen en opnieuw uitvinden. Estland heeft ervoor gekozen om de digitale snelweg tot de belangrijkste in het land te maken. Door het hele land werden glasvezelkabels aangelegd. Overal werd toegang gegeven tot gratis internet bij openbare gebouwen, gemeentehuizen, bibliotheken. Er is gratis internetles voor elke bewoner. Sinds 2000 is het recht op toegang tot internet vastgelegd in de grondwet. Wifi is gratis voor iedereen. Inmiddels is Estland digitale wereld-koploper.

iStock 1168736824 defIn 1979 startte de overheid met e-governance. Estland heeft er geen last van als een insituut als de Eerste Kamer niet fysiek bijeen kan komen. 98% van de Esten heeft een digitale identiteitskaart. Dat is een soort DigiD, maar dan veel beter en uitgebreider. Hiermee kan je van alles regelen: geboorteaangifte doen, stemmen, een parkeervergunning aanvragen, een huis kopen. Je hoeft er niet voor naar een gemeentehuis of notaris. Estland heeft een zogenaamde X-road. Een digitale verkeersader die allerlei databases met internetportals verbindt, waar burgers toegang toe hebben, veilig en goed gecontroleerd.

 

 

 

iStock 1092924750 defEstland kent bijzondere inwoners. De digitale bewoners. Niet-Esten kunnen zich als e-resident laten inschrijven in het land zonder er echt te wonen. Meer dan 40.000 mensen maakten er al gebruik van. Als e-resident kan je een bedrijf oprichten en je bijvoorbeeld als digitale start-up inschrijven. Veel digitale nomaden; reizigers zonder vaste thuisbasis die werken vanuit wisselende locaties op de wereld, schrijven zich als Est in. Skype, opgericht door een Zweed en een Deen, startte vanuit een e-resident inschrijving. Estland heeft het hoogste aantal start-ups per hoofd van de bevolking ter wereld. Meer dan Silicon Valley. Estland streeft naar 10 miljoen e-residents in 2025. Door de Brexit schrijven veel Britse bedrijven zich nu in als e-resident en blijven zo een EU-bedrijf met EU-rechten.

 

 oleviste 110718 1920 defLessen:

een land dat investeert in een echt goede digitale structuur kent veel minder reisbewegingen. Dat is goed voor het klimaat, geeft bewoners rust en is natuurlijk erg handig bij terugkerende epidemieën. De e-residents brengen belastinginkomsten binnen in een klein, dunbevolkt land. Estland neemt digitale identiteit en digitale veiligheid bloedserieus. Het is makkelijk schakelen tussen 'echte' identiteit en je digitale.

0
Rituelen als reddingsboei - interview in Telegraaf...
Stampen of lernen? Devaluatie van het Academisch o...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 2 oktober 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 17 november 2020 The Next Event, Nieuwegein

  Meer informatie

 • 24 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 15 december 2020 Online seminar Building Tribes

  Meer informatie

 • 16 december 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Stoppen is een ambacht

pop up workshop van Danielle Braun & Marije van den Berg
2 oktober (Vol!) en 16 december 2020


iStock 505638367 570

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Wij gaan altijd door

'Is er geen weg, dan kappen we een weg'. Johan Pengel - Surinaams politicus 
Een credo in Suriname.
Die hebben we tot de onze gemaakt.
Onze trainingen en masterclasses gaan 
altijd door.
Live als het kan, online als het moet.

partijgerkiet waanzinnig

Hugs

Een film van Danielle Braun

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

Cultuur; dat ding tussen mensen Cultuur, dat is dat ding tussen mensen. De onzichtbare afspraken en relatielijntjes die maken dat we elke dag precies weten hoe we de dingen doen. Die maken dat je in de supermarkt kleren draagt, al staat er geen bordj...