Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Verhalen van Veerkracht - Leren van wat we al weten

Leren van wat we al weten. Wij leven in Nederland al een hele tijd na WOII in rust en welvaart. Corona kwam dan ook flink aan in onze maakbaarheidsgedachte. Maar dat is natuurlijk niet overal zo. We kunnen enorm veel leren van volken die crisis, ziekte, rampen en andere ellende achter de rug hebben en opkrabbelen. Hier en de komende tijd op social media zal ik verhalen van veerkracht gaan delen. Daarbij wil ik uitdrukkelijk zeggen, dat als ik een verhaal leerzaam vind, het niet wil zeggen dat ik direct álles aan dat land of politiek regime ook omarm. Veel landen na crisis zijn politiek instabiel, religieus intolerant of hebben discutabele leiders. Net als in mijn andere boeken; als ik schrijf wat je kunt leren van koppensnellers, wil dat niet zeggen dat ik bloed vergieten promoot. Mooie lessen over handelsrelaties in Iran willen niet zeggen dat ik het regime steun. Maar ik kan wel opveren van veerkrachtige mensen waar ik ben geweest op mijn reizen of die ik ken uit onderzoek.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (328 woorden)

Cambodja: herstel als eerste de kunsten

IMG_6308_kopie_2-def

IMG 6404 kopie 2 defHet aziatische land Cambodja heeft een lange periode van oorlogen achter de rug, met als recent dieptepunt het Rhode Khmer regime tussen 1970 en 1978 onder leiding van Pol Pot. Een afschuwelijke periode met een waar schrikbewind, waarbij 25% van de bevolking werd vermoord, vaak door afgrijselijke martelingen in kampen en ten gevolge van verhongering. Afgelopen winter was ik op reis door Cambodja en de littekens van de oorlog zijn nog zo voelbaar en zichtbaar. Het land ligt vol landmijnen en veel mensen missen ledematen of ogen hierdoor. Onder het Pol Pot regime werd elke vorm van religie, cultuur en kunst verboden en de beoefenaars ervan vermoord. Daardoor was religieuze- en kunstzinnige kennis in Cambodja vrijwel geheel verdwenen. Of schoon er in economisch en politiek opzicht nog heel erg veel mis is in Cambodja, kent ook dit land verhalen van veerkracht. er wordt heel veel gedaan om de oude kunsten en ambachten in ere te herstellen. Cambodja heeft hele mooie tempels, met de ruïnes van Ankor Wat aan top. In heel snel tempo leidt het land, met buitenlandse hulp, kunstenaars op die het herstel van de tempels verantwoord kunnen uitvoeren. Slachtoffers van landmijnen wordt geleerd om de traditionele muziek te spelen. Overal zie je bandjes met muzikanten bij tempels en toeristische trekpleisers. Zowel de eigen bevolking als toeristen betalen graag voor de mooie muziek. In plaats van bedelen, heeft deze zwaar getroffen deel van de bevolking zo toch een eerbiedwaardig beroep en een kans op overleven.

IMG 6376 kopie 2 defLessen:

wij mensen hebben rituelen nodig. Kunst, muziek, theater, verhalen en dans helpen ons om te verwerken, om oude verhalen te doen herleven en nieuwe te maken. Kunst heelt, verbindt en troost. Ik hoop van harte dat we genoeg tijd, geld en aandacht investeren om de cultuursector op te bouwen en te stoppen met de nu ontstane situatie waarin kunstenaars hun beroep gratis uitoefenen. Kunst heeft waarde. Juist na crisis. Waardeer het. Als de straatarme Cambodjanen dat snappen, kunnen wij het ook.

0
‘Die tribale rol van chief moet vervuld’ - Daniell...
Amsterdam: vieren van het leven en herdenken van s...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Ver-Dragen. Het jaar 2020 in 12 columns van Danielle Braun

Ver Dragen. Het jaar 2020 in 12 columns van Danielle Braun

Columnist en antropoloog. Mening of neutraal? Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

Het is crisis Het is crisis. Er moeten stevige besluiten genomen worden over lock downs, sluiting van scholen en spreiding van patiënten over ziekenhuizen. Er moet van alles heel snel geregeld worden. Vaccinatie inkoop op de landelijke Wild West farm...