Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Verhalen van Veerkracht - Leren van wat we al weten

Leren van wat we al weten. Wij leven in Nederland al een hele tijd na WOII in rust en welvaart. Corona kwam dan ook flink aan in onze maakbaarheidsgedachte. Maar dat is natuurlijk niet overal zo. We kunnen enorm veel leren van volken die crisis, ziekte, rampen en andere ellende achter de rug hebben en opkrabbelen. Hier en de komende tijd op social media zal ik verhalen van veerkracht gaan delen. Daarbij wil ik uitdrukkelijk zeggen, dat als ik een verhaal leerzaam vind, het niet wil zeggen dat ik direct álles aan dat land of politiek regime ook omarm. Veel landen na crisis zijn politiek instabiel, religieus intolerant of hebben discutabele leiders. Net als in mijn andere boeken; als ik schrijf wat je kunt leren van koppensnellers, wil dat niet zeggen dat ik bloed vergieten promoot. Mooie lessen over handelsrelaties in Iran willen niet zeggen dat ik het regime steun. Maar ik kan wel opveren van veerkrachtige mensen waar ik ben geweest op mijn reizen of die ik ken uit onderzoek.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

1 minute reading time (298 woorden)

Bhutan: brutto nationaal geluk

children-1522277_1920-kopie-def

bhutan 4999030 1920 kopie defBhutan is een hoogland gebied tussen China - Tibet en India. Het Tantrisch Boedhisme is de staatsgodsdient. Bhutan was een Britse kolonie. Na de dekolanialisatie besloot Bhutan het anders te gaan doen dan veel kapitalistische landen en een eigen economische ontwikkelingslijn te gaan volgen. Het land kent armoede, maar desondanks heeft het een bevolking die zichzelf erg gelukkig noemt. De bescherming van culturele waarden en van klimaat en natuur vinden Bhutanezen belangrijk en is een politieke prioriteit. Elk bedrijf moet aantoonbaar verlsag doen van haar impact op de natuur. Elke boom die om economische redenen gekapt wordt, moet herplant worden. In de jaren '70 schafte Bhutan het meten van het Brutto Nationaal produkt af en ging daarvoor in de plaats over tot het meten van het Brutto Nationaal Geluk onder haar bewoners. Dans, cultuur, muziek, religie en kunst worden uitdrukkelijk gepromoot en elk bedrijf moet hierin voorzien voor de omgeving en medewerkers. Bhutan krijgt veel ontwikkelingshulp, maar wil nooit dat dat een eenzijdig afhankelijke relatie wordt. Zo geven wij als Nederland hulp bij aanleg van waterwerken, maar leert Bhutan wetenschappers in Nederland over biodiversiteit in traditionele zaaigewassen.

takshang 669959 1920 defLessen:

misschien is deze tussenperiode, dit enorme niet weten een kans om weer opnieuw te heroriënteren op wat er echt wezenlijk toe doet. Is economische groei en marktwerking echt het hoogste doel? Op wereldschaal, in politiek en economie, maar ook op microniveau in je eigen baan en huishouden is het nu best een goed moment om die vraag te stellen. Hoeveel reistijd wil je dagelijks hebben? Hoe houd je verbinding met je buurt? Was het fijn om extra tijd met kinderen door te brengen? Hoe was het om minder te consumeren en te vliegen? Wat maakte jou gelukkig de afgelopen tijd? Welke bullshit-procedures bleken opeens niet meer belangrijk in jouw organisatie?

0
Rituelen ontwerpen bij crisis en terugkeer - artik...
Het virus dat niet genoemd mag worden? opiniebijdr...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Ver-Dragen. Het jaar 2020 in 12 columns van Danielle Braun

Ver Dragen. Het jaar 2020 in 12 columns van Danielle Braun

Columnist en antropoloog. Mening of neutraal? Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

Het is crisis Het is crisis. Er moeten stevige besluiten genomen worden over lock downs, sluiting van scholen en spreiding van patiënten over ziekenhuizen. Er moet van alles heel snel geregeld worden. Vaccinatie inkoop op de landelijke Wild West farm...