Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Verhalen van Veerkracht - Leren van wat we al weten

Leren van wat we al weten. Wij leven in Nederland al een hele tijd na WOII in rust en welvaart. Corona kwam dan ook flink aan in onze maakbaarheidsgedachte. Maar dat is natuurlijk niet overal zo. We kunnen enorm veel leren van volken die crisis, ziekte, rampen en andere ellende achter de rug hebben en opkrabbelen. Hier en de komende tijd op social media zal ik verhalen van veerkracht gaan delen. Daarbij wil ik uitdrukkelijk zeggen, dat als ik een verhaal leerzaam vind, het niet wil zeggen dat ik direct álles aan dat land of politiek regime ook omarm. Veel landen na crisis zijn politiek instabiel, religieus intolerant of hebben discutabele leiders. Net als in mijn andere boeken; als ik schrijf wat je kunt leren van koppensnellers, wil dat niet zeggen dat ik bloed vergieten promoot. Mooie lessen over handelsrelaties in Iran willen niet zeggen dat ik het regime steun. Maar ik kan wel opveren van veerkrachtige mensen waar ik ben geweest op mijn reizen of die ik ken uit onderzoek.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

1 minute reading time (260 woorden)

Amsterdam: vieren van het leven en herdenken van slachtoffers van Aids

crying-statue-vierkant-voor-donatieblok4-kopie-def

In de periode 1981-1986 trok Aids als een roofdier door met name de gayscéne van Amsterdam. Stigma, taboe en uitsluiting van buiten de scéne waren groot. De homo- en HIV beweging reageerde met enorme kracht , saamhorigheid en nieuwe rituelen. Zo werd er heel snel een buddy systeem in het leven geroepen. Mensen met Aids kregen een buddy, een maatje die hielp met allerhande praktische zaken en gezelschap bij eenzaamheid bood. Er ontstond een geheel eigen uitvaart- en begrafeniscultus, waarbij het leven voor het sterven uitbundig werd gevierd. Omdat jonge mensen slachtoffer waren, voldeden de traditionele uitvaarten met plakje cake niet. Op begraafplaats Zorgvlied werd het mogelijk om een heel nieuw soort uitvaarten te laten plaatsvinden. Rijk versierde kisten, boten met de grafkist die over de Amstel kwamen aangevaren, bier in plaats van koffie. Clubeigenaar Manfred Langer kreeg een grafmonument met levensgroot beeld met bierglas in de hand. Nog steeds is de Aids beweging goed in het herdenken. Een nieuw roze beeld van een huilende vrouw reist door Nederland. 

Lessen:

het is enorm schrijnend dat corona zo veel afstand en eenzaamheid met zich mee brengt. Van de Aids beweging kunnen we leren om nooit genoegen te nemen met uitvaarten die je niet passen. Natuurlijk kan er vooral veel niet. Maar er ontstaan nieuwe rituelen. Erehagen als een rouwauto de straat uit rijdt. Online streamen van afscheids- en kerkdiensten. En ook after corona is het niet te laat om te herdenken, heeft de Aids movement ons geleerd. Beelden, woorden, herinneringen kunnen nog jarenlang worden opgehaald. Nooit vergeten.

Filmpje: uitvaart in corona tijd

0
Cambodja: herstel als eerste de kunsten
Je hart gaat mee naar je werk - Column DFT 20 apri...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Ver-Dragen. Het jaar 2020 in 12 columns van Danielle Braun

Ver Dragen. Het jaar 2020 in 12 columns van Danielle Braun

Columnist en antropoloog. Mening of neutraal? Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

Het is crisis Het is crisis. Er moeten stevige besluiten genomen worden over lock downs, sluiting van scholen en spreiding van patiënten over ziekenhuizen. Er moet van alles heel snel geregeld worden. Vaccinatie inkoop op de landelijke Wild West farm...