Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

In de media

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (548 woorden)

Stop met festivalisering: vorm verdrijft inhoud - artikel in NRC 2 september 2019

munich-1220908_1280

Stop met festivalisering: vorm verdrijft inhoud

Het aantal festivals is niet meer te stuiten. Muziek, Kennis, Democratie, Literatuur, Food… Whatever. Volledig uitverkocht of pijnlijk stilletjes zoals het Democratiefestival. Dat bracht mij tot de vraag: is de vorm festival leuk en voor alles geschikt? 

Ja, als ik mijn zoon zie terugkomen van een hard core drum & base festival met twinkelende ogen kan ik maar één conclusie trekken. Festivals zijn tof. Ook als ik de Lowlands believers hoor is dat de slotsom. Maar een democratiefestival, filosofiefestival, ICT in de gezondheidszorg festival, psychiatriefestival? Mmm. 

Tijgerprinttanga

Wat mij eraan stoort is dat we de omlijsting zó centraal stellen, dat het lijkt of de inhoud op zichzelf niet goed genoeg is. Of je je kind een hapje broccoli voert met een beetje appelmoes eroverheen. Je een goedkoop Christine le Duc tijgerprinttanga aantrekt om je seksleven op te fleuren. De juf na elke tien goedgemaakte rekensommen een handje smarties belooft. Ik zag tweets vanaf het democratiefestival komen die vooral gingen over ‘lekkere avocadoshakes’, ‘fijn touwtje gesprongen met mijn collega’s’, ‘vanuit een hangmat opening democratiefestival bekeken’. Niet echt een verheffing van ons democratisch stelsel. Als antropoloog zeg ik absoluut: stage matters en rituelen doen ertoe. Ben dus erg van goeie locatiekeuze, fijne sfeer en ontmoeten. Maar als de vorm inhoud verdrijft wordt het kitscherig en on-echt. 

Swipen langs de plek der moeite

Festivals hebben een hoog swipe gehalte. Het aanbod is overweldigend. De ‘wet van de voeten’ rules. De wet van de voeten betekent dat je mag weglopen bij je lezing of workshop als je het niet leuk genoeg vindt. Even niet lollig genoeg: swipe. Te lang: swipe. Pijnlijk debat: swipe. We swipen en tinderen onszelf op steeds meer plekken langs het ongemak heen en nu dus ook op plekken waar je juist hoopt dat het zindert, schuurt, ongemakkelijk is. We vermijden de plek der moeite. En juist op de plek der moeite ontstaan de mooiste gesprekken. We maken een democratiefestival zo wel erg plat, gemakkelijk en licht en luchtig. En eenzaam. Echte ontmoetingen blijven uit. Aandacht is het nieuwe goud. Die aandacht is op swipefestivals ver te zoeken. 

De illusie van de keuze

De festivalapp met overweldigend aanbod maakt dat je dopaminedruppeltje ‘vrijheid’ wordt geactiveerd. ‘Yes, ik kan kiezen uit een hele grote snoepwinkel’. Inmiddels weten we dat overmatige vrijheid niet perse tot geluk leidt. Keuzestress begint tegenwoordig al bij het kiezen van je vakkenpakket op de middelbare school en houdt nooit meer op. In plaats van gewoon een knettergoed programma over democratie voorgeschoteld te krijgen, ben je zelf vrij – en dus ook geheel verantwoordelijk – voor het hebben van een ‘machtig interessante’ of k… dag. De festivalapp is een illusie. Je wordt verleid met ‘veel’. De realiteit is dat je maar een paar onderdelen kunt doen. Je moet kiezen tussen ‘VR ervaring co-creatieve buurtontwikkeling’ of ‘meepraten met demente ouderen over inclusive buurten’. Of touwtje springen. Resultaat is dat je toch weer terug in de bus zit met de FOMO ervaring; fear of missing out van wat je allemaal níet hebt kunnen doen. 

Festivals. Leuk, woest aantrekkelijk, gaaf. Mits passend bij de content. Anders ga ik liever voor één hele goeie lezing, workshop, debat over democratie, filosofie, psychiatrie, gezondheid, ICT. En doe mij maar liever één goeie Indiase Roti dan 20 foodtrucks.

1
Toeterstoeten en ons tribale brein - opiniebijdrag...
Discipline
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...