Freelancers missen netwerken: ‘maar dan niet awkward’. Interview in Telegraaf 5 juni 2021
Voor werknemers in dienst was het al moeilijk genoeg om de afgelopen tijd contact te houden met hun collega’s, maar voor freelancers waren de netwerkmogelijkheden al helemaal beperkt. Geen netwerkborrels of andere bijeenkomsten, en ook werken in de koffiebar was er niet bij. Toch hebben freelancers wel behoefte aan contact.
Qommunity na de lockdown weer ’live’ organiseert. Leden kunnen in groepjes wandelen in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, en ondertussen luisteren naar een radioshow. Maar de meesten vinden het veel leuker en gezelliger om met elkaar te praten. De wandeling krijgt al snel het gevoel van een vrijdagmiddagborrel in de zon.
Velen zien elkaar voor het eerst in het echt. „Het netwerk bestaat eigenlijk nog maar kort, dus door de coronacrisis was het wel improviseren”, vertelt Arysha Lemmers, die als freelancer in de marketing werkt maar ook parttime de Rotterdamse afdeling van Qommunity managet.
Koffiedrinken
„We hebben heel veel online gedaan. Bijeenkomsten voor de gezelligheid, zoals iedere maandag even koffiedrinken en kletsen over je weekend, maar ook informatieve bijeenkomsten over belastingaangifte of hoe je jezelf online het best kunt profileren. Daarnaast doen we elk kwartaal een evenement en kunnen leden elke vrijdag werken bij onder andere The Student Hotel, maar daar hadden we de afgelopen maanden maar beperkt plek.”
’Zzp’ers in financiële sector staan samen sterker’
Het netwerk betaalt zich uit, vertelt bijvoorbeeld Marije van der Star, die in deeltijd docent innovatieve journalistiek is en daarnaast als freelancer innovatieprojecten doet. „Ik was net voor mezelf begonnen toen de coronacrisis uitbrak, lekkere timing dus”, lacht ze. „Daarom ben ik nu weer deels in dienst, maar ook het freelancen gaat best goed. Bijna al mijn projecten krijg ik via Qommunity.” De meeste freelancers die meewandelen in Amsterdam, zijn werkzaam in de creatieve industrie: media, marketing, muziek of evenementenorganisatie.
Dance-advocaat
Maar lang niet iedereen loopt mee in de hoop nieuwe klussen binnen te halen. Dankzij dit soort netwerken krijg je ook als eenpitter het gevoel van collega’s, vertelt bijvoorbeeld Sander Petit, die zich als de ’dance-advocaat’ specialiseert in de juridische zaken voor de creatieve industrie. Dat hij zelf ook weleens achter de draaitafels staat, helpt daarbij. „Dit is netwerken, maar dan zonder het awkward gevoel van netwerken.”
Patricia Cronie sluit aan voor de gezelligheid. „Ik kom uit de talkshowwereld, daar zijn collega’s heel hecht. Ik vind het heel fijn om als freelancer meer vrijheid te hebben, maar ik miste die gezelligheid wel. Dat vind ik nu hier.”
Flirten
Heel logisch, ziet corporate antropoloog Danielle Braun. „Mensen hebben de universele behoefte om ergens bij te horen. Dus ook freelancers, die een wat grotere hang naar vrijheid hebben, sluiten zich graag bij een groep aan. Het zzp-bestaan is best een beetje eenzaam. Zeker in de coronatijd is het erg fijn om met gelijkgestemden te kunnen praten over uitdagingen van deze crisis, zoals inkomensonzekerheid.”
Online kun je daarbij al veel doen, merkte ze ook zelf, maar in het echt samenkomen is toch echt onmisbaar. „Je moet elkaar kunnen zien, horen en ruiken. Flirten, ontmoeten en van elkaar leren. Dat is zo belangrijk en dat gaat echt het beste in het echt. Online zijn we veel doelgerichter.”