Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

In de media

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (518 woorden)

Freelancers missen netwerken: ‘maar dan niet awkward’. Interview in Telegraaf 5 juni 2021

iStock-940069364-s

Voor werknemers in dienst was het al moeilijk genoeg om de afgelopen tijd contact te houden met hun collega’s, maar voor freelancers waren de netwerkmogelijkheden al helemaal beperkt. Geen netwerkborrels of andere bijeenkomsten, en ook werken in de koffiebar was er niet bij. Toch hebben freelancers wel behoefte aan contact.

1

Qommunity na de lockdown weer ’live’ organiseert. Leden kunnen in groepjes wandelen in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, en ondertussen luisteren naar een radioshow. Maar de meesten vinden het veel leuker en gezelliger om met elkaar te praten. De wandeling krijgt al snel het gevoel van een vrijdagmiddagborrel in de zon.
Velen zien elkaar voor het eerst in het echt. „Het netwerk bestaat eigenlijk nog maar kort, dus door de coronacrisis was het wel improviseren”, vertelt Arysha Lemmers, die als freelancer in de marketing werkt maar ook parttime de Rotterdamse afdeling van Qommunity managet.

Koffiedrinken

„We hebben heel veel online gedaan. Bijeenkomsten voor de gezelligheid, zoals iedere maandag even koffiedrinken en kletsen over je weekend, maar ook informatieve bijeenkomsten over belastingaangifte of hoe je jezelf online het best kunt profileren. Daarnaast doen we elk kwartaal een evenement en kunnen leden elke vrijdag werken bij onder andere The Student Hotel, maar daar hadden we de afgelopen maanden maar beperkt plek.”

’Zzp’ers in financiële sector staan samen sterker’

Het netwerk betaalt zich uit, vertelt bijvoorbeeld Marije van der Star, die in deeltijd docent innovatieve journalistiek is en daarnaast als freelancer innovatieprojecten doet. „Ik was net voor mezelf begonnen toen de coronacrisis uitbrak, lekkere timing dus”, lacht ze. „Daarom ben ik nu weer deels in dienst, maar ook het freelancen gaat best goed. Bijna al mijn projecten krijg ik via Qommunity.” De meeste freelancers die meewandelen in Amsterdam, zijn werkzaam in de creatieve industrie: media, marketing, muziek of evenementenorganisatie.

Dance-advocaat

Maar lang niet iedereen loopt mee in de hoop nieuwe klussen binnen te halen. Dankzij dit soort netwerken krijg je ook als eenpitter het gevoel van collega’s, vertelt bijvoorbeeld Sander Petit, die zich als de ’dance-advocaat’ specialiseert in de juridische zaken voor de creatieve industrie. Dat hij zelf ook weleens achter de draaitafels staat, helpt daarbij. „Dit is netwerken, maar dan zonder het awkward gevoel van netwerken.”

Patricia Cronie sluit aan voor de gezelligheid. „Ik kom uit de talkshowwereld, daar zijn collega’s heel hecht. Ik vind het heel fijn om als freelancer meer vrijheid te hebben, maar ik miste die gezelligheid wel. Dat vind ik nu hier.”

2

Flirten

Heel logisch, ziet corporate antropoloog Danielle Braun. „Mensen hebben de universele behoefte om ergens bij te horen. Dus ook freelancers, die een wat grotere hang naar vrijheid hebben, sluiten zich graag bij een groep aan. Het zzp-bestaan is best een beetje eenzaam. Zeker in de coronatijd is het erg fijn om met gelijkgestemden te kunnen praten over uitdagingen van deze crisis, zoals inkomensonzekerheid.”
Online kun je daarbij al veel doen, merkte ze ook zelf, maar in het echt samenkomen is toch echt onmisbaar. „Je moet elkaar kunnen zien, horen en ruiken. Flirten, ontmoeten en van elkaar leren. Dat is zo belangrijk en dat gaat echt het beste in het echt. Online zijn we veel doelgerichter.”

0
Multitasking gekte: Hufterigheid19 - Column DFT 7 ...
HET begon op Rigatoni dag - column DFT 31 mei
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 4 november 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 maart 2022, Health Valley Event, Nijmegen

  Meer informatie en aanmelden

 • 13 juni 2022, Landelijke OR dag

  Informatie volgt

 • 26 juli 2022, World Police and Fire Games, Rotterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Dansmarathon Een miljoen mensen keek naar De Dansmarathon en zag hoe deelnemers zich 50 uur lang afbeulden, een gekneusde rug opliepen, uitgeput neervielen, in hallucinerende toestand met psychotische trekken terecht kwamen en uiteindelijk een uitgep...