Alles online: zo ziet de kerstborrel er in 2020 uit - interview in Telegraaf 14 dec 2020
Door MARLOU VISSER
06 dec. 2020 in GELD
AMSTERDAM - Eén ding is zeker: de kans dat er dit jaar dronken collega’s om je nek hangen bij de traditionele kerst- of nieuwjaarsborrel is vrij klein. Als er al iets gezelligs wordt georganiseerd, is het online.
Rondlopen op een virtuele kerstmarkt, je eigen kerstpakket samenstellen, een live pubquiz spelen en dan via videobellen bijkletsen met je collega’s, met een drankje uit het borrelpakket dat je thuisgestuurd hebt gekregen; dat is ongeveer hoe het kerstfeestje met de collega’s er in 2020 uit kan zien, schetst Ron Hof, eigenaar van More Than Gifts, een bedrijf in zakelijke en relatiegeschenken.
Virtuele ervaring
„Door de coronacrisis beseften we dat de fysieke kerstmarkten die we maakten waarschijnlijk niet door konden gaan, daarom hebben we een virtuele ervaring gemaakt”, vertelt hij. „Bij de Lichtfabriek in Haarlem hebben we een kerstmarkt gebouwd waar je met je collega’s digitaal doorheen kunt lopen. Voor de sociale interactie kun je een quiz doen, een escape room of via videobellen in de virtuele bar samen het glas heffen.”
Ook Yuhwi Hoebe van Zomaar Events zet vol in op online. „Bij een van de persconferenties van Rutte en De Jonge werd echt duidelijk dat er geen offline feestjes gevierd konden worden. Sindsdien worden er bij ons wel tien keer zoveel borrel- en kerstpakketten voor thuis besteld”, vertelt hij.
„Daarnaast organiseren we online events, zoals pubquizzen en bierproeverijen. Dan krijg je zes biertjes thuis, terwijl er in de studio mensen zijn om erover te vertellen en kun je vragen beantwoorden. We raden wel aan de biertjes te delen met je partner”, lacht Hoebe. „Anders wordt het na vijf of zes biertjes wel héél gezellig.”
Opnamestudio
Ook het bedrijf van Hoebe pakt het professioneel aan: „Wij werken met vier opnamestudio’s, waar bijvoorbeeld de directie een boodschap kan opnemen, en optredens door kleinkunstenaars worden verzorgd. Het is een beetje alsof je televisie kijkt.”
Maar hoe leuk en creatief online evenementen ook zijn, een waardige vervanger van echt contact is het natuurlijk niet, stelt corporate antropoloog Danielle Braun. „Iets is natuurlijk altijd beter dan helemaal niets doen. Maar online samenkomsten vervangen fysiek contact niet. Dus ik zou het bedrijven zeker aanraden om, coronaproof, één op één met elkaar te gaan wandelen en ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de binnendienst en de buitendienst elkaar blijven zien. Of om af te spreken dat elke week een ervaren collega gaat wandelen met de stagiair of jonge collega. Want dat echte contact is onvervangbaar, en heel belangrijk om feeling te houden met elkaar en met het bedrijf.”
Ondertussen hebben die online pubquizzen, danswedstrijden en bierproeverijen rond de feestdagen wel een belangrijke functie voor thuiswerkers, zegt Braun.
Pantoffels
„We zijn geneigd om achter de camera heel efficiënt te worden, strak en doelmatig te vergaderen. Maar de mens is niet alleen een rationele, efficiënte homo economicus. We hebben ook spel nodig, flirten, hiërarchie. Dus een gek danswedstrijdje voor de camera, samen hetzelfde recept koken of allemaal je pantoffels laten zien: het hoort erbij. Daar moeten we juist ook tijd voor maken.”
Er zullen collega’s zijn die de online kerstbijeenkomst liever overslaan. Braun raadt dat met klem af: „Dit soort bijeenkomsten is heel belangrijk, en in deze tijd moet het maar online. Gezelligheid met je collega’s, een beetje keten, dat is net zo goed werk.”