Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Dubbel Date - interviewserie met mooie mensen

Danielle Braun gaat in gesprek met alleen maar mensen... met wie ze ook echt op date zou willen. Boeiende, inspirerende, stoere mensen met lef, geloof, een publiek gezicht en een fijn edgy rafelrandje. Aan een knisperend kampvuurtje. Met goed gesprek, impertinente vragen en een blik in de toekomst. Ik vraag mijn date het hemd van het lijf. En zij mij ook. Want zo gaat dat op een Dubbel Date. Vanuit de oprechte nieuwsgierigheid die bij een date hoort: hoe is het om jou te zijn?

De geplande dates zijn:

 • Esther van Fenema psychiater, violoiste, auteur, columnist, politica
 • Shervin Nekuee, soefi poët, dichter, expert diversiteit, socioloog & Balout Khazraei , vertolkster van prachtige Perzische gezangen en docent
 • Een moeder overste van een kloosterorde
 • Jan Willem Wits, politiek dier, theoloog, ex-monnik en communicatieexpert
 • en met nog met een paar hele mooie mensen aan het knipogen

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (389 woorden)

Estland: digitale identiteit

iStock-494254150-def

Estland is het noordelijkste en kleinste land van de Baltische staten, met 1,3 miljoen inwoners. Maar Estland heeft nog heel andere bewoners en bedrijven. Digitale nomaden. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 moest Estland zichzelf van scratch af aan opbouwen en opnieuw uitvinden. Estland heeft ervoor gekozen om de digitale snelweg tot de belangrijkste in het land te maken. Door het hele land werden glasvezelkabels aangelegd. Overal werd toegang gegeven tot gratis internet bij openbare gebouwen, gemeentehuizen, bibliotheken. Er is gratis internetles voor elke bewoner. Sinds 2000 is het recht op toegang tot internet vastgelegd in de grondwet. Wifi is gratis voor iedereen. Inmiddels is Estland digitale wereld-koploper.

iStock 1168736824 defIn 1979 startte de overheid met e-governance. Estland heeft er geen last van als een insituut als de Eerste Kamer niet fysiek bijeen kan komen. 98% van de Esten heeft een digitale identiteitskaart. Dat is een soort DigiD, maar dan veel beter en uitgebreider. Hiermee kan je van alles regelen: geboorteaangifte doen, stemmen, een parkeervergunning aanvragen, een huis kopen. Je hoeft er niet voor naar een gemeentehuis of notaris. Estland heeft een zogenaamde X-road. Een digitale verkeersader die allerlei databases met internetportals verbindt, waar burgers toegang toe hebben, veilig en goed gecontroleerd.

 

 

 

iStock 1092924750 defEstland kent bijzondere inwoners. De digitale bewoners. Niet-Esten kunnen zich als e-resident laten inschrijven in het land zonder er echt te wonen. Meer dan 40.000 mensen maakten er al gebruik van. Als e-resident kan je een bedrijf oprichten en je bijvoorbeeld als digitale start-up inschrijven. Veel digitale nomaden; reizigers zonder vaste thuisbasis die werken vanuit wisselende locaties op de wereld, schrijven zich als Est in. Skype, opgericht door een Zweed en een Deen, startte vanuit een e-resident inschrijving. Estland heeft het hoogste aantal start-ups per hoofd van de bevolking ter wereld. Meer dan Silicon Valley. Estland streeft naar 10 miljoen e-residents in 2025. Door de Brexit schrijven veel Britse bedrijven zich nu in als e-resident en blijven zo een EU-bedrijf met EU-rechten.

 

 oleviste 110718 1920 defLessen:

een land dat investeert in een echt goede digitale structuur kent veel minder reisbewegingen. Dat is goed voor het klimaat, geeft bewoners rust en is natuurlijk erg handig bij terugkerende epidemieën. De e-residents brengen belastinginkomsten binnen in een klein, dunbevolkt land. Estland neemt digitale identiteit en digitale veiligheid bloedserieus. Het is makkelijk schakelen tussen 'echte' identiteit en je digitale.

0
Rituelen als reddingsboei - interview in Telegraaf...
Stampen of lernen? Devaluatie van het Academisch o...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 25 juni 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Columnist en antropoloog. Mening of neutraal? Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

Het is hip, hot en happening: zelfsturing. In de zorg, onderwijs, ICT, produktiebedrijven. Soms werkt het. In de meeste organisaties is het weer afgeschaft. Leidt het tot chaos, uitval, ruzie, vergeten klanten en overbelasting. Net standaardrecept is...