Zo doe je dat. Als iemand ziek is - Column DFT 29 maart
Barbara
Barbara is ziek. Griep met longontstekingsachtige klachten. Gelukkig geen corona. Maar wel pittig beroerd. Barbara krijgt bloemen van de zaak. En een kaartje. Barbara is communicatiemedewerkster bij een pensioenverzekeraar. Haar baas belt haar, om te vragen hoe erg het is en wat ze wel en niet kan. Barbara kan wel een uurtje per dag wat collega's inpraten op belangrijke dossiers. Online. Meer gaat niet. Ze slaapt veel. Houdt wel haar mailbox een beetje bij, maar stuurt ook veel door naar collega's. Hoe lang het duurt weet Barbara niet precies. Hangt er vanaf of de antibioticakuur voor haar longen aanslaat of niet. Barbara krijgt rustig de tijd voor haar herstel. Dat ze af en toe toch een uurtje hoestend online verschijnt, wordt zeer gewaardeerd. Zo doe je dat. Als iemand ziek is.
Farid
Farid is ziek. Ernstig ziek. Leukemie. Slechte prognose. Maar Farid geeft niet graag op en ondergaat een experimentele chemobehandeling in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Die geeft hoop op levensverlenging. Farid zijn werk is zijn lust en leven. Hij heeft een verantwoordelijke leidinggevende functie bij Rijkswaterstaat. Volop doorstroomkansen. Farid is er wisselend wel en niet. Tijdens de eerste chemokuren werkte hij door. De chemo pillen nam hij in met een glas appelsap achter zijn bureau. Hij maakte iets kortere dagen. Nu met corona werkt Farid altijd thuis omdat hij kwetsbaar is. De laatste chemokuur was zwaar. Zijn dokter heeft gezeg, dat hij het rustiger aan moet doen. Farid krijgt veel steun van zijn werkgever. Soms is het lastig dar Farid er af- en toe wel- en dan weer niet is. Er wordt wel eens over geroddeld of er iemand naast Farid moet komen voor als... Maar zolang Farid dat niet zelf aangeeft, begint niemand daar echt over. Zo doe je dat. Als iemand ziek is.
Pieter
Pieter is ziek. Hij heeft vervelende klachten. Slaapt slecht. Er zijn dagen dat hij nergens energie voor heeft. Hij heeft huilbuien en is extreem overprikkeld. Dat laatste is vervelend; er vallen wel eens woorden met collega's. Onderzoek moet uitwijzen wat er aan de hand is. Of Pieter overwerkt is door een heel drukke periode op zijn werk. Of dat er een depressie sluimert waarbij medicatie kan helpen. Mogelijk is er een lichamelijke oorzaak van de klachten; al eerder had Pieter ernstige bloedarmoede. Pieter is een man met een randje. Gevoelig, empathisch en een pitbull als het gaat over onrecht. Pieter wijkt nooit. Gaat door waar anderen stoppen. Dat maakt hem een geliefde en geroemde volksvertegenwoordiger. De gevoeligheid en sehnsucht van Pieter maakt hem geknipt voor zijn werk. Niemand laat Pieter dan ook graag gaan. Pieter doet het een tijd rustig aan. Tot duidelijk is wat er aan de hand is. Hij krijgt kaarten. En bloemen van zijn collega politici. Zijn stoel wordt vrijgehouden. Uiteraard. Volksvertegenwoordigers als hij zijn zo zeldzaam. Zo doe je dat. Als iemand ziek is.