Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (476 woorden)

Zo doe je dat. Als iemand ziek is - Column DFT 29 maart

sleep-55792_1920

Barbara

Barbara is ziek. Griep met longontstekingsachtige klachten. Gelukkig geen corona. Maar wel pittig beroerd. Barbara krijgt bloemen van de zaak. En een kaartje. Barbara is communicatiemedewerkster bij een pensioenverzekeraar. Haar baas belt haar, om te vragen hoe erg het is en wat ze wel en niet kan. Barbara kan wel een uurtje per dag wat collega's inpraten op belangrijke dossiers. Online. Meer gaat niet. Ze slaapt veel. Houdt wel haar mailbox een beetje bij, maar stuurt ook veel door naar collega's. Hoe lang het duurt weet Barbara niet precies. Hangt er vanaf of de antibioticakuur voor haar longen aanslaat of niet. Barbara krijgt rustig de tijd voor haar herstel. Dat ze af en toe toch een uurtje hoestend online verschijnt, wordt zeer gewaardeerd. Zo doe je dat. Als iemand ziek is.

Farid

Farid is ziek. Ernstig ziek. Leukemie. Slechte prognose. Maar Farid geeft niet graag op en ondergaat een experimentele chemobehandeling in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Die geeft hoop op levensverlenging. Farid zijn werk is zijn lust en leven. Hij heeft een verantwoordelijke leidinggevende functie bij Rijkswaterstaat. Volop doorstroomkansen. Farid is er wisselend wel en niet. Tijdens de eerste chemokuren werkte hij door. De chemo pillen nam hij in met een glas appelsap achter zijn bureau. Hij maakte iets kortere dagen. Nu met corona werkt Farid altijd thuis omdat hij kwetsbaar is. De laatste chemokuur was zwaar. Zijn dokter heeft gezeg, dat hij het rustiger aan moet doen. Farid krijgt veel steun van zijn werkgever. Soms is het lastig dar Farid er af- en toe wel- en dan weer niet is. Er wordt wel eens over geroddeld of er iemand naast Farid moet komen voor als... Maar zolang Farid dat niet zelf aangeeft, begint niemand daar echt over. Zo doe je dat. Als iemand ziek is.

Pieter

Pieter is ziek. Hij heeft vervelende klachten. Slaapt slecht. Er zijn dagen dat hij nergens energie voor heeft. Hij heeft huilbuien en is extreem overprikkeld. Dat laatste is vervelend; er vallen wel eens woorden met collega's. Onderzoek moet uitwijzen wat er aan de hand is. Of Pieter overwerkt is door een heel drukke periode op zijn werk. Of dat er een depressie sluimert waarbij medicatie kan helpen. Mogelijk is er een lichamelijke oorzaak van de klachten; al eerder had Pieter ernstige bloedarmoede. Pieter is een man met een randje. Gevoelig, empathisch en een pitbull als het gaat over onrecht. Pieter wijkt nooit. Gaat door waar anderen stoppen. Dat maakt hem een geliefde en geroemde volksvertegenwoordiger. De gevoeligheid en sehnsucht van Pieter maakt hem geknipt voor zijn werk. Niemand laat Pieter dan ook graag gaan. Pieter doet het een tijd rustig aan. Tot duidelijk is wat er aan de hand is. Hij krijgt kaarten. En bloemen van zijn collega politici. Zijn stoel wordt vrijgehouden. Uiteraard. Volksvertegenwoordigers als hij zijn zo zeldzaam. Zo doe je dat. Als iemand ziek is.

0
We zitten in een vertrouwenscrisis - Column DFT 12...
Dubbel Date met Shervin Nekuee & Balout Kahzraei m...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...