Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (411 woorden)

Zelfsturing? We zijn geen vogels. We zijn primaten - Column DFT 1 maart

iStock-860759810

Het is hip, hot en happening: zelfsturing. In de zorg, onderwijs, ICT, produktiebedrijven. Soms werkt het. In de meeste organisaties is het weer afgeschaft. Leidt het tot chaos, uitval, ruzie, vergeten klanten en overbelasting. Net standaardrecept is dat je een managementlaag van teamleiders er tussen uit haalt, een methodiek of concept van samensturen, zelfsturen, agilesturen, leansturen of whateversturen predikt, teams vormt en gaan met die banaan.

Ik heb een ambivalente houding hiertoe. Ik hou namelijk erg van ontmanagen en ontregelen. In minder laagjes werken. In ‘power to the professional’. Tegelijkertijd is mijn antropologen hoofd op zijn zachtst gezegd sceptisch. Want wij mensen zijn nu eenmaal tribale wezens. Met een tribaal brein met een dun laagje verlicht vernis eroverheen. En ons tribale brein houdt van apenrotsen. Wij tribale wezens zijn dol op alles wat met hiërarcie te maken heeft. We haten het, houden er van en kunnen stomweg niet zonder. Als je zes kinderen, vijf minuten in een zandbak zet, is het er. Gekibbel. Gaan we een gat gaan graven of een hoog zandkasteel bouwen? Een van de kleuters stapt naar voren om een einde te maken aan het gekibbel en zegt resoluut: ‘we bouwen een kasteel met een diepe slotgracht ervoor’. Zo. Einde gedoe. Want dat is wat wij tribale wezens ten diepste willen van onze leiders: bescherming van de tribe tegen vijandelijke sabeltandtijgers of rivaliserende stammen en regelen dat interne strijd wordt beslecht.

Kunnen mensen in zelfsturende teams dat dan zelf niet; het zijn toch geen kleuters? Nou ja… op het gebied van groepsdynamiek dus vaak wel. Willen we een ouder die dat regelt. Een diep verankerde oermensbehoefte woont al generaties lang in ons tribale brein. We kúnnen het wel, maar het kost ons brein buitengewoon veel emotionele energie. Het kost werkkracht en we worden er soms ziek van. Van tribale groepsonveiligheid.

Is dit een pleidooi voor directief, dictatoriaal, autocratisch leiderschap? Nee. We kunnen heel goed samen sturen, deep democratisch besluiten, socratisch oordeel vormen. We hoeven niet elke dag naar CEO Gerrit of Annemarie te luisteren en kunnen prima per dag een ander teamhoofd hebben. Leiderschap kan een rol zijn en hoeft niet aan een vast persoon te kleven. Zolang de tribale rol van ‘chief’ maar is ingevuld. Want anders worden we onrustig. Werken in 'zwermen'… Tsja… Wij mensen formeren ons van oudsher nu eenmaal niet in ‘zwermen’. Hoe verleidelijk spreeuwenzwermen er ook uitzien op filmpjes. Homo Sapiens zijn namelijk geen vogels. We zijn apen. Primaten. En apen bouwen apenrotsen.

1
Dubbel Date met Esther van Fenema maart 2021
#freedepauze - Column DFT 22 februari
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...