Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (480 woorden)

Wil je ondernemen? Toughen up. Column DFT 9 maart

wil--je-ondernemen-toughen-upquarterback-67701

De afgelopen weken zijn er wereldwijd ondernemers gedupeerd door de uitbraak van het Corona virus. Hoteleigenaren, vliegbranche, evenementenorganisatoren, restauranthouders. Aandelen koersen dalen, beurzen liggen stil. Ook in Nederland is het staken van publieke activiteiten realiteit aan het worden. Ik zelf verdien geld met het geven van lezingen en organiseer events; dat ligt snel stil als er een pandemie uitbreekt. De eerste afmeldingen zijn binnen. Ik bereid mij voor op vragen als: als ik een event cancel, zijn de kosten dan voor mij of de locatiehouder of deelnemers... van die dingen. Hoe dan ook; het wordt pittig.

Moeten we nu al die ondernemers gaan compenseren voor geleden schade? Tuurlijk niet... Ondoenlijk. Hoewel het wel heel sneu is als je hoteleigenaar op Tenerife bent en je hebt een zandstorm en een Corona virus te pakken in één week.

Even terug filmen. Boeren die gecompenseerd willen worden voor stikstofmaatregelen. Vuurwerkhandelaren die geholpen willen worden door het verbod op knalvuurwerk. Het veroorzaakt kortsluiting in mijn hoofd. Milieumaatregelen en veranderingen in vuurwerkbeleid kon je natuurlijk al jaren zien aankomen. Een beetje plattelandsondernemer heeft daar op geanticipeerd en heeft een leuke zorgboerderij met hippe bead & breakfast ingericht. Een creatieve fietsenboer doet aan 'married at first ride' picknickmandenverhuur in plaats van aan vuurwerkverkoop. Dat is waarvoor je ooit ondernemer bent geworden. Anticiperen, wendbaar zijn, kansen grijpen.

Ik krijg veel koffieverzoeken van mensen die 'voor zichzelf willen beginnen en jij doet dat zo leuk met die marketing en zo'. Meestal doe ik dat niet, heel soms wel. Een van de eerste dingen die ik vraag is: 'kan je er tegen als het hot is of als het niet loopt? Durf je te investeren? Ga je voor de inhoud of vind je het ook echt leuk om ondernemer te zijn?' Zo niet... ga alsjeblieft in loondienst. If you can't stand the heat, stay out of the kitchen. Zelf ben ik een maandje gevloerd door een operatie. Maar ik schrijf wel deze column. En heb mijn reserves in kennis, afspraken en financiën opgebouwd. Dat heet ondernemen.

Natuurlijk zijn sommige rampen bikkelhard en hartverscheurend. Een hotel dat afbrandt in Australië met een huilende eigenaar is echt naar om te zien. Een collega ondernemer met kanker help ik. Maar wanneer we als samenleving ondernemingsrisico te moeilijk vinden om te aanschouwen hebben we twee keuzes: maak een einde aan marktwerking en maak verplichte schadefondsen, verzekeringen, pensioenvoorzieningen. Of richt een noodfonds op waarin ondernemers die zich nu gek verdienen met de verkoop van mondkapjes de helft van hun rampwinsten storten om daarmee gedupeerde ondernemers schadevrij te stellen. Overigens hebben we voor deze systemen een oude naam. Dat heet socialisme, marxisme, communisme. Leren? Reisje Cuba.

Onaantrekkelijk? Toughen up! Of je nu ondernemer op de beurs bent, in de reisbranche werkt, weed teelt, tabak nog steeds probeert te verkopen, breinaalden verhuurt, vee houdt of vuurwerk knalt: deal with it. Ga mondkapjes verkopen of stop ermee.

0
Deze corona aanpak past bij Nederland - Column op ...
Daag je eigen algoritmes uit - column op Joop BNN ...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...