Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (414 woorden)

Wil je meer vrouwen of meer vrouwelijkheid op je payroll? - Column DFT 8 maart

iStock-476605082

Hakken

Ik postte iets waarin ik riep dat er meer high heels de politiek in moeten. Naast veel jaaaa's ook direct giftige anti-hakken reacties. Waarom het nu weer zo traditioneel seksistisch alleen maar op hoge hakken kon en dat dat toch een mannenuitvinding is en zo.

Skechers

Tuurlijk; surrender, direct. Het hóeft niet op hoge hakken. Ze zijn pijnlijk, slecht voor je lijf, duur en uiterst onpraktisch op roltrappen. Sterker nog, de echte variant wolkenkrabber stiletto heb ook ik na mijn vijftigste moeten afzweren, wegens ongemakkelijkheden als rugpijn, angst voor slippen op marmeren vloeren en zwakke enkels en zo. Dus ja iedereen die oproept tot skechers, ecco's en korte kekke laarsjes met bijpassend pittig boblijn kapsel; echt helemaal oké. En trouwens; dat hakken vrouwendingen zijn is natuurlijk helemaal niet waar. In de pruikentijd waren het juist mannen die ze droegen. Roze was trouwens ook ooit de bloedroze strijdkleur voor jongens en blauw voor meisjes, naar analogie van de maagd Maria met haar blauwe mantel. Alle verheven symboliek rondom mannen- en vrouwengadgets is natuurlijk slechts een menselijk bedenksel, ingebed in tijd en plaats.

Vrouwelijkheid

Mijn high heels pleidooi heeft echter een symbolische lading die ik wél met hand, tand en kanten beha-band verdedig. Dat ik graag meer vrouwelijkheid zie op markante posities in organisaties, media, sport, cultuur en politiek. Ruimte voor verschil. Moeite doen om een cultuur neer te zetten waar iedereen optimaal tot zijn of haar recht kan komen. En dat is wat mij betreft heel wat anders dan meer vrouwen die met diversiteitsbokalen en afvinklijstjes worden gerecruit. Iets anders dan je politiek correcte dingetje doen en vervolgens willen dat elke vrouw een Merkel-dansje in de boardroom doet en je nieuwe collega-bestuurder dist als ze eens een traantje laat. Meer vrouwelijkheid wil zeggen dat je plek maakt voor een andere aanpak, voor nieuwe inzichten, wat meer emotie aan de vergadertafel, voor een origineel online vergaderrooster, goeie zwangerschapsvervanging, tampons in de toiletkastjes, gelijke beloning, zachtere KPI's die ook soft skills meten, meer lach, vaker een flirt, tien smaakjes kruidenthee, groenere planten.

Nagellak

Stereotype? Ja net als die hakken. Kunnen mannen dat allemaal ook brengen? Tuurlijk, al lijken de tampons me wat overbodig. Mogen vrouwen dan niet bold en stoer zijn? Ja hoor, als dat bij hen past. High heels power staat voor mij voor keuzevrijheid, genieten van vrouw zijn, mannen die dat blozend meevieren en verschil met grote vreugde omarmen. Kan dat ook op skechers? Ja, als ze rood zijn en passen bij je nagellak.

1
Manterrupting. Mannen onderbreken mannen in het ge...
Dubbel Date met Esther van Fenema maart 2021
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...