Geef je op voor de e-zine

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (437 woorden)

Wie schrijft het zelfhulpboek voor omgaan met succes

band-4671748_1920

Als je gaat scheiden, je partner verliest, ziek bent, verslaafd bent, kan je rekenen op goede hulp en een scala aan zelfhulpboeken en lotgenoten. Nodig en nuttig. Ervaringen van anderen zijn leerzaam en leed delen helpt.

Hoe anders is dat met succes. Wie plotseling een stevige carrière stap maakt, bekendheid krijgt, in de publieke belangstelling komt te staan, het podium beklimt, wordt geacht de roem zelf te dragen. Er is geen AA voor omgaan met succes en de meeste boeken gaan over hoe er te komen en niet wat er met je gebeurt bovenop de apenrots. Wee degene die probeert te klagen dat omgaan met maatschappelijke ladder stijging zwaar is. Al snel wordt je meewarig aangekeken, als arrogant weggezet, praat je wel heel graag over je succes of volgt een niet bijster origineel 'nou, ik wil best een maandje met je ruilen'.

Daarmee stappen we heen over het feit dat veel succesvolle mensen een prijs moeten betalen. Hun huwelijk houdt geen stand door buitenechtelijke escapades, ze grijpen naar drank of drugs om de prestatiedruk aan te kunnen, worden angstig, ontwikkelen podiumvrees of depressiviteit. Amy Whinehouse, Ramses Shaffy, Elvis Presley, CEO's van grote bedrijven, een rijtje presidenten... Schrijvers, popsterren, topsporters, musici, acteurs, leiders, politici... De lijst met zichzelf dood snuivende-, suïciderende Bekende Wereldburgers is lang.

Succes kent een prijs. Op het podium klimmen, gaat gepaard met hormonale wisselingen in je lijf. Grote sprints van dopamine en testosteron worden afgewisseld met 'de after-math' van moeheid en uitputting en het gemis van die lekker verslavende stofjes. Dus wil je meer. Lichaamseigen of via een pilletje. De druk van de omgeving neemt toe; uiteraard kan je nóg een keer zoiets moois neerzetten of leuk doen. Falen wordt steeds minder een optie. Relaties veranderen. Vrienden met wie je lief en leed deelden snappen je niet meer helemaal. Jouw verhalen over het leven aan de top, op het podium of reizend van vliegveld naar vliegveld zijn voor hen als de Duizend en Eén Nacht sprookjes. Begerenswaardig, maar ver van hen af. Zeuren dat je moe bent, dat dure hotels suf zijn, je tien koffieverzoeken per week afslaat en je last hebt van fans die je willen aanraken na een optreden, is aanstellerij. Als je geluk hebt groeien je geliefden en partner met je mee, wie pech heeft ziet een huwelijk stranden.

Ik pleit voor een boekenplank met boeken 'omgaan met succes', 'dealen met fans', 'meegroeien met je succesvolle partner'. En voor meer GGZers en zelfhulpgroepen voor high performers. En wie nu gaat lachen... bevestigt het beeld dat we hebben van succesvolle mensen. Die redden zichzelf wel en benijden we. Tot ze omgevallen zijn.

1
China: lachen of leren - column DFT 10 februari
Journalisten pak je maatschappelijke verantwoordel...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 4 mei 2020 Breinvoer Hannah Ahrendt, ONLINE

  Meer informatie

 • 18 mei Collegereeks Veranderkunde, Doorn VERVALT

  Meer informatie

 • 23 mei 2020 Theatertour Danielle Braun ‘Verre volkeren dichtbij' VERVALT

  Meer informatie en kaartverkoop

 • 28 mei 2020 Employee experience, AFAS Leusden - wordt 16 september 2020

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer VERVALT

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem wordt 24 maart 2021

  Meer informatie

 • 17 juni Dag van de digitale overheid, Driebergen wordt 23 november 2020

  Meer informatie

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 2 september 2020, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig, Eindhoven

  Meer informatie

 • 16 september 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Het is Pesach. En bijna Pasen. Feesten van opstanding uit de dood. Van bevrijding uit slavernij. Van thuiskomen. Of zo je wilt van kuikentjes en frisgroen gras. Feesten van optimisme, vertrouwen en van levensgeluk.En juist deze dagen vieren we in een...