Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (437 woorden)

Wie schrijft het zelfhulpboek voor omgaan met succes

band-4671748_1920

Als je gaat scheiden, je partner verliest, ziek bent, verslaafd bent, kan je rekenen op goede hulp en een scala aan zelfhulpboeken en lotgenoten. Nodig en nuttig. Ervaringen van anderen zijn leerzaam en leed delen helpt.

Hoe anders is dat met succes. Wie plotseling een stevige carrière stap maakt, bekendheid krijgt, in de publieke belangstelling komt te staan, het podium beklimt, wordt geacht de roem zelf te dragen. Er is geen AA voor omgaan met succes en de meeste boeken gaan over hoe er te komen en niet wat er met je gebeurt bovenop de apenrots. Wee degene die probeert te klagen dat omgaan met maatschappelijke ladder stijging zwaar is. Al snel wordt je meewarig aangekeken, als arrogant weggezet, praat je wel heel graag over je succes of volgt een niet bijster origineel 'nou, ik wil best een maandje met je ruilen'.

Daarmee stappen we heen over het feit dat veel succesvolle mensen een prijs moeten betalen. Hun huwelijk houdt geen stand door buitenechtelijke escapades, ze grijpen naar drank of drugs om de prestatiedruk aan te kunnen, worden angstig, ontwikkelen podiumvrees of depressiviteit. Amy Whinehouse, Ramses Shaffy, Elvis Presley, CEO's van grote bedrijven, een rijtje presidenten... Schrijvers, popsterren, topsporters, musici, acteurs, leiders, politici... De lijst met zichzelf dood snuivende-, suïciderende Bekende Wereldburgers is lang.

Succes kent een prijs. Op het podium klimmen, gaat gepaard met hormonale wisselingen in je lijf. Grote sprints van dopamine en testosteron worden afgewisseld met 'de after-math' van moeheid en uitputting en het gemis van die lekker verslavende stofjes. Dus wil je meer. Lichaamseigen of via een pilletje. De druk van de omgeving neemt toe; uiteraard kan je nóg een keer zoiets moois neerzetten of leuk doen. Falen wordt steeds minder een optie. Relaties veranderen. Vrienden met wie je lief en leed deelden snappen je niet meer helemaal. Jouw verhalen over het leven aan de top, op het podium of reizend van vliegveld naar vliegveld zijn voor hen als de Duizend en Eén Nacht sprookjes. Begerenswaardig, maar ver van hen af. Zeuren dat je moe bent, dat dure hotels suf zijn, je tien koffieverzoeken per week afslaat en je last hebt van fans die je willen aanraken na een optreden, is aanstellerij. Als je geluk hebt groeien je geliefden en partner met je mee, wie pech heeft ziet een huwelijk stranden.

Ik pleit voor een boekenplank met boeken 'omgaan met succes', 'dealen met fans', 'meegroeien met je succesvolle partner'. En voor meer GGZers en zelfhulpgroepen voor high performers. En wie nu gaat lachen... bevestigt het beeld dat we hebben van succesvolle mensen. Die redden zichzelf wel en benijden we. Tot ze omgevallen zijn.

1
China: lachen of leren - column DFT 10 februari
Journalisten pak je maatschappelijke verantwoordel...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 23 september 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...