Schermafbeelding-2020-10-12-om-08.40.26

Testosteron

Bij leiderschap, macht en invloed denken we nog iets vaker aan mannen dan aan vrouwen. Het loopbaanpad voor mannen aan de top is redelijk eenduidig. Ofschoon persoonlijke stijl natuurlijk verschilt, is de basis een mix van charisma, intelligentie, wijsheid en... testosteron. Met name dat. Macht is een hormoonding en gaat minder over inhoud dan we misschien leuk vinden. Onderzoeken laten zien dat mannen met meer testosteron vaker promotie maken. Een goeie plek op de apenrots gaat gepaard met meer bedpartners en een zwaardere stem.

Maar... ik ben een meisje

Ja zeg. Lekker dan. Wil je als vrouw een flinke carrierrestap richting top maken, moet je je baard laten staan. Weinig vrouwen zitten te wachten om een testosteronbom te worden of one of the guys te zijn. Hoe dan wel?

Archetypes

Vrouwen hebben wat meer keuze welk pad ze bewandelen. Daarmee overigens ook meer keuze- en identiteitsstress. In de loop van de tijd, met komst van moederschap en menopauze, wisselen dames soms ook nog van archetypisch profiel.

Lillith

Wij kennen Adam en Eva als Bijbelse eerste bewoners van het paradijs. Maar volgens Joods Kabbalistische overlevering had Adam eerst een andere vrouw: Lillith. Lillith en Adam hadden het goed in het paradijs, maar kregen slaande ruzie. De topic was wie er bovenop mocht in bed. Lillith en Adam wilden allebei on top. Het werd een groot gedoe en Adam escaleerde op naar God. Die stelde Adam in het gelijk. Woest pakte Lillith haar koffers en druivenblad, om voor eeuwig in het heelal rond te zweven. Woest, verleidelijk, betoverend en aantrekkelijk. Ons beeld van de heks is gebaseerd op het verhaal van Lillith. Lillith leiderschap is speels, aantrekkelijk, flirterig. Op en top vrouwlijk, maar hee heren, wel weten waar de grens ligt. Lillith draagt high heels en is razend scherp. Dat alles met een rode lippenstift lach. Lillith krijgt veel voor elkaar. Me Too affaires liggen wel altijd op de loer waar Lillith verschijnt.

Merkel

Een heel ander pad is het archetype van Merkel. Oostblok, schoudervullingjasjes, soms een moederlijke hand, maar vaker inhoud, lage stem, klare taal. Merkel is one of the guys en wordt alom gerespecteerd om kennis en daadkracht. Merkel heeft nooit hoofdpijn en regelt haar moederschap achter de schermen.

Ardern

Ze betovert de wereld. Elfenvorstin Ardern, primier van Nieuw Zeeland. Ardern zit in een joggingpak voor haar facebook camera. Legt uit dat ze net kids in bed heeft gelegd. En 'that we need to hunker down for a couple of weeks because of a new corona episode'. Wie kiest voor het archetype Ardern snapt dat strengheid de opperste vorm van zorgzaamheid is, als je dat combineert met een gulle lach, hartelijkheid en af en toe een paashaassprookje.

Cong

Cong betekent meedogenloos intelligent en pijlsnel in het Chinees. Dit archetype zit nog niet zo goed in ons bewustzijn. Maar ze rukken in grote getale op. De chinese jonge vrouwen met drie studies achter de rug. Ze doen aan Taekwondo en spelen meesterlijk piano. Ze spreken zeven talen en in een rollenspel op het Europese managementinstituut als de docent vraagt wie de CEO wil spelen, staan ze klein als ze zijn groots op om heel hard 'ME' te roepen. Ze teisteren hoogleraren met vragen om een extra essay te mogen schrijven en lachen zich gek om zesjescultuur. They are coming up... de Congs.

Dus dames, als je je baard niet wilt laten staan en geen Trumpje, Obamaatje, Ruttetje of Jessetje wil doen... Maak dan je keuze uit een van de vier sisterhood rolmodellen.