Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (582 woorden)

Welk leiderschap kies jij? Lillith, Merkel, Ardern of Cong - Column DFT 12 oktober 2020

Schermafbeelding-2020-10-12-om-08.40.26

Testosteron

Bij leiderschap, macht en invloed denken we nog iets vaker aan mannen dan aan vrouwen. Het loopbaanpad voor mannen aan de top is redelijk eenduidig. Ofschoon persoonlijke stijl natuurlijk verschilt, is de basis een mix van charisma, intelligentie, wijsheid en... testosteron. Met name dat. Macht is een hormoonding en gaat minder over inhoud dan we misschien leuk vinden. Onderzoeken laten zien dat mannen met meer testosteron vaker promotie maken. Een goeie plek op de apenrots gaat gepaard met meer bedpartners en een zwaardere stem.

Maar... ik ben een meisje

Ja zeg. Lekker dan. Wil je als vrouw een flinke carrierrestap richting top maken, moet je je baard laten staan. Weinig vrouwen zitten te wachten om een testosteronbom te worden of one of the guys te zijn. Hoe dan wel?

Archetypes

Vrouwen hebben wat meer keuze welk pad ze bewandelen. Daarmee overigens ook meer keuze- en identiteitsstress. In de loop van de tijd, met komst van moederschap en menopauze, wisselen dames soms ook nog van archetypisch profiel.

Lillith

Wij kennen Adam en Eva als Bijbelse eerste bewoners van het paradijs. Maar volgens Joods Kabbalistische overlevering had Adam eerst een andere vrouw: Lillith. Lillith en Adam hadden het goed in het paradijs, maar kregen slaande ruzie. De topic was wie er bovenop mocht in bed. Lillith en Adam wilden allebei on top. Het werd een groot gedoe en Adam escaleerde op naar God. Die stelde Adam in het gelijk. Woest pakte Lillith haar koffers en druivenblad, om voor eeuwig in het heelal rond te zweven. Woest, verleidelijk, betoverend en aantrekkelijk. Ons beeld van de heks is gebaseerd op het verhaal van Lillith. Lillith leiderschap is speels, aantrekkelijk, flirterig. Op en top vrouwlijk, maar hee heren, wel weten waar de grens ligt. Lillith draagt high heels en is razend scherp. Dat alles met een rode lippenstift lach. Lillith krijgt veel voor elkaar. Me Too affaires liggen wel altijd op de loer waar Lillith verschijnt.

Merkel

Een heel ander pad is het archetype van Merkel. Oostblok, schoudervullingjasjes, soms een moederlijke hand, maar vaker inhoud, lage stem, klare taal. Merkel is one of the guys en wordt alom gerespecteerd om kennis en daadkracht. Merkel heeft nooit hoofdpijn en regelt haar moederschap achter de schermen.

Ardern

Ze betovert de wereld. Elfenvorstin Ardern, primier van Nieuw Zeeland. Ardern zit in een joggingpak voor haar facebook camera. Legt uit dat ze net kids in bed heeft gelegd. En 'that we need to hunker down for a couple of weeks because of a new corona episode'. Wie kiest voor het archetype Ardern snapt dat strengheid de opperste vorm van zorgzaamheid is, als je dat combineert met een gulle lach, hartelijkheid en af en toe een paashaassprookje.

Cong

Cong betekent meedogenloos intelligent en pijlsnel in het Chinees. Dit archetype zit nog niet zo goed in ons bewustzijn. Maar ze rukken in grote getale op. De chinese jonge vrouwen met drie studies achter de rug. Ze doen aan Taekwondo en spelen meesterlijk piano. Ze spreken zeven talen en in een rollenspel op het Europese managementinstituut als de docent vraagt wie de CEO wil spelen, staan ze klein als ze zijn groots op om heel hard 'ME' te roepen. Ze teisteren hoogleraren met vragen om een extra essay te mogen schrijven en lachen zich gek om zesjescultuur. They are coming up... de Congs.

Dus dames, als je je baard niet wilt laten staan en geen Trumpje, Obamaatje, Ruttetje of Jessetje wil doen... Maak dan je keuze uit een van de vier sisterhood rolmodellen.

1
Wel of geen hand geven? Wat leer je kinderen nu? -...
'Verplicht drie keer zoenen? Die traditie legt het...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...