Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (500 woorden)

Wel of geen anderhalve meter - het nieuwe hokjes denken - Column DFT 17 augustus

birds-4945927_1920-kopie

Ik poste een gezellig ‘we dansen samen op 1,5 meter afstand filmpje op Linked In. Naast vrolijke ‘yeah, keep on moving’ reacties stelde iemand me een vraag.

“Ben je voorstander van de 1,5 meter Danielle”.

Even bijkomen

Ik moest even bijkomen van deze directheid en impertinentie. Of een wildvreemde je in de bus vraagt wat je salaris is (normaal in Thailand). Of iemand vraagt aan mij en mijn vrouw wie van ons het mannetje is (nog heel gebruikelijk anno 2020). Of je beseft dat kippen worden geslacht als ze geen eieren meer leggen en eieren dus niet vega zijn (als je net een boerenomelet bestelt).

Het is zoiets als vragen ‘ben je voorstander van corona’. Of ‘ben je voor of tegen macht’ 'of ben je voor of tegen veilige seks'. Hilarisch. Hoe kan je daar nu voor of tegen zijn? Sommige dingen zíjn gewoon. Er is nu eenmaal op dit moment een ander soort samenleving, veroorzaakt door een klotevirus. 

Ik wil een paard

Natuurlijk snapte ik de bedoeling van de vraag. 'Ben je voor beperkende maatregelen'? Tsja... double bind. Als we voor zijn, dan gooien we de economie en ons mens-zijn voor de zwijnen, versoepelen we, dan gaan er weer meer mensen dood. De vraagstelster gaf niet op, en wilde graag horen dat ik net als zij óók tegen de 1,5 meter samenleving ben. Of juist vóór, zodat ze de straf van standrechtelijke shaming kon uitoefenen of nog erger, dreigen met ontvolging. Ik herhaalde dat de 1,5 meter samenleving en het virus er gewoon zíjn. Dat boos zijn op 'ze' in dit geval weinig zin heeft. Ik had eens een collega wiens puberdochter om het uur belde met een zeurstem: 'maar mam ik wil een paaaaard'. Ja, ik wil ook liever een paard dan corona, maar stampvoeten helpt niet. Met een virus kan je nu eenmaal niet onderhandelen; 'zeg als ik nu even niet naar het theater ga, ben jij dan in oktober het land weer uit?'

Nieuwe hokjes

Persoonlijk kies ik voor binnen begrenzing er het beste van maken. Ik hecht aan leven en zorg voor kwetsbaarheid. Doe mijn best. En vind het ook hartverscheurend als studenten eenzaam aan hun studie zonder introweek beginnen. Maar voor of tegen? Ik ben vooral tegen elke vorm van hokjesdenken. Ook hierin kies ik voor radicale nuance en doe ik niet mee aan verdeeldheid. In praktijk betekent dat zoveel mogelijk afstand, behalve met een paar hele lieve mensen. Dingen doen als zo'n lapje dragen, die misschíen allemaal bij elkaar een beetje helpen, al weten we dat niet zeker. Trial en error en niet teveel piepen. En ik ben niet heilig, soms is het praktisch gewoon niet te doen en net als in wilde jaren '80 AIDS, is de wil sterk maar het vlees soms zwak, en heb ik mijn oepsie-momentjes.

Maar nieuwe ruzies, nieuwe demo's, nieuwe hokjes, nieuwe koude oorlogen. Yek. Of ik voor of tegen ben? Kom op zeg! Of het virus dat ook maar iets boeit, wat wij mensen daarvan vinden.

0
Ken de codes; hoe apen elkaar vlooien - Column DFT...
Eerlijk verbieden - column op Joop BNN VARA 15 aug...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...