Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (493 woorden)

We zitten in een vertrouwenscrisis - Column DFT 12 april

iStock-11768698512

Tribes van 150 mensen

Van oudsher vormden wij mensen tribes. Van zo hooguit 150 mensen. Met meer mensen konden we simpelweg niet communiceren als jager verzamelaar. Dat is namelijk het aantal, waarbij je elkaars namen kent en door de velden kan trekken op zoek naar bessen en wild. Je hebt iedereen van de tribe wel eens aangeraakt. En je weet precies waar je eten vandaan komt. Vertrouwen was makkelijk. Zien, proeven, ruiken met eigen zintuigen.

Rituelen en liedjes

Een tijdje later in de ontwikkeling van de mensheid gingen we ons vestigen. Als landbouwer. We zeggen wel eens dat we het graan hebben gedomesticeerd. Maar misschien is het andersom; het graan domesticeerde de mens en zorgde ervoor dat het zelf rijkelijk vermenigvuldigd werd. De mens was bereid om om dat lekkere korreltje heen te gaan wonen en zich te settelen. We konden aan taakverdeling gaan doen. Eigen vee fokken. Nog steeds wist je waar je lapje vlees vandaan kwam en dat vriend Bertus er eentje uit het gezin van Herman was. Je moest wel meer leren vertrouwen op anderen. We maakten rituelen, zoals oogstfeesten en liedjes over eieren. Legden ons lot in handen van Goden. Om te vertrouwen.

Verhalen en leiders

Toen onze landbouw efficiënter was en we gereedschappen gingen uitvinden, konden we in nog grotere getale gaan wonen. Dat vroeg wel om het uit handen geven van vertrouwen. We maakten instituties, zoals overheden. We gaven autonomie op aan stamleiders, in ruil voor tribale veiligheid. En verzonnen verhalen. Over dat geld een mandje appels representeert bijvoorbeeld. Verhalen waar je met z'n allen in moet geloven en op vertrouwen. Anders werken ze niet.

Bureaucratie en systemen

We gingen tribes van miljoenen mensen vormen. De verhalen werden groter. Er kwamen regels en wetten bij om te zorgen dat iedereen mee bleef doen. We industrialiseerden. De wetenschap liet ons oud worden. We bedachten heel veel procedures en processen. We leken de hemel aan te kunnen raken en onsterfelijk te kunnen worden. Onze welvaart was nog nooit zo groot. We vertrouwden op onze systemen en democratie.

Vertrouwenscrisis

Globalisering en het wereldwijde internet zorgden dat we zo verbonden, maar ook afhankelijk werden, dat het overzicht moeilijk te handhaven is. Een wereldwijde tribe. Het vertrouwen wordt op de proef gesteld. Oud worden heeft nadelen en we beseffen dat we de aarde uitputten. We bukken onder grenzeloosheid. Onze tribe is zo complex, dat leiders onmachtig zijn om in te grijpen. Wetten en regels zijn onvoldoende en worden continu uitgedaagd. En dan is er dat wereldwijde virus. Dat alles uitvergroot. Corona is een medische crisis. Die leidt tot een economische crisis. Maar ons echte probleem als mensheid, is dat we terecht zijn gekomen in een vertrouwenscrisis. We weten niet meer wie onze druiven voor de wijn heeft geplukt. En wie ons vaccin maakt. We stellen continu de vraag: welke politicus, arts, leraar, buurman is nog te vertrouwen. We zijn de hele dag bezig om aan te tonen dat iedereen een asshole is.

0
Artikel in Trends in HR - menselijk gedrag moet le...
Zo doe je dat. Als iemand ziek is - Column DFT 29 ...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...