Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (493 woorden)

Wat we van de nomaden kunnen leren over thuiswerken - Column DFT 30 nov 2020

trip-3288047_1920-kopie

Thuiswerkmoe

We werken thuis. Nou ja... en heleboel mensen dan. Sommigen van ons hebben de plicht, of het geprivilegieerde geluk, om in de frontlinie of in een ambachtelijk of maakberoep te werken. Maar veel van ons hebben de kinder-legokamer, de logeerplek voor oma of de walk-in kast omgebouwd tot kantoorhok. Een hoop mensen zijn na acht maanden corona- en thuiswerkmoe. De hele dag online, weinig beweging, saaiheid en een slechte bureaustoel.

We hebben een tribe nodig

Coronamoeheid is niet alleen maar terug te voeren op fysiek ongemak. We zijn een beetje eenzaam en ongelukkig, omdat we onze collega's, met wie we lief en leed deelden en op wie we soms ook lekker konden zeiken en zeuren, eigenlijk echt missen. Als je wilt weten hoe je je dat doet, werken en leven op afstand en toch een hechte, verbonden tribe blijft, kijk dan de kunst af van nomadische volken. Veel volken op onze aarde leefden of leven nomadisch. Hoe doen ze dat? Een tribe bouwen op afstand? Lessen van de nomaden. 

Laat het statusspel gespeeld worden

We zijn nu eenmaal primaten. En bouwen apenrotsen. Zonder statusspel geen binding. Nomaden regelen dat met schatten die ze zichtbaar kunnen dragen of uitstallen. Gouden tanden en kettingen. Oprolbare Perzische tapijten. Kamelen en vee. Thuiswerken? Op kantoor geef je iemand wel eens een compliment in het bijzijn van collega's. Dat geeft een fijn apenrotsgevoel. Ook privileges als een mooie kamer doen iets met je status. Dat valt in het thuiswerken weg. Denk na over momenten en statussymbolen die online zichtbaar zijn. Een premium plek op het intranet voor medewerkers met innovatieve ideeën. Uitnodiging voor een 1,5 meter ontbijtwandeling met de directeur. Stuur een mail rond als iemand uitzonderlijk goed heeft gepresteerd. Naar het hele team. Lekker cc-en op de online apenrots.

Organiseer bezielde bijeenkomsten

Bij nomaden zijn gatherings en samenkomsten belangrijk. Hier worden huwelijken gesloten, wordt er recht gesproken en familiebanden aangehaald. Wie niet komt opdagen, wordt voor eeuwig verbannen. Live events en samenkomsten kunnen nu natuurlijk niet. Des te meer reden om te zorgen dat je heel erge goeie online events organiseert. Huur een mooie studio. Stuur een high tea mand rond voor erbij. Nodig goede sprekers uit. Doe een bizarre pub quiz. Stelregel zou kunnen zijn; hoe meer mensen thuiswerken, des te belangrijker de meetings. Verwar ze niet met verplichte old-school vergaderingen, waar informatie wordt uitgewisseld die ook prima over de mail kan. Je reist niet voor niks als nomade zes weken door de Sahara. 

Mondelinge overlevering

Bij Nomadische volkeren is mondelinge overlevering belangrijk en zijn boeken en geschriften dat minder. Vertel liever een goed verhaal aan die jonge medewerker dan dat je de zoveelste beleidsnotitie meegeeft. Zorg dat je een missie hebt die binding geeft. Geef als leider knettergoede, verhalende speeches.

Dus; wil je je tribe bijeenhouden, ook als je nu veel thuiswerkt, zorg dan dat de “spirit” van de organisatie galmt in hoofden en harten van alle medewerkers en leef en werk als nomaden.

0
Feesten en vakantie vieren in het Nieuwe Normaal
Hoe denken kinderen over de toekomst in coronatijd...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 23 september 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...