Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (532 woorden)

Wat vind je man er van? - Column DFT 15 maart

iStock-960559410

Wist je dat...

De vrouw van Pieter Omzigt Syrisch-Orthodox is? De vrouw van Wobke Hoekstra arts is? Jesse Klaver zijn vrouw al als kleuter is tegen gekomen? De vrouw van Geert Wilders Turks-Hongaars is? Rob Jetten zijn vriend ook Sinterklaas is? De vriendin van Thierry Baudet sinds kort niet meer zo aan politiek doet maar daarvoor een D66 meisje was? De vrouw van Kees van der Staaij haar baan als verpleegkundigde opzegde om meer bij hun geadopteerde kinderen te kunnen zijn? Grote kans dat je op sommige van deze feitjes nee hebt geantwoord. En dat je je nooit hebt afgevraagd of de betreffende politicus wel goed kan functioneren met deze dames of heren aan hun zijde. 

Keukentafel

Misschien is je wél ter ore gekomen dat de man van Femke Halsema een wapen in huis heeft gehad. Dat de man van Sigrid Kaag Palestijn is. Dat de man van Esther van Fenema Europarlementariër voor de PVV was. Dat Sylvana Simons gescheiden is van een rijke eventbaas. Waarschijnlijk ben je óók wel eens meegenomen door een journalist in een spervuur van vragen over hoe de heer des huizes het werk van deze vrouwelijke politici heeft beïnvloed. Of het niet moeilijk is, het gesprek aan de keukentafel. Vrouwelijke politici hebben een keukentafel, mannen niet.

Vrouw van

Dat is raar. Het is raar, dat de emancipatie aan politiek verslaggevers voorbij lijkt te zijn gegaan. Dat je vrouw van blijft, ondanks een mooie politieke loopbaan. En dat ook publiek er met open ogen in tuint. Heb ik zelf ook wel eens gedaan. Mezelf afgevraagd of je wel neutraal tegenover de Palestijns-Israëlische verhoudingen kunt staan met een Palestijnse man aan je zijde. Of je wel burgemeester kunt zijn met zo'n onhandige lomperik in huis. Tot mijn schrik. Want blijkbaar hechten veel mensen, en ik dus onbewust ook, meer waarde aan de invloed van manlief op de politica dan andersom. Dat is treurig na 100 jaar vrouwen kiesrecht.

Politiek is niet voor meisjes

Zou het zo diep zitten? Dat politiek niet voor meisjes is? Achten we de vrouw van van der Staaij of de moeder van Mark Rutte tot minder invloed in staat dan de man van van Fenema of de man van Halsema? Doen we dan heel verlicht en roepen we 'ik stem op een vrouw' maar vinden we het stiekem dan toch wel heel belangrijk om eerst uit te checken aan wiens leiband de dame in kwestie loopt?  

Kappen

De afgelopen week is er terecht veel aandacht geweest voor seksisme en online haatuitlatingen tegen vouwelijke politici. Er is ook geconstateerd dat mannelijke politici vrouwelijke collega's veel vaker in de rede vallen dan andersom. Laten we ook de 'wat doet je man' gewoontevraag doorbreken. Vrouwen in de politiek zijn zelfstandig gekozen en autonoom functionerende wezens, die niet meer of minder beïnvloed worden door het thuisfront dan hun mannelijke equivalenten. Dus stemmers: check je politica van voorkeur uit en niet haar thuisfront. Verslaggevers: stop de interesse in partners van vrouwelijke politici. En lady's in de politiek: geef geen antwoord op de 19e eeuwse vraag 'wat je man van je politieke handelswijze vindt' en 'of dat thuis geen gedoe geeft'. Kappen met de vraag: wat vind je man er van?

0
Profielkeuzestress - Column DFT 22 maart
Om corona eronder te krijgen moet de overheid wel ...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...