Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

Fontgrootte: +
3 minuten leestijd (571 woorden)

Wakker - Column DFT 23 mei

iStock-834335732

Woke

Het is een pakkend woord: Woke. Wakker. Wie wil dat nou niet zijn? Het begrip roept sympathie op. Ik ben een early bird. Spring om zes uur uit mijn bed in blijde verwachting van welke kleuren de wereld zich vandaag aan me toont. Ik houd van twinkelogen. Van levenslust. Van bewust bezig zijn met leven en liefde. Onderschrijf het belang van zorgvuldigheid, van mensen echt zien en van aandachtig zijn in mijn taalgebruik. Wakker. Klinkt als een zinderende belofte. Speels. Wonderbaarlijk. Als een kikker in handen van een prinsesje. Klaar om gekust te worden en tot schoonheid te ontpoppen.

Sliep ik dan?

Maar in het begrip woke en in de ogen van mensen in de bubbels die ontstaan rond het begrip, mis ik die twinkeling juist. De focus richt zich niet op het wakker zijn, maar op de slaapstand ervoor. Gaat gepaard met boosheid en een corrigerende tik. Boosheid over een winkel die nasikruiden verkoopt en zich daarmee Indonesische kooktradities toe-eigent. Boosheid over het begroeten van congrespubliek met 'goeiemorgen dames en heren'. Boosheid over een zin in een column waarin iemand spreekt over haar 'zwarte gedachten' als ze depressief is. Boosheid over een vliegvakantie. Boosheid over de dreadlocks van een blondine op een Balinese yogacursus. Is die boosheid onterecht en kwaadaardig? Nee, zonder woede geen transformatie. Zonder besef van onrecht geen kans op herstellen van ongelijkheid. Zonder erkenning van misstanden en teruggeven van wat gestolen is geen toekomst.

Nieuwe dogma's

De boosheid gaat gepaard met dogmatisme. Terwijl het streven bevrijding van oude ongelijkwaardige machtsverhoudingen en hokjes is, worden er razendsnel nieuwe geschapen. Een eigen jargon, termen, protocollen, correct woordgebruik en strenge blik voor wie zich vergist.

Spijt

Moet verhoogd bewustzijn per definitie samengaan met schuld, zonde en boete? Met spijt? Met een specifiek corrigerend taalgebruik? Met protocollen? Ja, ik ben wakker. Eet geen dierlijke producten meer, ga anders om met energie, zeg 'goedemorgen beste mensen' bij aanvang van een congres. Maar dat doe ik niet kruipend op mijn zondige knieën, maar omdat ik het inspirerend, mooi, interessant vindt dat cultuur verandert en elke generatie nieuwe voorstellen voor samenleven doet. Als er in een modeshow een heilige indianentooi bij een bikini wordt gedragen, wil ik geen procedure 'verbod culturele toe-eigening' in werking zetten, maar wil ik kunnen roepen 'jemig wat onwijs lomp, moet je niet doen'. Cultuur verandert per definitie en continu. Taal is een weerspiegeling daarvan. We leven niet meer in de jaren ‘50. Zwarte Piet is echt oude doos, grappen maken over grote joodse neuzen ronduit lomp en homofiel zeggen lachwekkend. Maar sliep ik dan vroeger? Denk het niet. Ik was even helder als nu. Maar mijn cultuur en context waren een andere. En ik was me van sommige pijn en noodzaak minder bewust dan nu. En andere 'goede gewoontes', zoals topless zonnen als bevrijdend statement uit mijn jonge jaren, vind ik nu weer erg passé.

Cultuur

Cultuur is een model van- en voor de werkelijkheid. Geeft richting aan ons leven. Taal weerspiegelt cultuur en tijdgeest. Taal doet ertoe. Via woorden onderhandelen we over normen- en waarden. Gesprekken over nieuwe taal- en gedragvoorstellen houden een samenleving springlevend. Ik ben verheugd aangehaakt bij vernieuwing. Maar in de spijt en gedachte dat ik eerst sliep, ga ik niet mee. Ik zeg liever 'doe ff normaal' dan dat ik iemand met een nieuw dogma om de oren sla. Ik ben wakker. Laat me graag kussen door de tijdgeest. Maar heb nooit geslapen.

2
Je verkoopt geen transport of hotel, maar aandacht...
Heb je echt meer pech op vrijdag de 13e. Interview...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Event Power & Love... in organisaties

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld

 

Er was eens... Eindejaarssprookje

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

'Als je uitzoomt zie je veel beter wat er speelt op de werkvloer en in de samenleving aldus antropoloog Danielle Braun'. Map Oberndorff Voor veel zakelijke vraagstukken hebben volken uit andere culturen al oplossingen bedacht, zegt corporate antropol...

/**/