Geef je op voor de e-zine

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (361 woorden)

Vrouwenquota - column DFT 25 november

vrouwenquota-kopie-2

Over wel of geen vrouwenquota is al het nodige geschreven. Ik gooi daar graag een wat minder bekende antropologische blik bovenop.

Recap:

Waarom wel: al heel lang is er geworven via old boys netwerken. Vrouwen komen daar niet tussen. Ongelijke selectie op basis van mannelijke normen, maken dat vrouwen over het hoofd worden gezien. De hele verdeling in mannen- versus vrouwen banen is een sociaal construct. Genderonvriendelijk. Onderdrukkend. Om cultuur te veranderen heb je getalsmatige massa nodig. Goed idee dus; vrouwenquota.

Waarom niet: vrouwen en mannen zitten nu eenmaal anders in elkaar. Hebben andere voorkeursbanen en verschillende ambitie in de combi met zorgtaken. Biologie en tribaal oerinstinct kan je niet wegpoetsen. Als je vrouwen wilt aantrekken in organisaties, moet je zorgen voor een vrouwvriendelijke cultuur. Dat bereik je niet met quota. Dan zijn die vrouwen zo weer weg. Doekje voor het bloeden. Leidt af van échte verandering. Bovendien nogal selectief: wel vrouwenquota in topfuncties en universiteiten, maar niet bij de vuilnisophaal. Beter maar laten dus.

Andere blik:

Beide sets van argumenten gaan uit van een gap tussen mannen en vrouwen. In de antropologie hebben we, naast gender-theorieën, ook een heel ander gezichtspunt. Namelijk dat man-vrouw gedoe en wel-geen feminisme helemaal niet gaat over de strijd tussen de seksen. Maar over broedercompetitie. Niet de man-vrouw relatie is cultureel gezien namelijk de meest wezenlijke voor ons als tribale wezens, maar de 'band of brothers'. Met je broers vang je mammoeten en bescherm je de tribe tegen vijanden. En voor vrouwen: met je zusters voed je kinderen op en verzamel je bessen en noten. Mannen - broers- 'domestiseren' en beschermen hun zusters om de goede band met broers niet in gevaar te brengen. Te veel vrijpostig gedoe van je zus geeft maar reuring in de tribe. Door je zussen een beetje in toom te houden heb je tribaal gezien het meeste succes, kinderen, veiligheid, besjes en noten. De sterkste band of brothers. Vanuit deze antropologische blik is het maken van vrouwenquota -door hoog-op-de-apenrots mannelijke bestuurders en politici- niks anders dan een moderne vorm van uitruil van zusters. 'Hoeveel vrouwen heb jij binnengehaald op jouw universiteit'. Eigenlijk nogal primitief. Tribale broedercompetitie in een verlicht jasje.

1
Tygo in de psychiatrie: met de DSM is niks mis, me...
Vermoederen - column DFT 25 november

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 4 mei 2020 Breinvoer Hannah Ahrendt, Baarn

  Meer informatie

 • 18 mei Collegereeks Veranderkunde, Doorn

  Meer informatie

 • 23 mei 2020 Theatertour Danielle Braun ‘Verre volkeren dichtbij'

  Meer informatie en kaartverkoop

 • 28 mei 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 17 juni Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 2 september 2020, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig, Eindhoven

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Een nieuwe stem laat zich horen. Tot nu toe waren onze virologen en artsen de magiërs van deze tijd. Hun adviezen en scenario's zuigen wij op. De laatste dagen staat echter een nieuwe groep magiërs op. De economen en ondernemers. Die oproepen om de e...