Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (420 woorden)

Voorbeeldig - Column DFT 7 september 2020

sword-5123784_1920

Rot fruit

In een klein dorp in Madagaskar wordt de chief van de stam één keer per jaar op een mestkar gezet. Hij wordt het dorp rondgereden en de dorpelingen joelen hem uit en gooien rot fruit naar zijn hoofd. De chief is overigens alle andere dagen erg geliefd. Op deze dag draagt hij het leed van de stam. Hij neemt symbolisch de verantwoordelijkheid op zich voor alle misoogst, overstromingen, honger en overleden kinderen van dat jaar. Ik zeg het vaak tegen jonge leidinggevenden. Denk nou niet dat je dat salarisschaaltje erbij krijgt, omdat je slimmer bent dan je medewerkers. Je krijgt het, omdat ze af en toe tegen je aan mogen trappen, omdat je de rol van shitwerkgever vertegenwoordigd.

Zielige paarden

Op 1 november 2006 begon een heroïsche reddingsactie van de paarden van Marum. De arme dieren stonden in doodsangst op een eilandje na een grote overstroming. Op zich konden ze best het water oversteken naar het Friese vasteland, maar ze durfden niet. De dieren dreigden uit te hongeren. Klassiek werden ze eerst gelokt met voer. Paardenbrokjes en hooi. Maar de stress was veel te groot om te eten en de beestjes verzetten geen stap. Na deze lokstrategie werd de dreigingsactie ingezet. Zwepen en knalvuurwerk moesten de viervoeters het water injagen. Paniek alom. Eerste paard kreeg een rolberoerte voor het oog van alle CNN-camera's en de actie werd gestopt. En toen... verschenen daar de amazones. Dames op paarden die zeiden: 'Wij houden van paarden. Laat ons ze leiden'. Ze reden op hun paarden door het water naar de gehavende kudde toe en lokten de paarden mee. Onder luid gejuich werden de beestjes verleid te volgen. En dat deden ze. Paarden vang je met paarden. Mensen vang je met mensen. Voorbeeldige leiders doen het volk volgen.

Harakiri

Traditioneel Japan kent de Harakiri. Openbare suïcide door een Samoerai krijger, die zijn buik opensnijdt om schande te voorkomen en familie eer te redden, nadat hij schromelijk heeft gefaald. Japanse CEO's plegen soms Harakiri, meestal met een pistool, als ze een bedrijf ten onder hebben laten gaan. Het drama is groot, het volk kijkt en huivert en houdt van de man, ongeacht zijn misstappen.

Bruiloft

De corona bruiloftsscene was een rijk brouwsel van Harakiri, mestkar en een archetypische koning, die bij grote onvrede van het volk, politieke gevangenen vrijlaat. Er wordt gesmeekt, gehuild en geruild. Aanklacht. Strafblad verscheurd. Zakdoeken. Drama. Menselijkheid. Vergeving. Van onze leiders verwachten we voorbeeldigheid. Zo niet, dan volgt happen in het stof. Het volk geniet. De balans is hersteld.

0
De Corona Bore Out - Column DFT 14 september 2020
In een pandemie heb je wij-taal nodig in plaats va...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...