Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

Fontgrootte: +
3 minuten leestijd (635 woorden)

Tijd stelen - Column DFT 24 oktober

iStock-534210472

Tijd is relatief

Op 30 oktober krijgen we een uurtje tijd terug. Kan je tijd stelen? Of teruggeven? Tijd is een sociaal construct. Ooit in onze evolutie hebben we het jaar opgedeeld in maanden en de dag in uren en een uur in minuten. Een bedenksel. Een minuut kan uren duren. De tijd kan stilstaan. En onder je handen vandaan vliegen. Kloktijd is lineair. Gevoelstijd is fluïde.

Momo en de tijdspaarders

Een van mijn favotiete boeken als kind was 'Momo en de tijdspaarders'. Momo woont alleen in een oude ruïne buiten de stad. Maar ze is niet eenzaam, veel mensen en kinderen komen haar opzoeken. Totdat de tijdspaarders komen. Grijze mannen van wie niemand zijn tijd mag verdoen. Met hun rokende sigaren stelen de tijdspaarders de tijd van mensen om die in een tijddepot te verzamelen. Het leven van alle mensen in de stad verkilt, wordt gehaast en vreugdeloos. Voor vriendschap en samen praten is geen tijd meer. De aandacht is kwijt. De tijdspaarders krijgen de hele stad in hun greep, behalve Momo, die een intense strijd tegen de grijze sigaren begint.

Tijdstelers zijn overal

Als je er eenmaal op let, zijn de tijdstelers overal. Veel tijdstelers zitten verstopt achter schermen. Zo hielden ooit onze banken, belastingdienst, gemeenten, ziekenhuizen, reisorganisaties, verzekeraars, pensioenfondsen gegevens bij en zorgden voor een kant- en klaar produkt of advies. Een deel van de administratie is uitbesteed aan de klant. Onder het mom van 'zelfregie over je gegevens en dossier' is administratie verplaatst van organisatie naar klant en worden er per jaar uren van onze tijd gestolen aan herplaatste arbeid.

Lekker efficient

Corona isolatie en thuiswerken heeft ruim baan gegeven aan tijdstelers. Nu we meer online werken, hebben tijdstelers zich verschanst in de hoofden van planners, personal assistants en vergadertijgers. Die denken dat het fysiek mogelijk is om vier online overleggen van een uur achter elkaar te plannen zonder tijd voor benen strekken, social talk, toiletteren en iets eten of drinken. Wat we dan maar achter het scherm doen met het beeld 'eventjes op zwart'. De tijd van samen naar de vergaderzaal lopen, je oude moeder bellen in de auto als je naar een andere lokatie rijdt, hangen bij het kofiezetapparaat met je collega's, samen lunchen in de kantine is gestolen en wordt op een dienbladje uitgeserveerd aan de volgende vergadering. En omdat het 'zo makkelijk is online', accepteren we slaafs al die outlook vergaderverzoeken met een simpele klik, niet realiserend dat we 's avonds moe, leeg en sociaal onderprikkeld op de bank wegdutten.

Prive hufters

Je boodschappen komen met een swipe op je telefoon naar je toe en seks en de liefde ook als je wilt. We zijn eraan gewend geraakt te krijgen wat we willen en wanneer we dat willen. En op het laatste moment te veranderen van behoefte. Afspraak is afspraak heeft steeds minder geldigheid. Afmeldingen bij werkoverleg, events, theaterbezoek, etentjes met vrienden zijn aan de orde van de dag. Ze leveren irritatie, ongezelligheid en gevoel van afwijzing en krenking op. 'We hadden toch afgesproken samen te gaan eten deze woensdag'. 'Oh ja, maar ik kreeg geen apje van je vlak van tevoren dus dacht dat het niet doorging'. We willen efficient en gecombineerd verpozen. 'Ik piep wel een keer langs als ik toch in de buurt ben'. In plaats van: 'We maken onze agenda een zaterdag leeg om echte aandacht te hebben voor elkaar'.

Grijze sigaren

Onze schermpjes, elektrische apparaten, vervoersmidddelen, online vergadertools... ze lijken het leven gemakkelijker te maken en tijd te besparen. In werkelijkheid zijn het de gecammoufleerde sigaartjes van de tijdstelers. Bevecht ze. Plan lummeltijd met vrienden. Ga paddestoelen tellen in het bos. Werk met overgave. Eet samen aan tafel. Zoen je lief voor je op je telefoon kijkt 's ochtends. Maak een praatje met de winkelier. Momo overwint. Aandacht is het Nieuwe Goud.

1
De toenemende hetze tegen de regenboogvlag - colum...
Snotteretiquette op de schop: ook verkouden colleg...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 8 februari 2023 - Leiderschap in Turbulente Tijden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Leiderschap in Turbulente Tijden

old people 1553351 960 720

Aandacht is het Nieuwe Goud

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Coaching voor leiders, bestuurders, high performers

iStock 1215697335 570

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

Beetje uit de hand gelopen Toen onze zoon drie jaar werd, en ik door de premature geboorte van onze dochter met veel genoegen mijn flitsende loopbaan tijdelijk in de koelkast zette en fulltime thuismoederde, had ik de tijd voor eindeloze kastanjepopp...

/**/