Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (509 woorden)

Profielkeuzestress - Column DFT 22 maart

iStock-177782753

Dianne

Vandaag had ik een interview met Dianne. Veertien jaar en enig. Ze zit in de tweede klas van de middelbare en moet profielkeuze-opdrachten doen. Drie mensen interviewen met een beroep dat zij zou willen doen. Na mijn aanmoediging 'brand los Dianne en zeg vooral je en jij, deed ze haar ding. 'Welke studie heeft u gekozen om dit beroep te gaan doen?' 'Had u studiestress?' 'Wat is er leuk aan uw beroep?' Dianne was goed, sociaal, nieuwsgierig en vroeg flink door.

Gran Canaria

Geheel buiten het profielkeuze-opdrachten protocol om, vroeg ik Dianne ook dingetjes terug. 'Hoe kom je zo bij mij uit? 'Via mijn moeder op LinkedIn'. Leek me adequaat voor een antropoloog in spe, je verwantschapssysteem inzetten. 'Wat lijkt jou leuk aan antropoloog worden?' 'Verre volkeren leren kennen'. Ah, een klassiek veldantropoloog, niet de bedrijfsvariant, ik heb haar aangeraden veel mooie docu's van Ruben Terlouw en Sinan Can te gaan kijken. 'Heb je wel eens een verre reis gemaakt Dianne?' 'Ja, naar Gran Canaria'. Dat leek me het begin van een aanzwellend verlangen. 

Vakken, vaardigheden en eigenschappen

Daarna was Dianne weer aan de beurt om de prefab profielkeuzevragen te stellen, die ergens op een ministerie door een loopbaancommissie zijn bedacht. 'Welke vakken bleken onontbeerlijk voor uw studiekeuze?' 'Je mag best je zeggen hoor Dianne, och laat maar, nou geschiedenis en maatschappijleer vond ik leuk en talen zijn handig als je reist'. 'Bent u net als ik ook bang geweest dat u verkeerd kiest'. 'Nee'.

Gothic

'Welke vaardigheden en eigenschappen heb ik nodig als antropoloog?' Bij die laatste vraag heb ik even nagedacht. En Dianne toen verteld dat ze volgens mij al een heel goede antropoloog is. Dat ze nieuwsgierig is en niet bang is om vragen te stellen. Dat Gran Canaria een hele oude cultuur heeft. Maar dat ze vast een nóg betere antropoloog kan worden als ze deze opdracht even snel afraffelt. En dan gaat chillen met vriendinnen. Hangen op een skatebaan. Een tijdje gothic wordt. Haar bindend studieadvies vernachelt. Eerst tien keer verkeerd kiest. Een bestuursfunctie doet waarbij je meer horizontaal dan verticaal wordt aangetroffen in de bar. Vegan leert koken. En daarna een steak roostert, omdat je nieuwe vriendje een carnivoor is. Die je vervolgens weer dumpt voor een bloedmooie Mexicaanse. Je een coronabesmetting oploopt op een wintersportreisje.

Plan B

We hebben corona-jongeren-hulplijnen en studiehulpverleners opgetuigd tegen de mentale corona-ellende van jongeren. Wat we misschien liever vergeten is dat we pre-corona ook al een groot probleem hadden. Dat heette studiekeuzedruk. Te jong kiezen en focussen in plaats van breed oriënteren. Vreemde schoolse eerstejaars studiepuntendoctrine. Belastende studieschuldpakketten. Alles uit de kast halen om te zorgen dat scholieren en studenten vooral niet weerbaar en veerkrachtig worden, maar als stramme poppetjes antropologen bellen om hun ideale eigenschappen vanaf hun veertiende in een profielkeuzeprotocolletje te gieten.
Dianne you rock. Gooi je haren los. Je bent een uitstekende antropoloog. Nu al. Op naar de kroeg in Gran Canaria. En als je daar besluit om toch een surfclub te beginnen, dan kan dat ook. Er is altijd een plan B.

1
Dubbel Date met Shervin Nekuee & Balout Kahzraei m...
Wat vind je man er van? - Column DFT 15 maart
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...