Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (449 woorden)

Pinksteren - de heilige geest van organisaties - column DFT 1 juni 2020

totem-1661487_1920

Pinksteren. Christenen geloven dat de Heilige Geest mensen beroert en het geloof te delen en voor te leven. Dat doet de vraag reizen wat een geest, een spirit, een ziel eigenlijk is. Filosofen, psychologen, theologen buigen zich al eeuwenlang hierover. Wat is het spirituele, het sacrale, dat in ons lichaam huist en ons mensen tot mens maakt? Een verzameling neurologische processen of iets van buitenaf? En als er dan zoiets is... Heeft een organisatie of een bedrijf dan ook een spirit?

De ziel van een organisatie

Ons stoffelijke lichaam vernieuwt zich continue. De gemiddelde cel houdt het zo'n zes weken vol. Dat betekent dat je elke twee maanden een geheel stoffelijk vernieuwd persoon bent. Toch ben jij jij. Organisaties wisselen bazen, medewerkers, kantoorpanden, klanten. Toch zijn ze soms na 100 jaar nog steeds dat unieke bedrijf, met de geest van de oprichter in zich. Je merkt het als een organisatie een sterke 'ziel' heeft. Mensen werken er niet alleen om geld te verdienen, maar vanuit de oprechte bedoeling. Blijkbaar heeft een organisatie ook een overdraagbare, niet stoffelijke kern, ziel, DNA, identiteit die het stoffelijke overleeft en overstijgt. Als antropoloog ben ik steeds op zoek naar 'totems' in organisaties. Een object, beeld bij de ingang, logo, verhaal, ritueel, website, portrettengalerij dat is gemaakt om de organisatiespirit te vangen, zichtbaar te maken en vaste vorm te geven.

Uitroken

Soms heb je last van oude spirits in je bedrijf. Dan ben je gefuseerd en er is nog 'de oude groep' en 'die nieuwe'. Of Klaas-Jan, de oprichter van een familiebedrijf, is al 3 jaar overleden, maar iedereen vult de oude urenstaatjes in zoals hij dat graag wilde. Volgens Indiaanse Sjamanen, Surinaamse Winti Priesters, Balinese Hindoe's, Mexicaanse Katholieken en andere gelovigen van divers cultureel pluimage, gaan oude geesten nooit zomaar weg. Die moet je uitroken. Met gezangen, gebeden, wierrook of enge maskers. Wil je van een oude werkwijze of bedrijfscultuur af en op weg naar nieuwe toekomst? Vergeet dan niet om een ritueel, passend bij je bedrijf, uit te voeren en die oude beleidsstukken in een vuurkorf in de hens te steken met een goeie bitterbal erbij.

Ontzielde organisaties

Je voelt het direct als klant of nieuwe medewerker; of je in een ontzielde of bezielde organisatie rondloopt. Ontzielde organisaties hebben elke maand weer een Mieke Telkamp 'waarheen waartoe leidt de weg en zijn wij op aarde' heisessie. In bezielde organisaties bruist het, en zijn mensen in verbinding met elkaar, met klanten, burgers, patiënten, leerlingen. Natuur en duurzaamheid is geen green wash gimmick maar heel gewoon. Medewerkers komen en gaan in gezonde verhoudingen. In organisaties met een ziel is aandacht goud waard. Ziel kwijt? Roep organisatiegeesten en bedrijfsvoorouders aan en stof je totem af.

0
Demonstratie op de Dam wel of niet? We stellen de ...
Weg met zelfsturing.! We willen leiders, roddels, ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 10 juli Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Veel emotieDe emoties rollen over elkaar heen. Groots en meeslepend over corona maatregelen, over racisme, over de staat van de economie; zich in het klein uitend in meningen over Johan Derksen, Maurice de Hond, Akwasi, Jaap van Dissel.Illusie bubbel...