Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

Fontgrootte: +
3 minuten leestijd (673 woorden)

Oude patronen resoneren in het hier en nu - Column DFT 8 augustus

photos-630378_1920

Zusje

In een fuserende organisatie begeleid ik de toekomstige fusiepartners. Willem en Fred. Een soort huwelijksmatching. Beide bestuurders hebben naast zich een tweede bestuurder. De kennismakingen en gesprekken over samenvoeging, locatiekeuzes en 'bruidsschatten' verlopen goed. Tot er fikse onenigheid ontstaat. Willem heeft een aanvaring gehad met de vrouwelijke bestuurspartner van Fred. En Fred pikt dat niet. Er ontstaat macho gedoe met veel krachttermen en orang-oetang gedrag. Tot we echt in gesprek gaan. Met de benen op tafel op een strandje. Over 'waar kom jij vandaan en waarom raakt je dit zo'. Willem komt uit een groot gezin, waar het leuk en oké was om elkaar een beetje te dollen en soms zelfs af te zeiken. Het komt altijd weer goed met een biertje en een knuffel. Fred zijn ouders zijn gescheiden op jonge leeftijd en stiefpa trok bij moeders in. Die was hardhandig tegen zijn jongere zusje. Fred sprong daar vaak tussenin en verdedigde zusje zo goed en kwaad als het kon met zijn kinderlijf en -ziel. In deze fusie ruzie ging het al lang niet meer om het conflict in het hier en nu. Het ging tussen Willem, die een fusiepartner wil met wie hij kan sparren en dollen, en tussen Fred, die wil dat je met je takken van zijn zusje afblijft. Toen de mannen dat eenmaal snapten van zichzelf en elkaar, was het conflict snel van de baan, vloeide het bier en kon er weer zaken worden gedaan. Met meer openheid en aandacht voor wie de ander was naast de functietitel.

Twitterverhitting

Ik post veel filmpjes en berichten op social media. Soms indringend, soms meer luchtig. Zo ook een in mijn ogen grappig doch niemendalletje. Een gezin in Miami Beach dat stoer op een speedboot vaart, die vervolgens omvalt en er helemaal niet meer zo vakantie blij uitziet. Met tekstje: vakantie is overrated. Vonden veel mensen geestig. Ik zelf ook. Een meneer vroeg mij echter, keurig in een direct message, om het filmpje te verwijderen. Omdat er een tijd geleden het nare bootongeluk was gebeurd; ouders en kinderen verdronken. Ik antwoordde voorzichtig dat ik zelf die connectie toch wat minder zag, en dat het vaak zo is dat als een filmpje je diep raakt, dat meer zegt over jezelf dan over het filmpje. En ach, meneer in kwestie vertelde dat hij zijn zusje op zestienjarige leeftijd door verdrinking was verloren. Dat hij gewoon niet kan aanzien als speedbootbestuurders een fles alcohol aan hun mond zetten.

Me too gedoe

Na elk me too incident bij Amsterdams Corps, Voetballerij, Politiebond, tv-programma zijn er mensen die boos en verontwaardigd zijn over de respectloosheid, domheid en grensoverschrijding. En er zijn mensen die héél erg boos zijn en daarin vast blijven hangen. Schandpalen optuigen, tien protocollen willen schrijven, de dader nog voor enig juridisch proces van de buis willen halen, het corps verbieden. Bij doorvragen zijn dat vaak mensen die zelf te maken hebben gehad met grove grensoverschrijding of seksueel geweld. Letterlijk al hun zenuwen en tentakels springen op alert bij het opnieuw zien van onrecht.

Duveltjes uit doosjes

Je kunt het voelen en zien aan je eigen lijf of dat van een ander. Wanneer er sprake is van boosheid, verdriet, vreugde in het hier en nu of wanneer het verleden als een duveltje uit een doosje springt. Fysieke sensaties als trillen, blozen, vochtige ogen, heel snel praten, gebalde vuisten, wijzen vaak op oude patronen. Ofschoon de werkvloer geen therapeutisch centrum is, kan het wel helpen om de tijd te nemen als er zich zo'n heftige aanvaring voordoet om rustig de tijd te nemen om met elkaar te verkennen welke oude patronen van alle betrokkenen werden aangezet. Zodat je een onderscheid kunt maken. Wat is oude pijn en hoort thuis in het fotoboek van vroeger en wat is in het hier en nu niet in orde en conflictueus? Ordenen en er twee doosjes van maken. Het oude doosje hoort thuis, het hier en nu doosje is van je collega's. Het leven en relaties, ook op het werk, begint met aandacht. Juist als het verhit is.

2
Wat jij ervan vindt, doet er niet zo toe - column ...
Longread Transpersonen en de maatschappelijke emot...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 8 februari 2023 - Leiderschap in Turbulente Tijden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Leiderschap in Turbulente Tijden

old people 1553351 960 720

Aandacht is het Nieuwe Goud

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Coaching voor leiders, bestuurders, high performers

iStock 1215697335 570

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

Beetje uit de hand gelopen Toen onze zoon drie jaar werd, en ik door de premature geboorte van onze dochter met veel genoegen mijn flitsende loopbaan tijdelijk in de koelkast zette en fulltime thuismoederde, had ik de tijd voor eindeloze kastanjepopp...

/**/