Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (389 woorden)

Ook politici en bazen hebben Guilty Pleasures – Column DFT 30 september 2019

guilty-pleasures

Ministers die voetbal kijken in de bankjes van de tweede kamer. Burgemeester met lastige puber. Talkshowpresentator met relatieperikelen. En masse duiken we er bovenop. We doen dan wel of we heel verlicht zijn, maar in dit soort situaties werkt ons brein nog tamelijk tribaal. In kantoren kijken mensen ook op deze wijze naar hun bazen. CEO’s en bestuurders zijn geliefd onderwerp van gesprek bij watercoolers en koffiezetapparaten. We verwachten van onze Chiefs, Guru’s en Magiërs dat ze Goden zijn. Onmenselijke proporties aannemen en ten alle tijden voorbeeldig zijn. Politici moeten zich dood werken. Religieus leiders mogen niemand beminnen. Stadsvaders- en moeders moeten hun eigen gezin in toom houden. Dokters moeten ten alle tijden beschikbaar en aardig zijn. Advocaten altijd tactisch. Bazen moeten het leven voorbeeldig voorleven; hard werken maar nooit burn-out raken en hun kroost op de jaarlijks bedrijfsbarbecue netjes in het gelid en goed gekamd meetronen.

High-rank personen houden deze karikaturale rollen zelf graag in stand. Verkiezingscampagnes zijn op de tribale wetten van charisma gebaseerd. Je verheft jezelf tot heilige verlosser van de verloederde samenleving. Artsen hebben een blad dat geen andere beroepsgroep heeft; ‘Arts en Auto’. Advocaten verschansen zich in hoge kantoortempels op de Zuid-As, gelardeerd met af en toe een snufje coke. Bazen bedenken eigen parkeerplaatsen en lunchrooms. Guru-isme en mystificering geeft bonuspunten op de apenrots. Het volk smult er van. Die persoonsverheerlijking komt voort uit onze tribale projecties en heeft niks met de werkelijkheid te maken. De werkelijkheid is namelijk dat ook mensen met een hoge rank aambeien hebben, of zakkenwassers van echtgenoten, vervelende kids, depressies en drankverslavingen. Als een Chief, Guru of Magiër opeens net als wij allen over tribale Guilty Pleasures blijkt te beschikken, ook verleidbaar blijkt te zijn door drugs, seks, macht, luiheid, liefde of dat hij of zij ook mentale of fysieke zwaktes blijkt te hebben, schrikken we ons rot. De woede die dan opsteekt gaat niet over de koning of de keizer, maar over onze eigen naïviteit dat we echt geloofden in superpower. Vervolgens streeft ons tribale brein naar vergelding. Chiefs worden uit dorpen verbannen. Wie eerst nog magiër was, is opeens heks en moet de brandstapel op. Dus pakken we het offerblok, smeren we de uit de hemel gevallen held in met knoflook en spaanse peper en offeren we onze tribale hoop en verwachting in persona aan de Goden.

0
Cultuur: dat ding tussen mensen – Column DFT 7 okt...
Toeterstoeten en ons tribale brein - opiniebijdrag...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...