Geef je op voor de e-zine

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (389 woorden)

Ook politici en bazen hebben Guilty Pleasures – Column DFT 30 september 2019

okt-1-guilty-pleasures

Ministers die voetbal kijken in de bankjes van de tweede kamer. Burgemeester met lastige puber. Talkshowpresentator met relatieperikelen. En masse duiken we er bovenop. We doen dan wel of we heel verlicht zijn, maar in dit soort situaties werkt ons brein nog tamelijk tribaal. In kantoren kijken mensen ook op deze wijze naar hun bazen. CEO’s en bestuurders zijn geliefd onderwerp van gesprek bij watercoolers en koffiezetapparaten. We verwachten van onze Chiefs, Guru’s en Magiërs dat ze Goden zijn. Onmenselijke proporties aannemen en ten alle tijden voorbeeldig zijn. Politici moeten zich dood werken. Religieus leiders mogen niemand beminnen. Stadsvaders- en moeders moeten hun eigen gezin in toom houden. Dokters moeten ten alle tijden beschikbaar en aardig zijn. Advocaten altijd tactisch. Bazen moeten het leven voorbeeldig voorleven; hard werken maar nooit burn-out raken en hun kroost op de jaarlijks bedrijfsbarbecue netjes in het gelid en goed gekamd meetronen.

High-rank personen houden deze karikaturale rollen zelf graag in stand. Verkiezingscampagnes zijn op de tribale wetten van charisma gebaseerd. Je verheft jezelf tot heilige verlosser van de verloederde samenleving. Artsen hebben een blad dat geen andere beroepsgroep heeft; ‘Arts en Auto’. Advocaten verschansen zich in hoge kantoortempels op de Zuid-As, gelardeerd met af en toe een snufje coke. Bazen bedenken eigen parkeerplaatsen en lunchrooms. Guru-isme en mystificering geeft bonuspunten op de apenrots. Het volk smult er van. Die persoonsverheerlijking komt voort uit onze tribale projecties en heeft niks met de werkelijkheid te maken. De werkelijkheid is namelijk dat ook mensen met een hoge rank aambeien hebben, of zakkenwassers van echtgenoten, vervelende kids, depressies en drankverslavingen. Als een Chief, Guru of Magiër opeens net als wij allen over tribale Guilty Pleasures blijkt te beschikken, ook verleidbaar blijkt te zijn door drugs, seks, macht, luiheid, liefde of dat hij of zij ook mentale of fysieke zwaktes blijkt te hebben, schrikken we ons rot. De woede die dan opsteekt gaat niet over de koning of de keizer, maar over onze eigen naïviteit dat we echt geloofden in superpower. Vervolgens streeft ons tribale brein naar vergelding. Chiefs worden uit dorpen verbannen. Wie eerst nog magiër was, is opeens heks en moet de brandstapel op. Dus pakken we het offerblok, smeren we de uit de hemel gevallen held in met knoflook en spaanse peper en offeren we onze tribale hoop en verwachting in persona aan de Goden.

0
Cultuur: dat ding tussen mensen – Column DFT 7 okt...
Toeterstoeten en ons tribale brein - opiniebijdrag...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 17 oktober 2019 Breinvoer, Baarn (Vol)

  Meer informatie

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo, Arnhem

  Meer informatie

 • 15 november 2019 seminar Veranderkracht, Driebergen

  Meer informatie

 • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

  Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

 • 12 december 2019 Congres Netwerkleiderschap

  Meer informatie

 • 13 december 2019 VIPP Forward congres, Amsterdam

  Meer informatie

 • 16 december 2019 Waan - Zinnig

  Meer informatie

 • Januari 2020 Theatertour door Nederland

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators gebaseerd op de Afrikaanse Volksraadplegingen. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

We vinden het inmiddels normaal dat we de schoolresultaten van onze kinderen kunnen volgen in programma’s als Som Today of Magister. Is dat wel zo goed? Moet je als veertienjarige niet lekker kunnen liegen over een dikke 3 voor wiskunde? Is het wel l...