Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (525 woorden)

No filter. De nieuwe echtheid. - Column DFT 6 september

gothic-3673246_1920

Het mag ook rauw

Het viel me op de laatste tijd. Een nieuw soort rauwheid in mijn mailbox, op social media en op tv. Soms recht uit het hart, soms met een licht spottende knipoog. Het hilarische Duitse verkiezingsfilmpje van Die Grünen. De verkiezingskandidaten zingen een oersaai liedje. Vals, vaak onscherp, in duffe kleding, soms bewust uit beeld lopend. Het is een heel prettige tegenhanger van gladde gehypermarketeerde partijfilmpjes. De rauwe column van Don Arturito over zijn lang geleden mislukte journalistieke missie naar Afghanistan. Geen helden-epos, maar een mistroostig beeld van een geflopte ambitie, in een naargeestig verloren land, slechts te verdragen met drank en drugs. Wendy van Dijk, doorgaans stylish, die zich laat filmen in de visagiestoel voor de liveshow 'Nederland staat op tegen kanker' met haar blonde lokken in een kappersklemmetje. Stella Bergsma haalt vol overgave haar tieten, zoals ze haar borsten zelf noemt, overal tevoorschijn, 50-plus of niet. Foto's worden voorzien van een 'no filter' etiketje. Puur is het nieuwe glamorous. 

Te gemakkelijk

Waar je drie jaar geleden nog kon scoren met goede marketing, een e-zine, smooth make-up, een filtertje over je filmpje, corrigerend corsetje, snelle reclamecampagne, werkt het nu eerder averechts. Zeker jongeren snappen te goed hoe het werkt. Herkennen de filterapps direct en scrollen even door op een nieuwsfoto om te zien dat die in scene is gezet. Het was kortstondig grappig; de mimes op twitter waarin bussen met een wiel over een bergafgrond rijden, tot je elke keer als je zo'n filmpje post vier 'duhuhhuh fake' reacties krijgt.

Nietsontziende tijdgeest

Is het de gesel van de tijdgeest die ons masker heeft afgetrokken? Vooruitgang en een mooi huis is toch minder zum Haben als het elk moment, net als het huisje in het verhaal van de Drie Biggetjes, door een orkaan of bosbrand verwoest kan worden. Nieuw leiderschap blijk net zo onmachtig het politieke tij te keren als de oude apenrots. Door onze onhandige zoomsessies in good old corona lockdown times, hebben we kennisgemaakt met elkaars langslopende schoonmoeders, krijsende kinderen, bijtende hondjes en pyjama's. De CEO blijkt ook een dode kamerplant te hebben en de burgemeester schimmelafwas op het aanrecht. Misschien vonden we het stiekem wel fijn, de rankings-teloorgang en het weg-corona-en van uiterlijkheden. 

Maar de schoonheid dan?

Ik zwalk nog heen en weer met mijn waardering voor 'het nieuwe echt'. Ik vind het wel prettig verfrissend, het ongepolijste. Weg met plastic. Tegelijk mis ik de schoonheid. Het lijkt of we op de pyramide van Maslov drie corona trapjes naar beneden zijn gelazerd. Met het dichtdoen van de deuren van kantoren, theaters, concertgebouwen, lijkt de schoonheid naar het rijk der fantasie te zijn verbannen. De rauwheid vind ik lekker, maar een make-upje en een beetje je best doen om er appetijtelijk uit te zien voor elkaar vind ik toch ook wel wat hebben. Blote tieten zijn groots vanuit feministisch ideaal, maar zelf vind ik mijn 50 plus voorkant gewoon wat gezelliger met een mooi topje eroverheen. No filter is soms best chagrijnig lelijk. Politicus in korte broek... tsja. Het is net als in een lang huwelijk: de wc-deur dicht doen heeft ook wel iets. Je best blijven doen voor elkaar.

0
Tropenmuseum nieuwe stijl. Spiegel voor onze maats...
Eenzaamheid aanpakken - nieuw aandachtsgebied in o...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 16 maart 2022, Health Valley Event, Nijmegen

  Meer informatie en aanmelden

 • 13 juni 2022, Landelijke OR dag

  Informatie volgt

 • 26 juli 2022, World Police and Fire Games, Rotterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Vraag me niet waarom, maar als student woonde ik in een flat met allemaal oude Joodse bejaarde dametjes met zilverpaars haar in Amsterdam-Zuid. Ze brachten me kippesoep en appeltaart als ik er brak uit zag. Er was een jaarlijks streng ritueel: het on...

/**/