Geef je op voor de e-zine

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (461 woorden)

Nieuwjaarsreceptie survival tips - column DFT 6 januari 2020

three-3075752_1920

Je hebt natuurlijk lieden die het zalig vinden. Je collega's zien na de vakantie. Gruwelverhalen uitwisselen over mislukte kerstkalkoenen. Manische omzetplannen maken voor 2020. Zoenen met hipster baard van de 4e en blonde stagiaire van de 6e.

Als jij echter tot de categorie 'hoe overleef ik de nieuwjaarsreceptie' hoort, drie tips.

Laat je nooit opsluiten

Rampscenario. Dat die ene van de 3e je te pakken heeft en een lang verhaal begint over zijn nieuwe scooter. Zorg dat je nooit opgesloten staat. Pas op met hoeken; die zijn dodelijk. Kies voor een open veld. Draai één voet licht naar buiten, dat suggereert tijdelijkheid. Wil je weg: kijk rond, vang een blik aan de overkant van het zaaltje, hef je glas op zodat hij of zij gaat zwaaien. Zwaai overdreven terug. Zeg tegen scooter dat je echt éven Fred gedag moet zeggen. Been weg. Geen Fred? Ga hysterisch knipperen met je ogen en zeg dat je in de wc je contactlens goed gaat doen. 

Doe de draai

Haat je dat gezoen met naar zalmtoastjes ruikende collega's met blokjesoverhemd van de 10e? Doe de draai. Als er iemand met getuite lippen en uitgestoken hand op je af komt lopen, dan pak je die hand krachtig vast met jouw rechterhand. Je linkerhand positioneer je stevig tegen zijn of haar rechterschouder zodat afstand gegarandeerd blijft. Tuitmond zal trachten je naar zich toe te trekken. Dan volgt de draai. Maak een soort rondedansje met hand nog steeds op schouder. Je moet er flink bij glimlachen, anders lijk je een bot ijskonijn. Roep iets als: 'wat léuk, vertel me alles over de nieuwe invoerprotocollen'. Als de trekkracht vermindert, kan je de draai langzaam stoppen en een stapje achteruit zetten. Blijf waakzaam bij afscheid. 

Vermijd chit-chat gesprekjes

Weinig mensen die het van me weten, ik lul namelijk veel, maar toch ben ik slecht in small talk. Ik vind de doelloosheid en ongestructureerdheid ervan lastig. Krijg ik last van de Mieke Telkamp vraag: 'waarheen leidt de weg'. Heb ik last van continue zelfevaluatie: hoe lang, diep, ver praat je over je kerstkalkoen. En dan komt er een nieuwe collega-met-tomaten-mozzarella spiesje bij staan en begint de ellende opnieuw. Mijn tip: Dive Deep. Direct. Pak een toastje, zoek je leukste collega uit, troon hem of haar mee achter een kamerplant en stel een vraag als: 'waar lig jij nou echt wakker van'. Kleed jezelf en de ander volledig mentaal uit. Onderwerpen als werkbezieling, je laatste psychiatrische consult en of je liever bloot- of in pyjama slaapt doen het uitstekend. Wil er iemand aansluiten: duik achter kamerplant, veins tranen, pak zakdoek, keer rug toe. Na een uur heb je tenminste een écht gesprek gevoerd.

Wees echt. Skip de bullshit. Ga niet meer voor nep in 2020.

Aandacht is het nieuwe goud. Happy nieuwjaar!

1
We moeten weer leren wachten op onze beurt artikel...
Niet alles hoeft gezegd te worden - column DFT 30 ...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Januari 2020 Theatertour door Nederland

  Meer informatie

 • 13 februari UWV inspiratiedag, Amsterdam

  Meer informatie

 • 11 maart 2020 Maak het verschil!, Culemborg

  Meer informatie

 • 4 mei 2020 Breinvoer Hannah Ahrendt, Baarn

  Meer informatie

 • 18 mei 2020 Collegereeks Veranderkunde, Doorn

  Meer informatie 

 • 28 mei 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Ik smul van ze. De groep 'Vlaamse psychiaters', met trouwens mínstens even goeie Nederlandse soortgenoten, die ons inwijden in wat ik graag 'de nieuwe melancholie' noem. De acceptatie dat het leven een zeven is. Dat verdriet bij het bestaan hoort, da...