rookworst-1280

Hema

De Hema nationaliseren. Uitstekend plan. Want de Hema is cultureel erfgoed. Onderdeel van onze Oranje identiteit. De Hema maakt Nederland tot wat het is. Ik stel wel een opfriskuurtje voor om het huishoudboekje weer financieel gezond te krijgen. Zo zou ik graag zien dat de Hema een selfie spot wordt voor touroperators uit China, Korea, Japan, India. Ga je er heen in een oranje bus. En dan kan je een instakiekje maken met een gender neutraal rompertje, bij een oranje tompouce, met een bloemetjesfietsbel of terwijl je lekker in een pre-corona-bak rookworsten graait en er vast een hapje uit neemt, nog voor het afrekenen. Bij het weggaan krijg je een goodie bag met een stukje kaas, een nertsbont portemonnee en een klein puntje cannabis-cake.

Klein cultureel erfgoed

Ik stel voor dat de Hema nationalisatie niet op zichzelf staat, maar onderdeel wordt van een Oranje Deltaplan. Uiteráárd redden wij alles wat blauw is en vliegt. Maar laten we klein poldergeluk niet vergeten. De geitenboerderij in het Amsterdamse bos als eerste. Voordat je het weet, wordt het opgekocht door een Russische investeerder die ook al de skipistes in Tirol aan zijn bucketlist heeft toegevoegd. De Wallen kunnen we per direct ontdoen van marktwerking. Aanvragen van hunkerende zielen wijzen we voortaan toe op doktersrecept. In mijn eigen Soest pleit ik voor het nationaliseren van pannenkoekenboerderij de Smikkel, al jaren de Snikkel voor ingewijden. Bakfiets-punt-nl moet zeker uit buitenlandse investeerdershanden blijven. Over de Stint twijfel ik nog wat. Andere kleine initiatieven zouden kunnen worden voorgedragen middels een Bokaal verkiezing.

Als er dan nog geld over is

Als we dan dat Oranje geluk hebben veiliggesteld, is er wellicht budget over voor de GGZ. Waar behandelingen op sommige plekken staakten, wat toch zo maar tot suïcides en verwarring zou kunnen leiden als we niet snel tot nationale redding over gaan. De jeugdzorg kan ook wel wat oer-hollandse steun gebruiken. Heel graag zou ik zien dat we de productie van medicijnen en medische hulpmiddelen als mondkapjes en beademingsapparatuur tussen onze eigen bollenvelden gaan oppakken in plaats van in Azië; die afhankelijkheid was toch wat traumatisch. Maar ja... alleen als er geld over is natuurlijk. We moeten wel prio's stellen. Eerst die rookworst.