Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (366 woorden)

Nationaliseringsplan - column DFT 8 juni

rookworst-1280

Hema

De Hema nationaliseren. Uitstekend plan. Want de Hema is cultureel erfgoed. Onderdeel van onze Oranje identiteit. De Hema maakt Nederland tot wat het is. Ik stel wel een opfriskuurtje voor om het huishoudboekje weer financieel gezond te krijgen. Zo zou ik graag zien dat de Hema een selfie spot wordt voor touroperators uit China, Korea, Japan, India. Ga je er heen in een oranje bus. En dan kan je een instakiekje maken met een gender neutraal rompertje, bij een oranje tompouce, met een bloemetjesfietsbel of terwijl je lekker in een pre-corona-bak rookworsten graait en er vast een hapje uit neemt, nog voor het afrekenen. Bij het weggaan krijg je een goodie bag met een stukje kaas, een nertsbont portemonnee en een klein puntje cannabis-cake.

Klein cultureel erfgoed

Ik stel voor dat de Hema nationalisatie niet op zichzelf staat, maar onderdeel wordt van een Oranje Deltaplan. Uiteráárd redden wij alles wat blauw is en vliegt. Maar laten we klein poldergeluk niet vergeten. De geitenboerderij in het Amsterdamse bos als eerste. Voordat je het weet, wordt het opgekocht door een Russische investeerder die ook al de skipistes in Tirol aan zijn bucketlist heeft toegevoegd. De Wallen kunnen we per direct ontdoen van marktwerking. Aanvragen van hunkerende zielen wijzen we voortaan toe op doktersrecept. In mijn eigen Soest pleit ik voor het nationaliseren van pannenkoekenboerderij de Smikkel, al jaren de Snikkel voor ingewijden. Bakfiets-punt-nl moet zeker uit buitenlandse investeerdershanden blijven. Over de Stint twijfel ik nog wat. Andere kleine initiatieven zouden kunnen worden voorgedragen middels een Bokaal verkiezing.

Als er dan nog geld over is

Als we dan dat Oranje geluk hebben veiliggesteld, is er wellicht budget over voor de GGZ. Waar behandelingen op sommige plekken staakten, wat toch zo maar tot suïcides en verwarring zou kunnen leiden als we niet snel tot nationale redding over gaan. De jeugdzorg kan ook wel wat oer-hollandse steun gebruiken. Heel graag zou ik zien dat we de productie van medicijnen en medische hulpmiddelen als mondkapjes en beademingsapparatuur tussen onze eigen bollenvelden gaan oppakken in plaats van in Azië; die afhankelijkheid was toch wat traumatisch. Maar ja... alleen als er geld over is natuurlijk. We moeten wel prio's stellen. Eerst die rookworst.

0
Corona doet iets met machtsverhoudingen - column D...
De jaren ’20: massale bijeenkomsten - column op Jo...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...