Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

Fontgrootte: +
2 minuten leestijd (479 woorden)

Minder is het nieuwe meer - column 14 februari

20220211-140841iStock-162619656

We hebben te veel

De gepriviligeerde mens heeft te veel spullen, een overprikkeld hoofd en stress. Onze gekapitaliseerde samenleving heeft de focus gelegd op bezit als graadmetervan geluk. Spullen, een goed huis, geld en voldoende eten zijn inderdaad eerste levensbehoeften, en zeker als je ze niet hebt weet je dat maar al te goed. Maar inmiddels lijken we ver over ons optimum heen en is depressie en stress volksziekte nummer één terwijl pakjesbezorgers af- en aan rennen met nieuwe spulletjes die ons tijdelijk van een drupje kopersdopamine voorzien.

Betekenis versus het ding zelf

Langzaam aan groeit het besef dat betekenisgeving, ritueel, discipline en rust meer levensvreugde brengen dan bezit. Maar afkomen van de verzamelwoede valt nog niet mee. Interessant is de hype van de handel in NFT's. NFT staat voor Non-fungible token. Je koopt het eigenaarsrecht op een kunstwerk, muziekstuk, festival via blockchains. Het bijzondere is dat je nooit het kunstwerk aan je muur zult hebben, maar je hebt er gewoon een stukje van. Wel de beloning van eigenaarschap, niet de rommel. Blijkbaar zijn er op dit moment mensen in de samenleving die bereid zijn hun geld een soort van magisch uit te geven aan iets dat slechts op het fictieve internet als beeld bestaat, en je dus niet kunt vasthouden.

Opruimen voor je dood

De Zweden kennen een mooi ritueel. Döstädning. Opruimen voor je dood. Als je oud bent, of weet dat je binnenkort gaat sterven, minimaliseer je je spullen, zodat je naasten dat niet hoeven te doen. Een ritueel van herinneringen ophalen en loslaten van wat was. Zweden zijn überhaupt goed met minderen en een basic levensstijl. Dat zie je terug in Zweeds design van mode en woninginrichting. Basis kleuren en materialen, mooie stoffen en niet te veel tierelantijntjes.

Ma: de ruimte rond je spullen

Japanners kenne het begrip 'Ma'. Ma betekent lege ruimte of pauze. Op Japanse schilderijen zie je veel ma. Lege vlakken om een pentekening van een vogel of kersenbloesemtak heen. Door ma zie je het getekende object beter. En het object kan in je gedachten blijven bewegen. De vogel heeft ruimte om te vliegen, de bloesemtakken om te wiegen in de wind. Japanners vinden ma belangrijk. Hun kleine huizen zijn niet volgestopt met spullen, maar zo leeg mogelijk. Japanners geloven dat als je je huis vol stouwt met spullen, er te weinig ma is en je daar erg ongelukkig van wordt omdat je dan minder kunt bewegen.

Minder is het nieuwe meer

Muziek is alleen maar mooi door de stilte tussen de klanken. Een gesprek wordt magisch als er tussen de zinnen voldoende ruimte is voor indalen van geraaktheid. Minder is het nieuwe meer. Kijk eens rond in je werkkamer, huis, agenda, whats ap groepen, vriendenkring. Als je focust op het kunnen blijven bewegen in plaats van bezitten, kijk je heel anders. Defrienden. Ontspullen. Op zoek naar ma. Naar de rijkdom van leegte.

0
Hoe komen we gezond uit de coronacrisis? Artikel v...
Stockholm 2022

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Event Power & Love... in organisaties

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld

 

Er was eens... Eindejaarssprookje

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

'Als je uitzoomt zie je veel beter wat er speelt op de werkvloer en in de samenleving aldus antropoloog Danielle Braun'. Map Oberndorff Voor veel zakelijke vraagstukken hebben volken uit andere culturen al oplossingen bedacht, zegt corporate antropol...

/**/