Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (414 woorden)

Maak je niet druk over zaken waar je geen invloed op hebt - column DFT 6 juli 2020

steering-wheel-4451548_1920

Veel emotie

De emoties rollen over elkaar heen. Groots en meeslepend over corona maatregelen, over racisme, over de staat van de economie; zich in het klein uitend in meningen over Johan Derksen, Maurice de Hond, Akwasi, Jaap van Dissel.

Illusie bubbel

Tot voor kort konden we leven binnen de illusie van het maakbaarheidsdenken. We hielden ons bezig met het structureren van organisaties, herontwerpen van systemen en denken dat instituties ons beschermen tegen armoede, aandelenwoekering, ziek worden en ongelukkig zijn. Helaas; we hebben gezien dat instituties kunnen omvallen, presidenten en regeringen onverstandig kunnen zijn, wereldverhoudingen zo maar kunnen verschuiven, ziekenhuizen kunnen bezwijken. Helden van de ene dag kunnen de antihelden van de volgende zijn.

Anti-fragiel

In zijn boeken 'Zwarte Zwanen' en 'Anti-fragiel' houdt de schrijver Taleb ons voor dat we meer zouden moeten oefenen in het omgaan met grote erupties van tegenslag. Onvoorspelbaarheid en plotseling opdoemende monsters, zijn in ons decennium eerder regel dan uitzondering. Overlevers zijn adaptief en wendbaar en houden zich niet bezig met het waarom der dingen, maar passen zich aan. De kunst is anti-fragiel en improviserend te reageren en niet bang te zijn voor chaos. Daarbij kan je maar beter op mensen vertrouwen dan op anonieme organisaties. In de beeldende taal van Taleb: je kunt beter zakendoen met een maffiabaas dan met een institutie. Het aanpakken van iets als 'institutioneel racisme' is een heilloze weg. Praten met mensen over racisme en hen individueel bewegen werkt wel.

Stoïcijnen

De Griekse filosofen de Stoïcijnen waren meester in het geen aandacht besteden aan zaken die je toch niet kunt veranderen. Ze waren zeker niet emotieloos of passief, maar bewaarden hun emoties voor datgene waar je invloed op hebt. Ziekte, dood, tirannie en andere wereldlijke ellende namen ze als gegeven aan en die verdienden hun tranen niet. Zelfbeheersing was een groot goed. Wie de eigen emoties kan sturen, kan beter handelen. Naar het nu vertaalt; zeuren over de 1,5 meter samenleving helpt niet, je erbinnen bewegen wel. Ze predikten het amor fati; het liefhebben van het lot.

De weg naar binnen

In moeilijke tijden bieden het stoïcisme en anti-fragiliteit ondersteuning, verlichting en een weg naar buiten. Deze weg naar buiten loopt, ironisch gezien, altijd naar binnen. In ieder persoon is kracht, standvastigheid en adaptiviteit te vinden, zolang je je maar niet te veel bezig houdt met zaken die je toch niet kunt veranderen. Zoek je heil in genegenheid van mensen en beheersing van je eigen emotiehuishouding, in plaats van in het sjorren aan verrotte systemen.

1
Gooische Vrouwen II - Vol Stereotypes - Opinie in ...
Je hoeft maar één vraag te stellen: wat heb je nod...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...