Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (469 woorden)

Laten we de bikkels helpen in plaats van ze een corona labeltje te geven - Column DFT 8 februari

iStock-1248664675

Corona labeltje

Corona-diploma. Corona-examens. Corona-achterstand. Corona-citotoets. Je zal maar een corona- leerling zijn. Dan heb je nu een levenslang corona labeltje. Taal doet er toe. Het leven was al niet zo tof als kind of jongere het afgelopen jaar, maar als je nu over jezelf in de krant leest komt daar nog een pakket stickertjes overheen. Je bent een corona loser, corona smokkelaar of corona zielig.

Stickeren

Het was al een nationale hobby, het labelen van kinderen van ADHD tot hoogbegaafd en van autistisch tot hooggevoelig. Minstens tweederde van een gemiddelde klas, kan zo een voetbalplaatjesboek vol stickeren. En nu hebben we daar dus ‘de coronageneratie’ bij bedacht.

Support

Natuurlijk is het hemeltergend en hartverscheurend. De eenzaamheid onder jongeren. De thuisdruk van kleintjes en hun ouders door thuisonderwijs. Isolatie. Onveiligheid in sommig gezinnen. Het gebrek aan musea, sport, schoolreisjes, dampende collegezalen. En is het een heel goed idee om nú vast de jeugd GGZ op te tuigen, zodat we straks niet slakkentraag zijn, net als bij de mondkapjesinkoop en vaccinaties. Moeten we wellicht beter nadenken over de ethische keuze, om nu in de vaccinatieronde het begin van het leven te beschermen in plaats van het einde ervan. Maar mijn dochter van zeventien heeft meer last van het labeltje coronadiploma, dan van de lock down zelf. En de zoon van een vriendin is ongerust omdat hij heeft gehoord dat 'Arie Slob zegt dat kinderen misschien gewoon een jaartje moeten blijven zitten'. Met wie vergelijken we onze kinderen nu eigenlijk als we het over 'achterstand' hebben? Ten opzichte van wie en wat dan? Elk kind op de wereld heeft nu toch onderwijsuitdagingen? Zullen we de ratrace bewaren voor grote mensen dingen als het binnenhengelen van vaccins en niet op de jonge generatie botvieren?

Kamerolifantje

Zullen we ze collectief de hemel inprijzen? De kids die flexibel zijn gebleken om toch mondjesmaat vrienden te blijven zien. Die creatief, sociaal, collectief ingesteld, hulpvaardig, veerkrachtig en anti- fragiel blijken te zijn. Die soms echt een dag knakken en dan toch weer doorgaan. De pubers die zitten te zweten achter hun computerscherm om een beetje kennis op te doen. De kleuters die huilen omdat ze de plaatjes in het voorleesboek van de juf online niet goed kunnen zien. De tienjarigen die online ballet- en dwarsfluitles volgen en als kamerolifantjes aan het aanrecht hun turnoefeningen staan te doen.

Laat ze stralen

Laten we ze supporten. Laten we ze examineren op een manier die recht doet aan de context. Hun diploma’s in een gouden lijstje aan de muur hangen. Ze overstelpen met examencadeautjes, ook als ze geen feestje mogen geven. En even met heel Nederland straks in de examenperiode applaudiseren voor de grootste bikkels die er zijn. Laten we onze allerkleinsten groot houden en niet kleineren. Til ze op. Hijs ze op het podium. Laat ze weer stralen.

1
Baas in eigen WhatsApp groep - Column DFT 15 febru...
Experimenteren met een congres of voorstelling is ...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...