Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

2 minuten leestijd (457 woorden)

Knikkers - Column DFT 23 maart

marble-169390_1920

Ik zat vroeger op de montessorischool. Leren met hoofd, hart en handen. Er wordt gewerkt met tactiel materiaal; werkjes dat je kunt voelen en aanraken. Taalblokjes, reken-kettingen van kralen.

Montessorianen vinden het belangrijk dat je leert ordenen. Kleine kids besteden veel tijd aan allerlei sorteerwerkjes. Bakken knopen die je op kleur moet uitzoeken. Pasta's waarbij je de elleboogjes bij de elleboogjes doet en de wokkelpasta's bij de wokkelpasta's. Ik werkte graag met de knikkers. De emmer met knikkers in alle kleuren was prachtig, altijd een beetje smerig, en ook heel zwaar. Als je er mee door de kleuterklas naar je werkkleedje zeulde, moest je oppassen dat de knikkers er niet uitrolden.

Prachtige gekleurde knikkers. Soms pakte ik er een en droomde dan weg in de glazen kleurenkern die in het midden van het glas gevangen zat, door elkaar heen liep en tot leven kwam als je de knikker een beetje liet draaien.

De juf moest me soms aantikken omdat ik wegdroomde in mijn eigen magische gekleurde knikkerwereld. Dan knipperde ik met mijn ogen en ging ik blijmoedig verder met sorteren. Je kon ze op verschillende manieren ordenen. Op grootte; de bonken bij de bonken en de pukkies bij de pukkies. Of op kleur. Op streepjesknikkers en stippelknikkers. Op glazen knikkers, loden knikkers, keramiek knikkers. Op een topdag van hoogstaand methodologisch inzicht, wat me later goed van pas is gekomen in promotie onderzoek, deed ik verschillende parameters tegelijk. Dan had ik bakjes met grote, gestreepte, glazen knikkers en bakjes met kleine, blauwgrijs getinte keramiekknikkers.

De laatste dagen voelt het of er een onzichtbare hand onze wereldwijde bak met knikkers aan het opschudden is. We herordenen. Sorteren onszelf terug in bakjes. Reizigers over de hele wereld gaan terug naar huis. Wegen vallen stil. Kinderen die wel erg veel op de BSO zaten, leren hun vaders en moeders weer kennen. Er is terugkerend respect voor leiderschap. We herinneren ons dat vriendschap met de buren uiteindelijk wezenlijker is dan met je netwerkpartner over zee. We stoppen met spullen kopen die we niet nodig hebben. We herwaarderen de mensgerichte beroepen in de zorg, veiligheid, onderwijs. De natuur neemt het op sommige plekken weer over en zwijnen lopen door de straten.

Knikkers schudden is dood- en doodeng. Degene die de knikkerbak nu vasthoudt is ruw. Er vallen te veel knikkers buiten de bak. Breekbare knikkers. Ouderen, vluchtelingen, psychiatrisch patiënten, zieken, ondernemers. Ze vallen in kleine glassplinters stuk op de stenen vloer. Het lukt ons maar nauwelijks om de scherven op de vegen.

In ben zo benieuwd. Of we de herordening uiteindelijk omarmen. Dat het fijn is dat we weer thuis zijn gekomen. Of dat we ooit, als het schudden is gestopt, liever weer willen spelen in die grote, gekleurde, chaotische, beetje gore bak.

0
Maak geen nieuwe corona tweedeling - column op Joo...
Rituelen bij thuisisolatie

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer VERVALT

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem wordt 24 maart 2021

  Meer informatie

 • 17 juni Dag van de digitale overheid, Driebergen wordt 23 november 2020

  Meer informatie

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 2 september 2020, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig, Eindhoven - VERVALT wordt voorjaar 2021

  Vervalt, wordt voorjaar 2021

 • 16 september 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

De laatste twee weken bevond ik mij met mijn onderneming op de jachtvelden. Rondspeuren, onderhandelen, heel dicht op de nieuwe richtlijnen en het nieuws zitten, weten wat er leeft onder mijn klanten, kijken wat concurrenten doen en laten. We jaagden...