Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (457 woorden)

Knikkers - Column DFT 23 maart

marble-169390_1920

Ik zat vroeger op de montessorischool. Leren met hoofd, hart en handen. Er wordt gewerkt met tactiel materiaal; werkjes dat je kunt voelen en aanraken. Taalblokjes, reken-kettingen van kralen.

Montessorianen vinden het belangrijk dat je leert ordenen. Kleine kids besteden veel tijd aan allerlei sorteerwerkjes. Bakken knopen die je op kleur moet uitzoeken. Pasta's waarbij je de elleboogjes bij de elleboogjes doet en de wokkelpasta's bij de wokkelpasta's. Ik werkte graag met de knikkers. De emmer met knikkers in alle kleuren was prachtig, altijd een beetje smerig, en ook heel zwaar. Als je er mee door de kleuterklas naar je werkkleedje zeulde, moest je oppassen dat de knikkers er niet uitrolden.

Prachtige gekleurde knikkers. Soms pakte ik er een en droomde dan weg in de glazen kleurenkern die in het midden van het glas gevangen zat, door elkaar heen liep en tot leven kwam als je de knikker een beetje liet draaien.

De juf moest me soms aantikken omdat ik wegdroomde in mijn eigen magische gekleurde knikkerwereld. Dan knipperde ik met mijn ogen en ging ik blijmoedig verder met sorteren. Je kon ze op verschillende manieren ordenen. Op grootte; de bonken bij de bonken en de pukkies bij de pukkies. Of op kleur. Op streepjesknikkers en stippelknikkers. Op glazen knikkers, loden knikkers, keramiek knikkers. Op een topdag van hoogstaand methodologisch inzicht, wat me later goed van pas is gekomen in promotie onderzoek, deed ik verschillende parameters tegelijk. Dan had ik bakjes met grote, gestreepte, glazen knikkers en bakjes met kleine, blauwgrijs getinte keramiekknikkers.

De laatste dagen voelt het of er een onzichtbare hand onze wereldwijde bak met knikkers aan het opschudden is. We herordenen. Sorteren onszelf terug in bakjes. Reizigers over de hele wereld gaan terug naar huis. Wegen vallen stil. Kinderen die wel erg veel op de BSO zaten, leren hun vaders en moeders weer kennen. Er is terugkerend respect voor leiderschap. We herinneren ons dat vriendschap met de buren uiteindelijk wezenlijker is dan met je netwerkpartner over zee. We stoppen met spullen kopen die we niet nodig hebben. We herwaarderen de mensgerichte beroepen in de zorg, veiligheid, onderwijs. De natuur neemt het op sommige plekken weer over en zwijnen lopen door de straten.

Knikkers schudden is dood- en doodeng. Degene die de knikkerbak nu vasthoudt is ruw. Er vallen te veel knikkers buiten de bak. Breekbare knikkers. Ouderen, vluchtelingen, psychiatrisch patiënten, zieken, ondernemers. Ze vallen in kleine glassplinters stuk op de stenen vloer. Het lukt ons maar nauwelijks om de scherven op de vegen.

In ben zo benieuwd. Of we de herordening uiteindelijk omarmen. Dat het fijn is dat we weer thuis zijn gekomen. Of dat we ooit, als het schudden is gestopt, liever weer willen spelen in die grote, gekleurde, chaotische, beetje gore bak.

0
Maak geen nieuwe corona tweedeling - column op Joo...
Rituelen bij thuisisolatie
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 23 september 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...