chicken-1674700_1920

Hamza de kippenman

Als je hem nog niet hebt gezien dit weekend, heb je iets belangrijks gemist. De reportage over de scharrelkipjes rond de Kuip in Rotterdam, fabuleus gemaakt door documaakster Suzanne Mulder, RTV Rijnmond. Naast een heleboel andere fijne personages, zoals de regelzuchtige dame van faunabeheer, de gepassioneerde kippenvanger, de ondernemer met de legendarische naam 'Tokman' en de meneer die niet weet dat het ras van de kaalnek kip niet gek of ziek is, maar gewoon een beetje anders. Dramalijn van het verhaal is dat de kipjes rond de Kuip gevangen moeten worden om naar het Drentse ganzenparadijs te verhuizen. 'Omdat ze hier niet thuishoren'. Dat vangen gaat gepaard met grote regelzucht, drogredenen waarom de kipjes gevangen moeten worden en oprechte verwondering en weerstand van de plaatselijke ondernemers die eitjes van de kipjes rapen. Held van het verhaal is Hamza. Hamza Karaman is garagehouder en is nu trending topic door zijn 'Koekelekoe' en 'dan koop ik voor vijf euro een nieuw kipje'.

Hamza liefde

Iedereen houdt van Hamza. Waarom vinden we Hamza zó leuk, dat er oproepen op social verschijnen dat hij een eigen talkshow moet krijgen en dat er crowdfundacties voor Hamza's nieuwe kippen moeten komen? Het kan niet alleen de ondeugende guitigheid en gulle 'Koekelekoe' zijn, al helpt dat wel mee. Nee, Hamza staat voor zoveel meer.

Kippen vangen

De kippen vangactie is de perfecte parabel. Een mythisch-, bijbels-, duizend-en-een-nacht-verhaal. Archetypisch tot op het bot. Vervang de kippen door toeslagen, door asielzoekers, door coronamaatregelen, door lerarentekorten, en je snapt hoe Nederland werkt. Er is een probleem, dat overigens niet door iedereen als probleem wordt ervaren. Vervolgens gaan er procedurehoeders, brancheverenigingen, belangenbehartigingsclubs en boze buurmannen iets van vinden. En bedenken allemaal redenen waarom er een probleem is of waarom het probleem er juist helemaal niet is. Er wordt lekker gepolderd en niemand pakt door. Om tot slot te besluiten dat het 'fijner is voor de kippen' om te verhuizen; want hé, niemand wil er bazig doen. Ondertussen is een uitvoerende, te laag betaalde kippenvanger professional allang vol passie zijn werk aan het doen. Lullig kippen vangen op zijn knieën in de heg, want hee, hij heeft hart voor kippen vangen.

De kleren van de keizer

Tot Hamza verschijnt. Hamza is het jongetje dat in het sprookje van de Kleren van de Keizer roept dat de Keizer naakt is. Hamza zegt wat we allemaal steeds vaker denken over al die clubjes in Nederland; 'hebben ze niks beters te doen'. Wat Hamza extra krachtig maakt, is dat hij een beetje ongrijpbaar is. Hamza heeft onmiskenbaar een exotisch, allochtoon tintje door zijn naam en lichte accent. De liefdevolle manier waarop Hamza over kipjes en eitjes praat, verraadt generaties lange verbintenis van grootmoeders met kippetjes op een erf met olijfboom. Tegelijk is Hamza het prototype van de oer-Hollander. Een beetje meebewegen, een beetje ja knikken, beetje gedogen, en gewoon nieuwe kipjes kopen, zodra de kippenvanger uit zicht is. Beetje gehoorzaamheid, beetje obstructie.

Nieuw kippie

Hamza geeft me hoop. Hamza is voor mij het nieuwe Nederland. Beetje exotische mengelmoes, beetje stout, beetje redelijk, beetje polder spruitjeslucht. Nieuw kippie. Vijf euro. Komt wel goed, met z'n allen in ons polderlandje.