Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (526 woorden)

Kippen vangen - Column DFT 23 nov 2020

chicken-1674700_1920

Hamza de kippenman

Als je hem nog niet hebt gezien dit weekend, heb je iets belangrijks gemist. De reportage over de scharrelkipjes rond de Kuip in Rotterdam, fabuleus gemaakt door documaakster Suzanne Mulder, RTV Rijnmond. Naast een heleboel andere fijne personages, zoals de regelzuchtige dame van faunabeheer, de gepassioneerde kippenvanger, de ondernemer met de legendarische naam 'Tokman' en de meneer die niet weet dat het ras van de kaalnek kip niet gek of ziek is, maar gewoon een beetje anders. Dramalijn van het verhaal is dat de kipjes rond de Kuip gevangen moeten worden om naar het Drentse ganzenparadijs te verhuizen. 'Omdat ze hier niet thuishoren'. Dat vangen gaat gepaard met grote regelzucht, drogredenen waarom de kipjes gevangen moeten worden en oprechte verwondering en weerstand van de plaatselijke ondernemers die eitjes van de kipjes rapen. Held van het verhaal is Hamza. Hamza Karaman is garagehouder en is nu trending topic door zijn 'Koekelekoe' en 'dan koop ik voor vijf euro een nieuw kipje'.

Hamza liefde

Iedereen houdt van Hamza. Waarom vinden we Hamza zó leuk, dat er oproepen op social verschijnen dat hij een eigen talkshow moet krijgen en dat er crowdfundacties voor Hamza's nieuwe kippen moeten komen? Het kan niet alleen de ondeugende guitigheid en gulle 'Koekelekoe' zijn, al helpt dat wel mee. Nee, Hamza staat voor zoveel meer.

Kippen vangen

De kippen vangactie is de perfecte parabel. Een mythisch-, bijbels-, duizend-en-een-nacht-verhaal. Archetypisch tot op het bot. Vervang de kippen door toeslagen, door asielzoekers, door coronamaatregelen, door lerarentekorten, en je snapt hoe Nederland werkt. Er is een probleem, dat overigens niet door iedereen als probleem wordt ervaren. Vervolgens gaan er procedurehoeders, brancheverenigingen, belangenbehartigingsclubs en boze buurmannen iets van vinden. En bedenken allemaal redenen waarom er een probleem is of waarom het probleem er juist helemaal niet is. Er wordt lekker gepolderd en niemand pakt door. Om tot slot te besluiten dat het 'fijner is voor de kippen' om te verhuizen; want hé, niemand wil er bazig doen. Ondertussen is een uitvoerende, te laag betaalde kippenvanger professional allang vol passie zijn werk aan het doen. Lullig kippen vangen op zijn knieën in de heg, want hee, hij heeft hart voor kippen vangen.

De kleren van de keizer

Tot Hamza verschijnt. Hamza is het jongetje dat in het sprookje van de Kleren van de Keizer roept dat de Keizer naakt is. Hamza zegt wat we allemaal steeds vaker denken over al die clubjes in Nederland; 'hebben ze niks beters te doen'. Wat Hamza extra krachtig maakt, is dat hij een beetje ongrijpbaar is. Hamza heeft onmiskenbaar een exotisch, allochtoon tintje door zijn naam en lichte accent. De liefdevolle manier waarop Hamza over kipjes en eitjes praat, verraadt generaties lange verbintenis van grootmoeders met kippetjes op een erf met olijfboom. Tegelijk is Hamza het prototype van de oer-Hollander. Een beetje meebewegen, een beetje ja knikken, beetje gedogen, en gewoon nieuwe kipjes kopen, zodra de kippenvanger uit zicht is. Beetje gehoorzaamheid, beetje obstructie.

Nieuw kippie

Hamza geeft me hoop. Hamza is voor mij het nieuwe Nederland. Beetje exotische mengelmoes, beetje stout, beetje redelijk, beetje polder spruitjeslucht. Nieuw kippie. Vijf euro. Komt wel goed, met z'n allen in ons polderlandje.

0
Interview op Groot Nieuws Radio over geloof en zin...
Onderzoek, geloof en zingeving in Coronatijd. Inte...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...