Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

2 minuten leestijd (471 woorden)

Je eerste baan vormt je - Column DFT 13 april

je-eerste-baan-vormt-je

Ik had eens een collega. Bij tegenslag bij een klant of verschil van inzicht tussen ons kwamen er vaak tranen. Die leidde ze in met de woorden 'daar zitten tranen achter'. Die dan rijkelijk vloeide. In het begin hadden de tranen een enorm effect op me. Ik trok direct mijn Super Woman Cape aan en ging redden. Als ik zelf de aanstichter van het leed was, putte ik mij uit in sorry's en paste ik mij aan. Een paar jaar later irriteerde het me juist en haalde ik mijn schouders op. Elke schaduwkant heeft een zonnige zijde; mijn collega kon uitstekend een stapje terugzetten, reflecteren, liet zich niet opjutten, koos haar eigen pad en tempo.

Andersom was ik juist de powervrouw. Bij tegenslag ga ik nóg een tandje harder werken, als ik flinke kritiek op een column krijg trek ik een AGU regenpakje aan en laat het van me afglijden. Als ik 's nachts een notitie had geschreven, hoopte ik dat mijn collega er gelijk 's ochtends mee aan de gang ging en niet een week later. Zo niet dan werd ik uiterst ongeduldig en controlfreakerig; erg irritant. En natuurlijk ook bij mij de zonnige keerzijde; ik houd van aanpakken, word actief van een coronacrises, kan enorm hard werken en ben op mijn best in crisesleiderschap. Conflictjes zet ik aan de kant voor het hogere doel: even aanpakken met elkaar. Een hoog geen bullshit gehalte. 

Hoe komt het dat mensen zo verschillend in hun werk staan? Sinds Freud weten we hoe belangrijk je kinderjaren zijn. Hoe je je wel of niet aan mensen hebt gehecht, hoe je zelfbeeld is gekneed, of je trauma's hebt. Het bepaalt of je de wereld vertrouwt of niet. Of je naar voren stapt of achteruit deinst als er gevaar dreigt.

Er is echter nóg een belangrijk socialisatieproces. Je eerste baan. Hier krijg je waarden en overtuigingen mee over werken en over hoe je bijvoorbeeld om gaat met autoriteit. Arbeidssocialisatie. Mijn eerste baan was bij de politie. Piepjong, in een tijd dat daar nog weinig vrouwen werkte. Ik heb geleerd om tegen een hele slechte grap te kunnen. Om terug te duwen en een nog slechtere grap te maken. Dat je weliswaar ruzie kunt hebben met een collega, maar dat je je daar over heen zet als het op straat hot is. Dat je elkaar en je baas nooit in het openbaar afvalt. Door het vuur gaan voor mensen die jou ook hebben geholpen. Ik piep nooit over hard werken, maar na een sprintje kan ik ook heel goed een dagje lummelen.

Je eerste baan. Minstens even belangrijk als je ouderlijk huis. Het helpt om het er over te hebben. Met je collega's of toekomstige zakenpartner. Wat was jouw eerste baan? Wat heb je meegekregen? Hoe beïnvloedt dat je manier van werken en omgaan met crises nu?

0
Het virus dat niet genoemd mag worden? opiniebijdr...
Mag je nu gelukkig zijn? Column op Joop BNN VARA 7...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 10 juli Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 16 september 2020 Employee experience, AFAS Leusden

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Demonstreren is een grondrecht, maar hoe past dat in de anderhalvemetersamenleving? Na de grote opkomst bij de Black Lives Matter-protesten bespreken jurist Berend Roorda (RUG) en antropoloog Daniëlle Braun in De Nieuws BV hoe demonstraties in corona...