Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (471 woorden)

Je eerste baan vormt je - Column DFT 13 april

je-eerste-baan-vormt-je

Ik had eens een collega. Bij tegenslag bij een klant of verschil van inzicht tussen ons kwamen er vaak tranen. Die leidde ze in met de woorden 'daar zitten tranen achter'. Die dan rijkelijk vloeide. In het begin hadden de tranen een enorm effect op me. Ik trok direct mijn Super Woman Cape aan en ging redden. Als ik zelf de aanstichter van het leed was, putte ik mij uit in sorry's en paste ik mij aan. Een paar jaar later irriteerde het me juist en haalde ik mijn schouders op. Elke schaduwkant heeft een zonnige zijde; mijn collega kon uitstekend een stapje terugzetten, reflecteren, liet zich niet opjutten, koos haar eigen pad en tempo.

Andersom was ik juist de powervrouw. Bij tegenslag ga ik nóg een tandje harder werken, als ik flinke kritiek op een column krijg trek ik een AGU regenpakje aan en laat het van me afglijden. Als ik 's nachts een notitie had geschreven, hoopte ik dat mijn collega er gelijk 's ochtends mee aan de gang ging en niet een week later. Zo niet dan werd ik uiterst ongeduldig en controlfreakerig; erg irritant. En natuurlijk ook bij mij de zonnige keerzijde; ik houd van aanpakken, word actief van een coronacrises, kan enorm hard werken en ben op mijn best in crisesleiderschap. Conflictjes zet ik aan de kant voor het hogere doel: even aanpakken met elkaar. Een hoog geen bullshit gehalte. 

Hoe komt het dat mensen zo verschillend in hun werk staan? Sinds Freud weten we hoe belangrijk je kinderjaren zijn. Hoe je je wel of niet aan mensen hebt gehecht, hoe je zelfbeeld is gekneed, of je trauma's hebt. Het bepaalt of je de wereld vertrouwt of niet. Of je naar voren stapt of achteruit deinst als er gevaar dreigt.

Er is echter nóg een belangrijk socialisatieproces. Je eerste baan. Hier krijg je waarden en overtuigingen mee over werken en over hoe je bijvoorbeeld om gaat met autoriteit. Arbeidssocialisatie. Mijn eerste baan was bij de politie. Piepjong, in een tijd dat daar nog weinig vrouwen werkte. Ik heb geleerd om tegen een hele slechte grap te kunnen. Om terug te duwen en een nog slechtere grap te maken. Dat je weliswaar ruzie kunt hebben met een collega, maar dat je je daar over heen zet als het op straat hot is. Dat je elkaar en je baas nooit in het openbaar afvalt. Door het vuur gaan voor mensen die jou ook hebben geholpen. Ik piep nooit over hard werken, maar na een sprintje kan ik ook heel goed een dagje lummelen.

Je eerste baan. Minstens even belangrijk als je ouderlijk huis. Het helpt om het er over te hebben. Met je collega's of toekomstige zakenpartner. Wat was jouw eerste baan? Wat heb je meegekregen? Hoe beïnvloedt dat je manier van werken en omgaan met crises nu?

0
Het virus dat niet genoemd mag worden? opiniebijdr...
Mag je nu gelukkig zijn? Column op Joop BNN VARA 7...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 23 september 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 24 september 2021 De medewerker centraal: ‘Zorgen voor zorg’, België

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...