Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (398 woorden)

Innerlijk gepensioneerd – Column DFT 28 oktober 2019

werktijd-registreren-ouderwetse-prikklok-of-nuttig-sturingsmechanisme

Toen ik als jong, ambitieus ding van 25 jaar bij de politie werkte, vol van energie en bezig met mijn promotieonderzoek naar politiecultuur, was Heindert mijn kamergenoot. Heindert was voormalig brigadier. Nu was Heindert geparkeerd op een project met titel die in de buurt kwam van ‘taakcoördinator vernieuwde aanpak fietsenheling’. Heindert had weinig passie voor fietsenheling. Heindert droeg geen uniform meer. Deelde zijn kamer, ja die hadden we toen nog, met mij, het jonge ambitieuze ding. Heindert en ik mochten elkaar. Maar waren ons bewust van de zeer verschillende stadia van werkambitie. Op een dag betrapte ik Heindert toen hij mijn weggegooide aantekeningen van mijn onderzoek uit de papiervernietigbak had gegrist. ‘Omdat hij zich zo verveelde’. Elke dag om kwart voor vijf pakte Heindert zijn broodtrommel en tas. Trok zijn jas aan en ging op zijn bureau zitten. Dan wachtte hij zacht neuriënd tot vijf uur. Dan mocht hij uitklokken.

Innerlijk gepensioneerd. Dat je een collega hoort zeggen: ‘ik hoef nog maar vijtien jaar’. Mentaal afgehaakt zijn is een behoorlijk ernstige vorm van organisatiesabotage, kapitaalsverspilling en ontmenselijking. Natuurlijk kan je zeggen: zeur niet zo, wees blij dat je een baantje hebt, het leven is een zeven, niet altijd instagram-leuk, en werken in een bakstenenfabriek in Nepal is echt veel ellendiger. En da’s allemaal waar. Maar acht uur per dag mentale uitholling is een zware belasting voor veel mensen. Vastgeketend met gouden handboeien of door een ouderwets geregeld solide pensioenregeling. Ontzield, ontmenselijkt, uitgehold, gefragmenteerd.

Ik heb eens iets confronterends gedaan als boardroombegeleider. Ik was te hulp geroepen omdat mensen het maandagochtendoverleg zo weinig inspirerend vonden. Toen heb ik gevraagd of het team wilde gaan vergaderen zoals altijd. Met de spelregel dat iedereen die merkte dat hij of zij mentaal afhaakte, boodschappenlijstjes of Sintsurprises zat te maken in z’n hoofd, de kamer zou verlaten. Na tien minuten was iedereen weg en bleef ik achter met een huilende voorzitter. Zeikerige interventie maar wel effectief. Tijd voor goed gesprek.

Op een dag om vier uur ‘s middags hoorde ik een harde bons. Ik schrok en keek op. Het was Heindert. Zijn hoofd was tussen zijn handen uitgegleden en met een klap op het bureau terecht gekomen. Ik checkte of Heindert oké was. Hij ademde rustig door. Met een zacht snurkje. Een uur later werd Heindert verkwikt wakker uit zijn middagdut. Net op tijd om zijn broodtromel en tas in te pakken. Uitklokken.

0
Wees lief voor ons tribale wezen. Artikel in Manag...
Rituelen zijn vluchtheuveltjes bij verandering
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...