Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

Fontgrootte: +
3 minuten leestijd (652 woorden)

Iedereen een dramaqueen - Column DFT 11 juli

iStock-172857310

Moeilijk

We hebben het moeilijk. Ja 'we'. Wij mensen. De ene maatschappelijke horde na de andere tuimelt over ons heen. We hebben niet eens kunnen bijkomen van COVID, of oorlog, klimaatellende, personele schaarste, economische malaise, toeslagenaffaires, buitelen over ons heen. We kapituleren in extremisme, radicalisme, wokisme, depressie of lethargie. Onze leiders en rolmodellen weten het ook al niet meer, en halen het slechtste in zichzelf en elkaar naar boven. Daar waar je het voor jezelf nog wel een paar jaar uit weet te boomeren als 50-plusser, kan de zorg om de toekomst van kinderen tot helse angstdromen leiden.

Toegeëigend slachtofferschap

Maar of moeilijk niet moeilijk genoeg is, gooien maatschappelijke clubjes daar om beurten nog eens een schepje slachtofferschap bovenop. Tonen van eigen pijn en opkomen voor eigen rechten lijkt niet indrukwekkend genoeg. De kunst om je zo goed mogelijk te identificeren met Het Grote Lijden. Joden lenen zich ten álle tijden goed als archetypisch model voor slachtofferschap. Dus hup, een gele oorlogsster op je bloesje tijdens een COVID-demo. Weet je zeker dat je shockerend bent en daarmee heel erg zielig. Debby Gerritsen deed ook een greep uit het Joodse rugzakje, waarvoor ze snel een beetje matige excuses aanbood, door in haar Keti Koti column te schrijven dat de Holocaust verbleekte bij het slavernijverleden. Niet alleen voor verdriet of woede werkt toegeëigend slachtofferschap goed. Ook als je je bedrijf wilt pinkwashen of als je een heel leuk feestje mee wilt vieren, is het aan te raden te zeggen dat je heel queer bent en je daarmee als gay te afficieren. Omdat je weleens kinky ondergoed aantrekt. Daarbij even vergetend, dat jij niet elke dag het risico loopt om door een godsdienstwaanzinnige gek beschoten te worden in je gay safe space.

Iedereen een dramaqueen

Doorgaans gaat de fase van driftbuien en prinsessengedrag in de supermarkt zo rond het vijfde levensjaar over, doch op dit moment lijkt heel Nederland zich eisend, trappelend, snikkend, toeterend over de digitale of geasfalteerde snelweg te bewegen. 'Het gaat niet zoals ik wil, dus ik krijs en gil'. Slachtoffer zijn is hip en happening. Als je Linked In mag geloven draagt iedereen wel een trauma, is elke organisatie verwaarloost, en hebben we allemaal recht op een vergoeding, feestdag of personal coach om erkend te worden. Dat Bessel van der Kolk, traumaexpert, VPRO Zomergast is vind ik geweldig, heb de man zeer hoog zitten, maar ik ben wel bang dat we op 29 augustus na de uitzending echt allemáál een trauma blijken te hebben.

Srilankees

Als je denkt dat je alle stadia van toegeëigend slachtofferschap hebt gezien, kan het altijd nog doller. Mijn tijdlijn vulde zich gisteren met rode zakdoek dragers die zich identificeren als Sri Lankees (of is het Sri Lankaan?). De verschrikkelijke armoede in Sri Lanka, uitmondend in een staatsgreep en bestorming van de presidentiele residentie, was aanleiding voor mensen om heel hard te roepen 'dat krijg je als je biologische landbouw invoert'. Ja je mag van alles vinden van het landbouwbeleid in Sri Lanka, maar 'even' de corruptie, brandstofstijging, wegvallen van toerisme door COVID, internationale handelsrelaties en inmenging door China in de haven, wegvegen is misschien wat kortzichtig. Ik kon een lachkriebel niet onderdrukken toen ook Henk Otten zich identificeerde met een land waar hij waarschijnlijk nooit is geweest, en waar hij zeker niet 8 uur per dag als tuk tuk driver in de wachtrij voor benzine heeft gestaan. Het zou alleen al qua uiterlijke kenmerken erg grappig zijn als hij zijn bio zou aanpassen in 'Je Suis een Sri Lankaan'.

Je eigen strijd is genoeg

Er valt veel te strijden. Stikstofbeleid, toeslagenaffaire, woningnood, uitgestelde zorg, met een minimuminkomen de winter in en bovenal onze jongeren die meer zorgen hebben dan 'Als de Bom Valt'. Maar iedereen een dramaqueen is te veel. Je eigen strijd is genoeg. Compassie met andermans strijd is lief. Maar blijf met je tengels van het slachtofferschap van de ander af. Je Suis Mezelf.

1
Een ode aan Dolly Bellefleur - column DFT 25 juli
Vol van ledigheid - column DFT 27 juni

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 9 oktober 2023 - Dag van de stad Arnhem - Musis, Arnhem

  Meer informatie en aanmelden

 • 1 november 2023 - Power & Love Macht, ranking, apenrotsen en ... de liefde in organisaties, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Event Power & Love... in organisaties

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld

 

Er was eens... Eindejaarssprookje

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

Trouw 16 september Antropoloog Danielle Braun vindt de ophef over kinderen die met XR mee demonstreren vooral erg selectief. Aan de wegblokkade van de A12, vorige week, georganiseerd door Extinction Rebellion, deden ook kinderen mee. Politieagenten i...

/**/