Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (465 woorden)

Hup, weg met die kantoortuin - column DFT 25 mei 2020

iStock-1220761973

De kantoren worden aangepast. Er verschijnen plexiglas schermpjes tussen werkplekken en tape geeft looproutes aan. Naast het koffieapparaat liggen tissues om de knopjes na gebruik te reinigen. Ofschoon het vast went na een weekje, oogt de nieuwe kantoortuin toch vooral als een louche afwerkplek voor snelle seks.

De werkkamer

Waarom hebben we toch ooit, ooit de werkkamer afgeschaft? De werkkamer waar je, afhankelijk van je belangrijkheid, alleen, samen of met vier collega's verbleef. Waar je roddelde over de baas. Waar ieder een eigen plant had, die je voor elkaar bewaterde bij vakantie. Waar je slingers ophing bij een verjaardag. De kamer waarvoor je een keer per jaar uit de bedrijfskunstcatalogus een schilderij voor op de muur mocht uitzoeken. Waar je mot kreeg met de facilitaire dienst als je ook nog je eigen schilderij ophing. Waar Gert altijd een pre-clean-desk-beleid enorme stapel dossiers had liggen, waar hij feilloos op gepast moment de juiste uit kon vissen. De kamer waar de jonge stagiair Thijs met een 'goedemiiiddag' werd toegejuicht, als hij te laat kwam, tot hij snapte dat het werkend leven vooral bestond uit op tijd je nest uit komen. De kamer waar Fatima blozend vertelde dat ze zwanger was en de collega's een kopje thee gingen halen als ze groen van misselijkheid zag.

Kantoortuin

De kantoortuin deed haar intrede. Aangeprezen als manier om collegiale binding te versterken, in werkelijkheid vaak een ordinaire bezuinigingsoperatie. Er was stil verzet, mensen kwamen steeds vroeger naar kantoor om 'hun eigen tafel' te claimen of mensen werkten vanuit huis en verloren binding met het bedrijf. De inbelsessie op dinsdagochtend was weliswaar efficiënt, maar veel minder gezellig dan de live vergaderingen ervoor, waar je kon flirten met de nieuwe of je ogen ten hemel slaan als de manager weer eens een waanzinnig stom beleid uitrolde.

Eigen plek

Wij Tribale wezens houden van een eigen domein. Onze voorouder de aap, plast een stukje van de apenrots af en gaat daar lekker in het midden van zitten. Een gemarkeerd plekje met een plant en een foto van de kids vinden wij fijn. Het maakt ons gelukkig en efficiënt, daar kan geen motivatiecursus tegenop. De kantoortuin is qua efficiency een uiterst penny wise, pound foolish constructie.

Corona lessen

Regelmatig filosoferen mensen over wat we willen leren van de corona crises. Ik pleit ervoor dat we de kantoortuin weer afschaffen. Hup, terug naar de eigen werkkamer. Want niet alleen corona is besmettelijk. Te veel geluid, overprikkeling en bovenal eenzaamheid als iedereen thuis werkt, zijn dat ook. Kantoren inrichten kunnen we best een beetje leuk roulerend doen, met een niet te dure gedeelde kamer, waarbij we de voordelen van soms uit huis werken en online vergaderen ook koesteren. Een eigen plant, gedeeld lounge café en pingpongtafel, file-proof start- en vertrektijden en een hoop tribaal kantoor gedoe graag.

0
Na de magiërs hebben we nu de jagers nodig - colum...
‘Lijstjes met etniciteit, mag dat?’ - Interview in...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 10 juli Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Veel emotieDe emoties rollen over elkaar heen. Groots en meeslepend over corona maatregelen, over racisme, over de staat van de economie; zich in het klein uitend in meningen over Johan Derksen, Maurice de Hond, Akwasi, Jaap van Dissel.Illusie bubbel...