Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Columnist De Financiële Telegraaf - wekelijks op maandagochtend

Over apenrotsen, draken van bazen, kantoortuinliefdes, loopbaanmonsters, paperclips stelen en al het andere wat ons bezighoudt in loopbanen en kantoortuinen.

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (529 woorden)

Hup hup rolmodellen - Column DFT 3 augustus

iStock-904657466

Stijgende irritatie

Een stijgende irritatie heeft zich het afgelopen jaar van mij meester gemaakt. Eerst had ik het niet zo door. Dacht dat het individuele casuïstiek was die ik in mijn antropologische boardroomadvies tegenkwam. Maar ik durf nu te concluderen dat er een nieuw fenomeen is ontstaan. Het afwezige rolmodel.

Die ene

Rolmodellen. Die ene baas of mentor in je werkend leven die je heeft gevormd tot wat je nu bent. Je aannam in het vertrouwen dat je niet te jong was. De doorslag gaf tussen opgeven of doorbuffelen. Je de geheime kneepjes van het vak leerde kennen. Je koppelde aan een netwerkcontact. Letterlijk op haar handen ging zitten bij een salesgesprek om jou het woord te laten doen. Je in je oor fluisterde dat je misschien een keer een echt mantelpakje aan moest trekken. Je dekte bij een fikse blunder in het openbaar en je er op de gang flink van langs gaf. Een goedkeurend hoofdknikje gaf nadat je de hele nacht aan een rapport had gewerkt. Al lang zag dat je groen en geel naar de wc sloop tijdens de MT-vergadering, maar een maand lang niet vroeg of je soms zwanger was. Een zuigende collega uit je projectgroep overplaatste. Slechts één wenkbraum optrok, toen je je eerste leaseauto bestelde en dat een knalroze Suzuki was. 

Trekkers en transformeerders

Ik kom ze continu tegen. Bij de politie, in de zorg, onderwijs, profit sector, horeca. Uiterst talentvolle dertigers. Hun functie heet iets van 'toegevoegd MT' lid of 'plaatsvervanger directeur'. Heel vaak vrouw, dikwijls mensen met een origineel profiel; de zogenaamde zij-instromers, trainees, talentpoolers. Met goede bedoelingen gescout, al dan niet onder druk van een quotum. Ze hebben een transformatie opdracht meegekregen. Slimme, hippe, enthousiaste dames en een enkele heer. Die ik na een paar blije maanden... volledig opgebrand zie rondlopen. Vaak met een conflict met een medewerker waar ze leiding aan geven, waarbij ze zich onvoldoende gesteund voelen door hun baas. Of ze moeten een teamdag voorzitten, terwijl baas 'net een vakantie heeft gepland, maar je hebt een wildcard hoor'. Ze trekken een totaal veranderproces en de baas is al vast bezig met de cursus prepensioen. Ze zijn moe, gefrustreerd en bovenal eenzaam. Ik hoef maar één vraag te stellen 'krijg je nu wat support van boven' en de tranen stromen.

Waar zijn jullie

Waar zijn jullie galante rolmodellen van weleer? De Gentlemen die je goed rondleidden en je inwerkten met vaderlijke genegenheid? De Matriarchen met mooie grijze lokken en paarse leesbril die je uit sisterhood meenamen naar een etentje van het old girls network? Ik mis jullie. Is het de manier waarop deze jonge talenten zijn geworven dat je je niet betrokken voelt? Zijn ze te goed gebekt en denk je dat ze je niet nodig hebben? Gebruik je het excuus van corona afstand, wat overigens makkelijk op te lossen is met een maandelijkse boswandeling?

Hup hup tjop tjop

Van het pluche af, in de benen en supporten die prachtgeneratie dertigers. Zeker nu, zeker in coronatijd, zeker in hun jonge ouderschap. Je bent in de levensfase van overdracht. Pak je rol als ouderling van de tribe. Leer, zorg, koester, richt. Van de golfbaan af; hup hup, tjop tjop.

0
Speelt onze nuchterheid ons parten bij de corona a...
Corona moeheid - Column DFT 27 juli
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...